Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Radovi na Maloj kući potrajat će dva tjedna

17.06.2019. 14:44
Radovi na  Maloj kući  potrajat će dva  tjedna


Zadarsku Malu kuću, sklonište za žrtve obiteljskog nasilja,  ovih dana čeka mala renovacija kojom će se prostor obnoviti i osvježiti  kako bi se budući stanari osjećali ugodnije u ovom utočištu koje mnogima predstavlja spas od nasilnika. Kako doznajemo od koordinatorice zadarske Male kuće Gordane Markulin Ježina, u planu je bojanje zidova, te  izmjena dotrajale stolarije, uz još neke sitne radove kojima će se sklonište uljepšati i obnoviti.
Grad ponudio neadekvatan stan
– Koristimo ovu prigodu kad je u Maloj kući bilo tek par osoba koje  smo preraspodijelili po drugim skloništima u Hrvatskoj, a neki su bili i  na odlasku, kako bismo obnovili već dotrajali prostor, kaže Gordana  Markulin Ježina i ističe da će radovi potrajati oko dva tjedna nakon čega  će zadarsko sklonište ponovno biti dostupno za žrtve obiteljskog nasilja.
– Problem nam je što uz Malu kuću nemamo još neki odvojeni prostor  u koji bi se mogle za prvu ruku smjestiti žrtve kriznih intervencija. Ovako  smo prisiljeni uzbunjivati postojeće stanare svaki put kad imamo hitnu  interventnu situaciju koja zahtijeva dovođenje zlostavljanih žena u bilo  koje doba dana, pa i tijekom noći. Imamo, naime, žena koje usred noći  bježe od nasilnika i koje treba odmah negdje kratkoročno smjestiti, pojašnjava koordinatorica Male kuće, te dodaje kako je stan koji im je ponudio Grad Zadar neadekvatan, te bi zahtijevao temeljitu obnovu.
U posljednje vrijeme, doznajemo dalje, nije bila tolika navala na sklonište, dok je u porastu broj osoba koje traže pomoć u „Duginom“ Savjetovalištu za pružanje pomoći žrtvama obiteljskog nasilja čiji stručni tim  pomaže žrtvama, uglavnom ženama i djeci, da razriješe kritičnu situaciju u kojoj su se našle zbog nasilja u obitelji.
Potrebna bolja suradnja svih nadležnih institucija
U posljednje vrijeme pojedini su brutalni slučajevi obiteljskog nasilja  pokrenuli i pitanje postojećeg Protokola o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja, odnosno treba li ga i na koji način izmijeniti i dopuniti. Gordana Markulin Ježina navodi kako je u Protokol već uvedeno dosta inovacija, no kako su uvijek moguća poboljšanja, a posebno kada je riječ o  žurnim intervencijama.
– Također, za unaprjeđenje zaštite žrtve i lakšu prilagodbu na život nakon odvajanja od nasilnika potrebna je bolja i učinkovitija suradnja svih  nadležnih institucija, dodaje Gordana Markulin Ježina.
Inače, zadarsko sklonište ima smještajni kapacitet od 11 mjesta i u  njemu se maksimalno može provesti godinu dana. Tijekom tog perioda  žrtvama se pruža fizička zaštita od nasilnika, ali i mnogi drugi oblici pomoći kao što su psihološka, pravna i edukacijska pomoć i podrška. Nastoji se pomoći ženama da se osposobe za samostalan život bez zlostavljača, pri čemu je najvažniji korak pronalazak posla.
Uz Malu kuću i Savjetovalište, zadarska Udruga za pomoć ženi i djetetu „Duga“ ima i SOS telefonsku liniju u pasivnom 24-satnom dežurstvu  na broju 023/332-059.