Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Unatoč manjem broju kupača, bit će spremni za pomoć na zadarskim plažama

17.06.2020. 14:45


Nakon što su ispunili kriterije i prošli testiranje koje obuhvaća plivanje na 400 metara ispod 8 minuta, ronjenje 25 metara u daljinu te provjeru plivačkih tehnika kraul i prsno, prekjučer je na bazenu Športskog centra Višnjik počela obuka za spasilace Crvenog križa. Programi osposobljavanja obuhvaćaju tečaj za spasilaca na otvorenim vodama, tečaj obnove uvjerenja o osposobljenosti spasilaca i tečaj za osposobljavanje voditelja spasilačke postaje.Tečaju mogu pristupiti kandidati koji imaju 18 godina, srednju stručnu spremu ili upisan završni razred srednje škole te uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti liječnika opće prakse.
– Imamo 11 polaznika tečaja, od kojih je jedna djevojka – bivša plivačica. Inače, svi su mladi, u dobi od oko 20 godina i bavili su se vodenim sportovima, plivanjem ili vaterpolom, poletni, puni volje i entuzijazma.Tečaj traje tjedan dana od ponedjeljka do petka, a vikend je rezerviran za Turističko naselje Zaton gdje se završni ispiti provode na pokaznoj vježbi/simulaciji na tečajevima za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama. Dakle, najprije se svakoga dana od 8 do 10 sati sluša teorijski dio, od 10 do 12 je na redu bazen i u poslijepodnevnim satima od 14 do 18 sati su na redu predavanja, objasnio je Niko Vlatković koordinator za Spasilačku službu zadarskog Crvenog križa.
U svakom slučaju, spasioci na zadarskom području i ove će sezone biti spremni, a u kolikoj će mjeri nakon pandemije koronavirusa, za njima biti potrebe, ostaje za vidjeti. Cijena tečaja stoji 250 kuna.