Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Most predstavio izborni program: “Hrvatska se budi” s Marinom Miletićem i Marijom Selak Raspudić

17.06.2020. 14:27


Borba protiv korupcije i klijentelizma, pokretanje gospodarstva i bolji sustav obrazovanja ključne su točke izbornog programa “Hrvatska se budi” Mosta nezavisnih lista, koji su u srijedu predstavili čelnici stranke i neki od nositelja izbornih lista.
Naš program je realan okvir, za razliku od drugih koji nude bajke i obećanja i vrijeđaju inteligenciju ljudi. Mi smo ponudili ono što je moguće ostvariti i ono što treba Hrvatskoj – pristojan život svakog građanina i pravedan sustav, poručio je predsjednik stranke Božo Petrov predstavljajući Mostov program, koji će od sutra biti dostupan online.


Državnog odvjetnika birati dvotrećinskom većinom
U fokusu Mosta je borba protiv korupcije, obrazovanje i budućnost mladih, ali program obrađuje i sva druga bitna pitanja poput zdravstva, poljoprivrede i statusa umirovljenika. Za sva ta pitanja imamo rješenja i ona stoje u našem programu, poručio je Petrov.
Voditelj Mostova Savjeta za gospodarstvo Mislav Kraljević zatražio je donošenje Nacionalne strategije gospodarstva, u kojoj bi ključno bilo privlačenje stranih ulaganja u Hrvatsku. Zalažu se za naplatu PDV-a državi nakon naplate faktura, ukidanje parafiskalnih nameta, veću potopru države poduzetništvu, transformaciju pravosudnog sustava i pripremu mladih za tržište rada.
Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da se za privlačenje stranih investicija mora mijenjati pravosuđe, kako bi se ubrzali pravosudni postupci.
“Želimo mijenjati način izbora i produljiti mandat glavnog državnog odvjetnika koji je sada odvjetnik vladajuće većine i bira se koruptivnom trgovinom. Njega se u Saboru treba birati dvotrećinskom većinom”, poručio je Grmoja.
Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa Most bi dao veće ovlasti i pretvorio to tijelo u antikorupcijsku agenciju. Tražit će transparentnost troškova državnih dužnosnika i javnu objavu proračuna svih tijela, od lokalne do državne razine, jer je jedino transparentnost učinkovit alat u borbi protiv korupcije.


Obrazovanje je prodano
Nositeljica Mostove liste u 1. izbornoj jedinici Marija Selak istaknula je kako je obrazovanje na visokom mjestu njihovih interesa, kao i problem demokratskog deficita kako bi se spriječilo ponavljanje besramne političke trgovine u proteklom sazivu vladajućih s HNS-om.
“Bili smo svjedoci prodaje sektora obrazovanja za zadovoljenje vlastitih političkih interesa”, poručila je Selak te najavila da će Most tražiti nepristrano vrednovanje dosadašnje reforme obrazovanja, poboljšanje materijalnih uvjeta u obrazovanju i očuvanje nastavnog procesa i eri digitalizacije.
Poseban značaj u Mostovu programu zauzima pitanje demokratskog deficita, a Selak je istaknula da o tome svjedoči činjenica da su parlamentarni izbori raspisani usred pandemije, te upozorila na onemogućavanje elektroničkog i dopisnog glasovanja i referenduma.
Most nudi rješenja u obliku promjene izbornog zakona i uvođenja veće preferencijalnosti s barem tri preferencijalno izabrana zastupnika i olakšavanje sustava referenduma koji danas onemogućava apsurdno velik broj potrebnih potpisa. “Taj bi broj potpisa trebalo svesti na neku razumnu mjeru od dva do tri posto, kao što je slučaj u ostalim razvijenim europskim zemljama”, istaknula je.
Najavila je za ponedjeljak posebnu konferenciju posvećenu obnovi Zagreba nakon potresa. “Ako uđemo u Sabor nećemo dići ruku za aktualni zakon o obnovi Zagreba, koji ima mnoge manjkavosti. Ovaj prijedlog zakona ne dolazi u obzir”, poručila je.




Spremni sučeliti se sa Škorom
Marin Miletić, nositelj Mostove liste u osmoj izbornoj jedinici, istaknuo je da će se Most zalagati za bolji standard mladih i studenata, pravednije društvo bez negativne atmosfere pesimizma i podjela.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, Grmoja se osvrnuo na propale pregovore o zajedničkom izlasku na izbore Mosta s Miroslavom Škorom i njegovim Domovinskim pokretom.
“Pregovarali smo o suradnji, ali mi ne možemo biti na listama s Bandićevim žetončićima i s bilo kime tko ima repove iza sebe. Škoro je okupio široki spektar različitih ljudi, a mi smo sretni što s novim nekompromitiranim ljudima nastupamo na izborima jer jedino takvi ljudi mogu donijeti promjene”, rekao je Grmoja.
Spremni smo sučeliti se sa Škorom pred narodom, očekujemo  njegov odgovor. To može biti na bilo kojem trgu ii stadionu, nije nužno da to bude na televiziji, poručila je Selak.