Novi vrtić Orkulica za 40 saljskih mališana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na radost otočana završen projekt vrijedan 4 milijuna kuna
Imat ćemo više od 30 djece zato smo se potrudili da dobijemo nove prostore jer njihov broj na otoku raste, što je pohvalno. Lani je vrtić pohađalo 36 djece, ali smo u Žmanu imali našu ispostavu, a ovaj naš radio je u školi i to više nije bilo primjereno, rekla je Ozretić
Vedran SITNICA
Pjesma za dobrodošlicu

U Salima je u srijedu svečano otvoren novi dječji vrtić koji će pohađati gotovo 40 mališana. Na obostranu radost djece, roditelja i ostalih mještana javila se potreba za širenjem dječjeg vrtića što znači samo jedno - broj stanovnika, posebice najmlađih, na otoku raste.

Posebno uzbuđeni bili su mališani koji su se oduševili novim vrtićem, novim igračkama, slikovnicama, priborom za crtanje, svime što djecu veseli i što im treba za igru.

Raste broj djece na otoku

Lucija Ozretić, zamjenica ravnateljice dječjeg vrtića, objasnila je kako poludnevni boravak u vrtiću pohađaju djeca u dobi tri do sedam godina.

- Imat ćemo više od 30 djece zato smo se potrudili da dobijemo nove prostore jer njihov broj na otoku raste, što je pohvalno. Lani je vrtić pohađalo 36 djece, ali smo u Žmanu imali našu ispostavu, a ovaj naš radio je u školi, u dvije skupine, i to više nije bilo primjereno, rekla je Ozretić.

Od nove pedagoške godine imat će mogućnosti i za cjelodnevni boravak djece, a potrudit će se otvoriti i jasličku skupinu kako bi roditelji imali bolje uvjete za život na otoku.

Ponosan je na novootvoreni vrtić bio i načelnik Zoran Morović, naglasivši kako godinama bilježe 10-ak novorođene djece na otoku, što je dobar trend budući da u Hrvatskoj otoci izumiru. Međutim, Općina Sali, prema posljednjem popisu stanovništva bilježi njihov porast.

- Hvala svima koji su prepoznali značaj ovog projekta čija je vrijednost četiri milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja dalo je 1,6 milijuna kuna, Ministarstvo demografije čija je državna tajnica Željka Josić prisutna s nama ovdje dali su nam gotovo milijun kuna, Općina oko 1,3 milijuna kuna, rekao je Morović.

Zbog demografske slike općine u kojoj živi pretežno starije stanovništvo odlučili su poduzeti niz mjera kako bi se to popravilo. Tako Općina Sali u cijelosti financira rad dječjeg vrtića što na godišnjoj razini iznosi 600 tisuća kuna. Podigli su i naknade za novorođenčad koje su među najvećima u državi, iznose 60 tisuća kuna za svako novorođeno dijete.

- Među prvima smo uveli besplatne udžbenike za učenike osnovne škole, svoj djeci na otoku kupujemo poklone za Božić, stipendiramo vrlo dobre i odlične srednjoškolce i studente i izdvajamo 1,1 milijun kuna za našu djecu, što je za naš proračun od 7 do 8 milijuna kuna značajan iznos. Veseli nas što se rađa 10-ak djece godišnje. Kada smo projektirali vrtić mislili smo kako će kapacitet od 40 djece biti više nego dovoljan, a bit će, čini se i popunjen, dodao je Morović.

Ugovor za pristupni put

Željka Josić, državna tajnica, istaknula je kako Sali bilježe porast broja stanovnika, pa možda ni ovaj vrtić neće biti dovoljan.

- Cijela Zadarska županija ove godine je zabilježila velik broj rođenih u odnosu na lani, što veseli. Ministarstvo demografije i dalje će ulagati u sredine koje su svojim radom pokazale da im je stalo do razvoja. Do ovog projekta ne bi došlo da nije bilo dobre koordinacije lokalne, županijske i nacionalne vlasti, a jedino na takav način možemo poboljšati naše i vaše životne uvjete te imati pozitivne demografske trendove, kazala je državna tajnica i dodala kako je Općina Sali napravila paket mjera koje doista pokazuju kako im je stalo da se vrati život na Dugi otok.

Budući da je put do vrtića teško pristupačan, na uzbrdici, i vapi za sanacijom, Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova i Europske unije uručio je načelniku Moroviću ugovor kojim će se urediti put do vrtića.

- Moramo sanirati skaline, rekao je Morović.

- Ugovor je vrijedan 550 tisuća kuna. Za nas dužnosnike nema veće sreće nego kad moramo doći na otvaranje vrtića jer to znači da mjesto, napreduje, razvija se i čestitam svima, izjavio je Erlić te dodao kako će minstarstva i dalje poticati i pomagati razvojne projekte. Najavio je i kako ih iz EU fondova čeka cijela jedna omotnica posvećena upravo razvoju otoka.

Sagrađeno i nadograđeno 40 vrtića u županiji

Božidar Longin, zadarski župan izjavio je kako nema većeg zadovoljstva od dječjeg smijeha i njihova zadovoljstva.

- U mandatu koji je za nama, u županiji smo sagradili i nadogradili ukupno 40 novih vrtića diljem županije. Sali će uskoro od Zadarske županije dobiti i novo dječje igralište pa se nadam kad sljedeći put dođemo da će biti potreba za izgradnjom još jednog vrtića i igrališta, poručio je Longin.

Zvonimir Frka Petešić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića kao rođeni Saljanin ponosan je što njegovo rodno mjesto bilježi sve više novorođene djece.

- Kao što je rekao župan, u Zadarskoj županiji je napravljeno 40 vrtića, što je najveći broj ikad, u povijesti. Sali prednjače po poticajima za mlade obitelji, a ovo je rezultat toga. To su pozitivni trendovi koje moramo poduprijeti. Nadam se kako će ovaj vrtić njihovim roditeljima omogućiti da lakše obavljaju svoje dnevne obveze dok su djeca u vrtiću, gdje imaju puno edukativnih sadržaja, rekao je Frka Petešić. Poručio je kako nema uspješne Hrvatske bez ravnomjernog razvoja svih njezinih krajeva. Stoga je, dodaje, regionalni razvoj prioritet ove Vlade, kako bi svi mladi u Hrvatskoj imali jednake šanse za kvalitetan život.

Svim uzvanicima na kraju svečanosti, mališani su zahvalili na najljepši mogući način - prigodnom pjesmom »Kad si sretan«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno