Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Potvrdu za život u punini dobilo 35 zemuničkih krizmanika

17.06.2021. 13:41


Veliki dan za vjernički puk župe Marije Kraljice Mira – kraljice Hrvata, ustanovljene još 1641. godine. Sedam dara Duha svetoga primilo je ukupno 35 krizmanika, 18 učenika prvog razreda srednjih škola i 17 učenika drugog razreda srednjih škola.
Izaslanik zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić iz Bibinja, u župnoj crkvi Kraljice Mira – kraljice Hrvata kao znak krizme položio je ruku i uljem pomazao 35 krizmanika, 18 djevojaka i 17 mladića, koji su pomazanjem dobili pečat dara Duha svetoga.


Ojačani Isusovim duhom
– Uz pomoć Duha Svetoga možete imati onu pravu viziju budućnosti koja treba završiti s Bogom i u Bogu, ali i da biste kao sudionici njegova mira mogli živjeti u sadašnjosti i mudrosti, rekao je mons. Lenkić, upravitelj Šimunova svetišta u Zadru.
Krizma ili potvrda jest sakrament u kojemu krštenik prima puninu Duha Svetoga da bi svojom zrelom vjerom i životom svjedočio za Isusa Krista. Po tom sakramentu postajemo svjedoci Isusa Krista. Ona je sakrament kršćanske zrelosti.
– Primanjem sakramenta potvrde primamo puninu Duha Svetoga, potvrdu za život u punini, naglasio je Lenkić.
Djelitelj sakramenta potvrde uputio je mladim krizmanicima i krizmanicama nekoliko misli za ohrabrenje. Ali da ne zaboravljaju tko ih uvijek voli. Uz roditelje to je, kaže on, Bog koji im je dao dar život
– Budite ojačani Isusovim duhom i nikad nemojte sumnjati da vrijedi pomagati drugima. Svoju mladu snagu povedite putem plemenitosti i dobrote. Dragi mladi krizmanici budite radosni u srcu i tu radost širite Zemunikom i gdje god da jeste, tada će vašu radost svi razumjeti. Neka vas na vašem putu prati Božji blagoslov, poručio je Lenkić.


Suha srca zalijeva svojom ljubavlju
Lenkić je poželio krizmanicima da Duh Sveti zapali njihova srca, da izgaraju od čežnje za Isusom, njihovim prijateljem i da u njima raste želja za Kristom jedinim Otkupiteljem čovjeka te da se u njima nikada ne ugase glad i čežnja za nebeskim dobrima.
– Za razumijevanje među ljudima nije najbitniji jezik nego srce, i to srce uobličeno Božjim Duhom ljubavi. Kada u srcu manjka Božjeg Duha, ono postaje suho, bezosjećajno, zamrlo. Zato se u Zazivu Duha Svetoga moli da on suha srca zalijeva svojom ljubavlju, istaknuo je Lenkić.
Vjerujte u Isusovu ljubav koja spašava, vjerujte u njegovo milosrđe koje prašta i oživljava i uzdajte se u Gospodina, budite sigurni u njegove riječi, jer evanđelje nade ne vara, poručio je mladima mons. Lenkić kojem je dobrodošlicu u ime roditelja izrekao općinski načelnik Ivica Šarić, otac krizmanika Martina.




Ne zaboraviti da si krizman
– Dragi krizmanici, kad budete u trenutku dileme što činiti, nemojte zaboraviti da ste jednoga dana primili krizmu – Duha Svetoga, dar Isusa Krista koji je obećao da će vas voditi svojim putem, jer je On sam put, naglasio je Lenkić.
Razmišljajući o ovim riječima, krizmanici se nisu mogli oteti dojmu kako je krizma očito nešto veoma posebno.
U svečanom ozračju liturgijskih pjesama u izvođenju crkvenog zbora, između ostalih, krizmaniku Martinu Šariću kum je bio zadarski pročelnik Darko Kasap, porijeklom iz Zemunika. Krizmanik Dominik Dragaš uz svoju obitelj na misnom slavlju i na svečanom ručku bio je s televizijskim voditeljima, kumom Velimirom Bujancem te Andrijom Jarakom. Krizmala su se i dvojica braće Župan iz Zemunika Gornjeg, prvaš Josip i drugaš Marjan.


Zemunički krizmanici
Učenici 1. razreda srednje škole: Luka Baždarić, Anđela Dujak, Nikolina Ferenčak, Matea Krnčević, Lana Paleka, Nina Paleka, Ena Perić, Toni Perić, Jeronim Peša, Maja Pinčić, David Svetac, Mate Šarić, Mirna Šarić, Lara Šestan, Katarina Šimurina, Luka Vlasnović, Mauro Vukman, Josip Župan.
Učenici 2. razreda srednje škole: Karlo Alvir, Jakov Biloglav, Lea Biloglav, Lucija Birkić, Ante Burčul, Dominik Dragaš, Valentina Fabijan, Nikola Marjanović, Marta Maria Marušić, Petra Mijatović, Lovre Perić, Paula Šare, Martin Šarić, Matija Šestan, Tereza Vuletić, Josip Zdunić, Marjan Župan.