Ovo je dan koji je sjedinio sve u jednoj misli, poklonu i ljubavi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na veliki blagdan sinoć u katedrali nadbiskup Puljić predvodio misno slavlje
U svetkovini Tijelova u katedrali i tijelovskoj procesiji sudjelovao je sav prezbiterij grada Zadra, redovnici franjevačkih samostana sv. Frane i sv. Mihovila, redovničke zajednice u gradu Zadru i vjernici gradskih župa, kao izraz ljubavi prema Kristu u otajstvu Euharistije
Bojan BOGDANIĆ
Djeca su bila dio proslave svetkovine

Na Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru sinoć je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise, nadbiskup Puljić je predvodio tijelovsku procesiju s Presvetim središtem Zadra.

U svetkovini Tijelova u katedrali i tijelovskoj procesiji sudjelovao je sav prezbiterij grada Zadra, redovnici franjevačkih samostana sv. Frane i sv. Mihovila, redovničke zajednice u gradu Zadru i vjernici gradskih župa, kao izraz ljubavi prema Kristu u otajstvu Euharistije.

U svojoj propovijedi mons. Puljić je kazao kako se danas diljem svijeta čine procesije s Presvetim, pa Tijelovo izgleda pravo svjetsko slavlje. Iz katedrala, crkava i kapela izlaze kolone vjernika, koji pjesmom i molitvom izražavaju svoju vjeru i zahvalnost. Prvopričesnici obučeni u bijelo prosipaju mirisavo cvijeće po gradskim ulicama i trgovima koji postaju prostor pobožnosti i klanjanja.

Mala hostija je u središtu

- U središtu svega mala je hostija pred kojom padaju na koljena učeni i neuki, bogati i siromašni, zdravi i bolesni. Ovo je dan koji je sjedinio sve u jednoj misli, poklonu i ljubavi, a to pokazuje da ljudi mogu biti blizu jedni drugima samo kad su blizu svome Bogu! Stoga je Krist poželio do konca svijeta »ostati sa svojima, te biti naša poputbina i snaga. Zbog toga je na Posljednjoj večeri rekao svojim učenicima: Uzmite i jedite od ovoga svi: ovo je tijelo moje. I zapovijedio im neka to čine njemu na spomen, kazao je nadbiskup dodajući kako se toga sjećamo uz ovu veliku svetkovinu Tijelova.

- Ovo je dan javne zahvalnosti i klicanja Isusu koji prebiva među nama.Ovo je svetkovinu u čast Kristu u kojem živimo, mičemo se i jesmo! On po Euharistiji nastavlja liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti žalosne, obraćati grešnike i praštati grijehe. »Dragost je moja biti sa sinovima ljudskim; ostanite u mojoj ljubavi«. To je, eto, sadržaj današnjega slavlja i smisao otajstva današnjega blagdana! Pred tim velikim otajstvom bacio se na koljena i sv. Toma Akvinski, pa spjevao divnu poklonstvenu pjesmu »Klanjam ti se smjerno, tajni Bože naš, što pod prilikama tim se sakrivaš«. To je pjev učenjaka i sveca koji se trudio dokučiti srcem i razumom to veliko otajstvo pa moliti žarko: »Isuse, kog sad mi krije veo taj, žarku želju, molim, Ti mi uslišaj. Daj da otkrito Ti lice ugledam. I u slavi s Tobom blažen uživam!, poručio je mons. Puljić.

Simboli vjernosti i ljubavi

Družimo se s Isusom kako bi, dodao je nadbiskup, rasla naša svijest i odgovornost koju nam je Bog povjerio po krštenju. Hranimo se svetim Tijelom njegovim kako bismo, istaknuo je prvi zadarski svećenik, mogli svjedočiti da je on jedini otkupitelj čovjeka, koji ima odgovore i na naša brojna pitanja.

- Već dvije tisuće godina Crkva to sa zahvalnošću čini, jer zna da je »misno slavlje središte kršćanskoga života«. Neposredno pred dramu suočenja sa snagama zla i smrti, Isus nam ostavlja simbole vjernosti i ljubavi. To nam je najdraža i najdragocjenija uspomena. Ona je spomen čin koji najavljuje novo doba i novo vrijeme, »novo nebo i novu zemlju«. Božanska je to pretvorba koja nadilazi vremena i prostore. I to je ono što večeras zahvalno slavimo, ispovijedamo i radosno spominjemo, rekao je mons. Puljić.

Dodao je kako Euharistijski Krist nije neki simbol ili slika, već živi Bog među nama. Mesija i Spasitelj koji nas svojim Tijelom liječi i hrani za život vječni.

- »Tko jede od ovoga kruha živjet će uvijeke«. Nama putnicima u ovom prolaznome svijetu potrebna je takva neprolazna hrana. Prolazi, naime, svijet i njegova slava. Gospodin je blizu. Vjerujući kako je svaka misna pretvorba predokus Božjeg Kraljevstva i navještaj njegovog konačnog dolaska jednoga dana, mi na kraju svake pretvorbe molimo i pjevamo: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo. Tvoje uskrsnuće slavimo. Tvoj slavni dolazak iščekujemo. Dođi Gospodine Isuse!, zaključio je u propovijedi nadbiskup Želimir Puljić.

Poslije sv. mise mons. Puljić je predvodio tijelovsku procesiju s Presvetim od katedrale sv. Stošije, Kalelargom do crkve sv. Šime gdje je nadbiskup puku udijelio blagoslov s Presvetim.(nr)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)