Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Portadino viđenje paških boja i krajolika

Autor:

16.07.2008. 22:00
Portadino viđenje paških  boja i krajolika

Foto: Alenka FESTINI



Portada se mnogobrojnoj paškoj publici predstavio s pedesetak fotografija, umjetničko-dokumentarnog karaktera, na kojima je na jedan originalan i zanimljiv način prikazao Pag i Pažane zimi. U likovnom dijelu izložbe predstavio se s četrdesetak ulja na platnu, na kojima je oslikao detalje paškog krajolika
U organizaciji Centra za kulturu Pag u utorak  je u prizemlju Kneževa dvora u Pagu otvorena šesta  samostalna izložba autora  Josipa Portade, profesionalnog novinara, pisca i slikara.  Naziv izložbe je “Pag u boji”,  a podijeljena je u dvije umjetničke kategorije – fotografije na temu zime u Pagu  te ulja na platnu s motivima  otočnog krajolika.
Portada se mnogobrojnoj paškoj publici predstavio s pedesetak fotografija, umjetničko-dokumentarnog karaktera, na kojima je na  jedan originalan i zanimljiv  način prikazao Pag i Pažane  zimi, periodu kakav poznaju  samo domaći ljudi. Portada  je fotografijom ovjekovječio  trenutke jakih udara bure i  svih onih ljepota i neprilika  koje ovaj jak vjetar donosi.  Tu su magla i kiša, Pag u  ledu i ledenoj siki. Na fotografijama su paški težaci,  Pažanke u pučkoj nošnji takozvanom fuštanu, odjeći  koja, nažalost, polako izumire. Zabilježeni su i razni  pučki običaji. Sve u svemu,  onaj dio života Paga koji  ljetni posjetitelji otoka ne  poznaju. 
U likovnom dijelu ove  zanimljive izložbe Portada  se predstavio s četrdesetak  ulja na platnu, na kojima je  oslikao detalje paškog krajolika, poput tisućljetnih bazena soli, poljskih putova,  malih plaža i uvala, nevera  na moru …
– Ugodno sam iznenađen  interesom koji su pokazali  posjetitelji izložbe kada su  vidjeli fotografije Paga zimi.  Mnogima je u ljetnim mjesecima teško zamisliti da  Pag može tako izgledati,  rekao je Portada dodavši  kako je pri slikanju namjerno izbjegavao koristiti  motive koji se najčešće koriste – pogotovo masline i  slično.
– Tražio sam inspiraciju u  detaljima, u skrivenim krajolicima koje turisti koji dolaze na Pag ne primjećuju ili  ne znaju gdje se nalaze. To  su mali poljski putovi, detalji  na  brdskim pašnjacima, zabačene plaže i slično, istaknuo je Portada.
Izložba je otvorena do 25.  srpnja, a već prva dva dana  posjetilo ju je preko 700  ljudi, koji su sa zanimanjem  pogledali Portadine radove.  Veliki dio njih bio je oduševljen fotografijama koje  Pag prikazuju u jednom sasvim novom svjetlu, potupno  drugačijem od onog kakav je  ljeti. Drugi dio publike bio je  oduševljen Portadinim likovnim djelima u kojima je  oslikao paški krajolik, koji se  jednostavno ne može zamijetiti na prvi pogled. Pag  iza blještavila ljetne šminke i  ugođaja, Portadinim radovima prikazan je na jedan  predivan i zanimljiv način,  koji svakako može privući  mnoge koji žele doživjeti  Pag u njegovom prirodnom  okruženju.


O Josipu Portadi
Portadin životni put je izuzetno bogat, iako on kao osoba zrači  jednostavnošću, skromnošću i samozatajnošću. Diplomirao je  na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studirao je sociologiju, psihologiju i komparativnu književnost. Još kao student svoje prve članke objavljivao je u “Studentskom listu”,  “Poletu”, a prve novinske fotografije objavljivao je u “Slobodnoj  Dalmaciji”. Portada je redovni član HND-a, vlasnik je novinske  agencije i portala Pagpress, a surađuje s “Novim listom”, “Novom  revijom” i portalom “eZadar”. Ljubav prema fotografiji gajio je od  djetinjstva, a prvu poduku o ovom mediju dobio je kao osnovac  od prof. Dobrile Balić. Trogodišnje fotografsko školovanje prošao je u Fotoklubu Zagreb, a znanje o novinskoj fotografiji stekao  je u Večernjem listu. Portada je sa svojim fotografskim radovima  sudjelovao na skupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Mariboru  i Metlici u Sloveniji. Objavio je osam knjiga, a dvije izlaze do kraja  ljeta: “Ledeni dah Velebita” i “Prošlost Paga u slikama i zapisima”.  Održao je pet samostalnih izložbi na kojima se predstavio  radovima kao što su akvareli na svili, oblikovana i oslikana  keramika, ulja na platnu. Biografija ovog umjetnika doista je  bogata, no ono što mnoge kod Portade iznenadi je njegova  predivna umjetnička nepredvidljivost.