Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Antičević-Marinović i Grbić pitanja postavljali Ani Lovrin i Kalmeti

Autor: Nives Rogoznica

16.07.2008. 22:00
Antičević-Marinović i Grbić pitanja postavljali Ani Lovrin i Kalmeti


Sa 105 istupa najaktivnija zastupnica je Ingrid Antičević-Marinović, dok je Ivo Grbić sa 24 uzimanja riječi najaktivniji među zadarskim saborskim zastupnicima iz redova HDZ-a. Branko Kutija za govornicu popeo se sedam, a Nevenka Marinović šest puta
Ingrid Antičević-Marinović (SDP) najaktivnija je saborska zastupnica, ne samo u konkurenciji zadarskih saborskih zastupnika, već uopće. Pokazalo je to statističko izvješće o radu saborskih zastupnika koje se može pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog sabora. SDP-ova je saborska zastupnica za govornicom bila 105 puta, od čega 34 puta zbog replike, dok je 9 puta na repliku odgovarala.
Sa 24 uzimanja riječi Ivo Grbić je najaktivniji među zadarskim saborskim zastupnicima iz redova HDZ-a. Nijedanput nije izišao zbog replike, a dva je puta na repliku odgovorio. Branko Kutija za saborsku se govornicu popeo sedam puta, a Nevenka Marinović šest.
Povrede poslovnika
Antičević-Marinović među zadarskim parlamentarcima prednjači i po broju povreda poslovnika. Od ukupno 89 povreda poslovnika koliko ih je zabilježio aktualni saziv Hrvatskog sabora, devet je “zaradila” Antičević-Marinović.
Grbić, Kutija i Marinović nisu “uknjižili” niti jednu poslovničku povredu. Branko Kutija i Nevenka Marinović nijedanput nisu mikrofon koristili za repliku.
Budući da su svi zastupnici ukupno za govornicu izlazili 2.597 puta, lako je izračunati kako nešto više od 4 posto svih istupa zastupnika otpada na Ingrid Antičević-Marinović, dok ukupnoj masi Grbić doprinosi s udjelom neznatno ispod 1 posto.
Treba pripomenuti kako se na stranicama Hrvatskog sabora još nalazi nepotpuna statistika zastupničkih angažmana koja obuhvaća četiri sjednice, ali ne i posljednju koja je trajala od 17. lipnja do 15. srpnja. Zanimljivo je kazati i kako je Sabor, konstituiran u siječnju 2008. godine, u svega šest mjeseci rada donio 108 zakona, od čega tek 10 u redovnom, a čak 89 po hitnom postupku.
Svoj svome
HDZ-ovi zastupnici Ivo Grbić, Branko Kutija i Nevenka Marinović postavili su po jedno pitanje članovima Vlade, dok je SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević-Marinović postavila dva. Nekadašnja SDP-ova ministrica pravosuđa oba je pitanja uputila svojoj sugrađanki, aktualnoj ministrici pravosuđa Ani Lovrin. Jednom je tražila odgovor na pitanje što njezino ministarstvo čini kako bi se smanjio gospodarski kriminal i stalo na kraj financijskim manipulacijama te zabranilo otvaranje anonimnih računa ili računa koji glase na lažna imena, dok su je drugi put zanimali razlozi kojima se ministrica rukovodila kod imenovanja javnih bilježnika te zašto su ta imenovanja obavljena u vrijeme tehničke vlade.
Ivo Grbić svoje je pitanje uputio također sugrađaninu, ali i svojem stranačkom kolegi, ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, tražeći vraćanje beneficiranog radnog staža pomorcima.
Branko Kutija je odgovor na pitanje koje novine donosi Pravilnik o provedbi modela kapitalnih ulaganja u poljoprivredi, odnosno ribarstvu tražio od ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidara Pankretića, dok je Nevenka Marinović ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića upitala koliko će se dodatnih timova hitne medicinske pomoći financirati tijekom ove turističke sezone.