Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski branitelji nemaju ništa s osnivanjem stranke

Autor: Nives Rogoznica

16.07.2008. 22:00
Zadarski branitelji nemaju ništa s osnivanjem stranke

Foto: Vedran SITNICA



Začetnici inicijative osnivanja nove stranke, koja bi trebala okupiti hrvatske branitelje, nisu kontaktirali zadarsku HVIDRU, niti Koordinaciju udruga proizišlih iz Domovinskog rata
Začetnici inicijative osnivanja nove stranke, koja bi trebala okupiti hrvatske branitelje, predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža i predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica, za sada, kako saznajemo, nisu kontaktirali zadarske braniteljske udruge.
Ova inicijativa novinske je stupce punila uglavnom zbog najava kako bi se na čelu stranke trebao naći general Ante Gotovina, dok bi “zaštitni znak” bio Marko Perković Thompson. Odvjetnici generala Gotovine požurili su demantirati povezanost njhova branjenika s inicijativom koja, ako je suditi po odgovorima koje smo dobili od predsjednika zadarske HVIDR-e Ivice Arbanasa i predsjednika Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata Ante Martinca, i nije odmakla dalje od novinskih spekulacija.
Naime, ni zadarsku HVIDR-u, ni Koordinaciju nitko nije kontaktirao.
– S tom inicijativom nemamo ništa, odrješito je odgovorio Ante Martinac, ponavljajući kako ga, pogotovo otkako su krenule novinske spekulacije, nitko nije kontaktirao oko osnivanja stranke branitelja.
– Branitelji imaju mnogo problema koji se rješavaju sporo, ili se ne rješavaju uopće. U zadnje vrijeme se najviše govorilo o Registru branitelja, ali ima tu puno drugih stvri; prije svega neriješeno stambeno pitanje i pitanje zapošljavanja, tu su i administrativne zapreke na koje branitelji nailaze pri rješavanju svog statusa, a da i ne govorim o tome kako nije zadovoljavajuća ažurnost informacija koje dobivamo iz naših fondova. Ako ova inicijativa za osnivanjem stranke predstavlja jedan pokušaj da se Vladu pritisne kako bi se pokrenula kad je riječ o rješavanju problema branitelja, onda ja tu inicijativu pozdravljam, ali nisam siguran da je osnivanje stranke baš najbolje rješenje. Bilo je sličnih pokušaja i ranije, sjetimo se Merčepove stranke, ali to nije uspjelo. S druge strane, danas je u Istri bolje prihvaćena Lepa Brena nego Thompson, a to puno govori i o tome kakav se odnos prema hrvatskim braniteljima stvara u javnosti. Zato je važno da branitelji ostvare svoja prava i riješe svoje probleme, jer ako je već danas u tolikoj mjeri zaboravljeno da su oni stvorili ovu državu, što će se tek dogoditi za deset ili petnaest godina, kazao je Arbanas.