Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šoša: Neke načelnike nisu opametile ni tragedije

Autor: Elza Radulić-Toman

16.07.2008. 22:00
Šoša: Neke načelnike nisu opametile ni tragedije


– Neki načelnici nisu se opametili, pa ni unatoč tragedijama. Posebice se to odnosi na općine Vrsi, Galovac, Zemunik i Vir, a uz njih tu su i Lišane i Jasenice, kaže Šoša
Prošla je polovica  srpnja, najopasnijeg mjeseca  u godini, a zadarsko područje  “odolijeva” vatrenim strahotama.
Glavnog zadarskog vatrogasca Željka Šošu smo o tome  pitali, no on je oprezan i  nimalo se ne veseli tim činjenicama. On podsjeća da su  od 1. lipnja do 15. srpnja ove  godine na prostoru Zadarske  županije bile čak 152 intervencije na gašenjima požara.  Od toga broja, 49 požara je  bilo na otvorenim prostorima.
– Zahvaljujući klimatskim  uvjetima  koji su u prvoj polovici lipnja rezultirali s dosta  kiše, pa tako i trave, a ona je  zbog toga još uvijek mjestimice zelena, ovi požari se  nisu širili velikom brzinom. To  je razlog što do sada nismo  imali većih požara na otvorenim prostorima. No, velike  vrućine u zadnjih nekoliko  dana suše travu i bilo bi nerealno očekivati da neće biti  većih požara do kraja sezone,  potanko nam je objasnio zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije i zapovjednik Javne vatrogasne  postrojbe Grada Zadra Željko Šoša.
* Kako trenutačno stojite s  ljudstvom i opremom?
– Vatrogasna zajednica Zadarske županije, ukupno gledajući, dobro je opremljena i  ekipirana, iako nejednako.  Naime, pojedine lokalne samouprave nemaju sluha za  vatrogastvo i vatrozaštitu,  premda ih zakon na to obvezuje. Tako nažalost čak četiri općine nemaju svoje vatrogasce sukladno donesenoj  Procjeni ugroženosti i Planu  zaštite od požara. Neke jedinice lokalne samouprave  imaju dobrovoljna vatrogasna  društva, ali ih financijski slabo  prate.
* Koliko ste ovoga ljeta dobili pojačanja iz unutrašnjosti zemlje?
Zadru pomažu Sisak,  Čakovec, Križevci…
– Iz unutrašnjosti ove godine imamo ljude i ponešto  opreme i to na tri dislokacije.  U općini Sukošan imamo iz  Siska jedno vozilo i tri vatrogasca, u Kukljici također  jedno vozilo i tri vatrogasca iz  Čakovca, i isto tako jedno  vozilo i tri vatrogasca imamo  u Zatonu, a stigli su iz Krapinsko-zagorske županije. I  na Pagu imamo dva vatrogasca iz Križevaca. Na Dugom otoku, uz DVD iz Sali,  imamo i dva vatrogasca iz tzv.  interventne postrojbe, a ima  tamo i sedam vatrogasaca iz  unutrašnjosti.
* Koliko imate “vlastitih”  ljudi, odnosno postrojba?
– U Zadarskoj županiji postoje četiri javne vatrogasne  postrojbe, u Zadru, Benkovcu, Biogradu i Gračacu. Oni  imaju 160 vatrogasaca. Imamo i 30 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Nadalje, u  vremenu od 1. lipnja pa do 30.  rujna imamo zaposlenih još  160 vatrogasaca, sezonskih.  Tu su, znači i članovi DVD-a  koji su u sezoni plaćeni.
*A kako su DVD-i opremljeni?
Jasenice i Lišane bez  vatrogasne zaštite
– Šaroliko. Od grada Paga,  Stankovaca ili Polače, koji  imaju i dobre vatrogasne domove i vozila, pa do Jasenica  ili Lišana koji nemaju ništa.  Na otocima imamo dobrovoljna vatrogasna društva u  Salima, Preku, Kalima, Kukljici, Tkonu, Pašmanu, Istu,  Ižu, na Molatu i Silbi. Jako  bitno bi bilo osnovati DVD-e  i na Ravi, Premudi, Olibu,  Sestrunju, Rivnju, Vrgadi i  Ošljaku, a to je u nadležnosti  njihovih općina.
*Jesu li se pojedini “uporni”  načelnici i gradonačelnici  opametili poslije opomena s  teškim požarima?
– Mogu reći da se neki nisu  opametili, pa ni unatoč tragedijama. Naime, oni koji su  imali sluha za pružanje vatrozaštite svojim građanima,  tj. poreznim obveznicima,  imaju i dalje sluha, a oni koji  nisu to imali prije, nažalost,  nemaju ni sada. Posebice se to  odnosi na općine Vrsi, Galovac, Zemunik i Vir, a uz njih  tu su i Lišane i Jasenice.
* Kako ste općenito opremljeni, točnije jeste li ove  godine nabavljali nova vozila?
– U ovoj godini smo nabavili tri nova vozila i to za  DVD Pakoštane, DVD Polača i JVP Benkovac, a do  kraja godine jedno će vozilo  nabaviti DVD Ražanac i Vatrogasna zajednica Zadarske  županije. Upravo smo jučer  preuzeli 160 kombinezona za  potrebe sezonskih vatrogasaca.
* Gdje smo ovoga ljeta sa  zračnim snagama?
– Ovoga ljeta na raspolaganju su nam četiri kanadera i četiri air tractora. Dakle, od lanjskoga stanja, sada  smo jači za spomenuta tri air  tractora. Svi su oni stacionirani u Zemuniku, a po potrebi mogu se stacionirati i u  druge zračne luke na Jadranu.  Za sada nemamo ni problema  s odobravanjem letova. U slučaju potrebe županijski vatrogasni zapovjednik putem  Županijskog vatrogasno-operativnog centra izvijesti Državno vatrogasno-operativno  središte u Divuljama i zrakoplov se pokreće. Administracija se pismeno rješava u  međuvremenu, tako da se ne  gubi na vremenu.


Brod zaustavila birokracije
*Znamo da ovoga ljeta nećete imati vlastiti vatrogasni brod?
– Nažalost, zbog birokracije još uvijek nemamo brod, iako  imamo osigurana financijska sredstva. No, vjerujemo da ćemo  brod ipak imati do kraja ove godine. Vlastitim brodom ćemo  puno lakše i brže dolaziti na otoke u slučaju potrebe, kazao je  Šoša.