Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U posljednjih godinu dana dvije osobe zaražene HIV-om

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.07.2009. 22:00
U posljednjih godinu dana dvije osobe zaražene HIV-om


U posljednje četiri godine koliko je prošlo od otvaranja zadarskog Savjetovališta za HIV, uz Zadru je na hepatitis B i C te HIV, testirano oko 550 osoba. Među testiranima do sada nije otkrivena niti jedna osoba pozitivna na HIV, no evidentirani su novi slučajevi hepatitisa C, koji je najučestaliji među populacijom ovisnika, govori dr. Alan Medić
U posljednjih godinu dana u Zadru su registrirane dvije HIV pozitivne osobe. Time se ukupna brojka HIV pozitivnih osoba u Zadru, koja se prati od 1986. godine, popela na 33, od kojih je u međuvremenu deset i umrlo.
Navedene informacije potvrdio nam je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, pojašnjavajući kako se HIV pozitivne osobe iz Zadra liječe u Zagrebu, u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.
Učinkovitije liječenje
Podsjetimo, od 1985. godine kada su zabilježeni prvi slučajevi HIV-a u Hrvatskoj, do kraja 2008., registrirane su 732 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 289 razvilo AIDS i 156 umrlo. U posljednjih 10 godina prosječno se registrira 15 oboljelih od AIDS-a u Hrvatskoj, s tim da ih je 17 registriranih slučajeva bilo 2008., što Hrvatsku uvrštava u zemlje s niskom incidencijom oboljelih od AIDS-a. Naime, godišnja incidencija se kreće u vrijednostima manjim od 4 na milijun stanovnika.
U zadnjih pet godina vidljiv je trend porasta broja dijagnosticiranih slučajeva HIV infekcije, dok broj oboljelih od AIDS-a i broj smrti zaraženih osoba stagnira ili lagano pada. Ovaj trend objašnjava se djelomično stvarnim porastom broja zaražavanja, a djelomično poboljšanjem dostupnosti testiranja na HIV s posljedično većim brojem registriranih slučajeva, prvenstveno u populacijama s najviše rizičnih ponašanja. Pad u trendu obolijevanja od AIDS-a i broju smrti pripisuje se učinkovitosti visokopotentne antiretrovirusne terapije koja se u Hrvatskoj koristi od 1997. godine.
Odnos zaraženih muškaraca i žena je pet prema jedan. Najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 49 godina. Seksualni put prijenosa infekcije HIV-a dominira u ukupnom broju HIV pozitivnih osoba. Vjerojatni put prijenosa infekcije u 46 posto zaraženih je muški homoseksualni odnos, nešto manje, 37 posto zaraženo je heteroseksualnim odnosom. Dok u populaciji muškaraca koji prakticiraju seks s drugim muškarcima svjedočimo autohtonoj epidemiji, zaražavanja heteroseksualnim odnosom i dalje su značajno vezana za boravak u inozemstvu, trgovinu seksom i učestalo mijenjanje partnera. Tu dominiraju heteroseksualni muškarci koji su infekciju najčešće dobili u inozemstvu te njihove seksualne partnerice u zemlji. Nešto više od 8 posto zaraženih osoba infekciju je steklo dijeljenjem pribora za intravensko korištenje droga, a svi ostali načini prijenosa, dakle, transfuzija zaražene krvi i prijenos s majke na dijete, čine manje od 5 posto zaraženih.
HIV je registriran je u svim županijama u Hrvatskoj. Najveći broj slučajeva zabilježen je u gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji, zatim slijede priobalne županije dok je najmanje zaraženih u županijama središnje Hrvatske, krajnjem istoku i Ličko-senjskoj županiji. Epidemiološka se situacija na razini županija razlikuje prema putovima prijenosa, tako u gradu Zagrebu dominira muški homoseksualni put prijenosa, a u priobalnim županijama heteroseksualni prijenos, prvenstveno među pomorcima i njihovim trajnim partnericama u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj se kontinuirano provode mjere za prevenciju i liječenje HIV infekcije i AIDS-a prema Programu mjera zdravstvene zaštite, Nacionalnom programu suzbijanja HIV/AIDS-a i posebnim programima.
Besplatno i anonimno testiranje
Posebni programi podrazumijevaju povećanje dostupnosti dobrovoljnog HIV savjetovanja i testiranja u sklopu mreže centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV pri zavodima za javno zdravstvo, poboljšanje praćenja HIV infekcije, odnosno provođenje druge generacije praćenja HIV infekcije i AIDS-a koja uključuje i nadzor ostalih spolno prenosivih bolesti i praćenje rizičnog ponašanja za HIV te istraživanja seroprevalencije u skupinama s većim rizikom.
Centri za besplatno i anonimno HIV testiranje i savjetovanje otvoreni su u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Korčuli i Zadru. Savjetovalište za HIV u Zadru, djeluje na dvije lokacije, u Ulici don Ive Prodana i Službi za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarama, gdje se već gotovo četiri godine obavlja besplatno i anonimno testiranje na HIV te hepatitis B i C. U savjetovalištima rade educirani savjetnici, a namijenjena su svim osobama koje se žele testirati na HIV, hepatitis B i C te trebaju savjet u vezi sa spomenutim bolestima. U zadarskom Savjetovalištu za HIV mjesečno se testira 15 ljudi, i to najčešće ovisnika.
– U posljednje četiri godine koliko je prošlo od otvaranja zadarskog Savjetovališta za HIV, uz Zadru je na hepatitis B i C te HIV, testirano oko 550 osoba. Među testiranima do sada nije otkrivena niti jedna osoba pozitivna na HIV, no evidentirani su novi slučajevi hepatitisa C, koji je najučestaliji među populacijom ovisnika, govori dr. Alan Medić te dodaje kako, osim zbog testiranja, u Savjetovalište za HIV, dolazi i sve veći broj osoba koje se raspituju i o ostalim spolno prenosivim bolestima, recimo poput HPV-a, koji uzrokuje karcinom ušća maternice.
Inače, otvaranjem Savjetovališta za HIV u Zadru prije gotovo četiri godine željela se povećati dostupnost anonimnom i besplatnom testiranju i savjetovanja cijeloj populaciji, osobito mladim osobama, kao i onima u skupinama rizičnog ponašanja. Kroz rad Savjetovališta nastoji se djelovati na usvajanje pozitivnih stajališta i stilova života, održavanje niske razine oboljelih od HIV-a te hepatitisa B i C, kao i smanjenje rizika od povećanog širenja bolesti u budućnosti, diskriminacije, ali i integracije oboljelih u socijalnu okolinu.
Testiranje na HIV te hepatitis B i C, koje je besplatno i anonimno, a rezultati gotovi za dva dana, u Zadru se može obaviti svakim radnim danom u Zavodu za javno zdravstvo, odnosno Službi za epidemiologiju od 9 do 11 sati te ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici don Ive Prodana kod crkve Sv. Šime.
 


Kada je poželjno testiranje?


U Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Korčuli i Zadru djeluju Centri za besplatno i anonimno HIV testiranje i savjetovanje (CTS), gdje rade educirani savjetnici. Usluge u centrima besplatne su, anonimne i na dobrovoljnoj osnovi.
Među razlozima zbog kojih je testiranje potrebno, navode se situacije:
– ako ste imali spolni odnos s nepoznatom osobom ili osobom rizičnog ponašanja
– ako niste uvijek koristili prezervative
– ako ste bilo kada koristili pribor za intravensku konzumaciju droge za koji znate ili sumnjate da je prije koristila druga osoba
– ako ste imali ili imate neku spolno prenosivu bolest
– ako ste prošli postupak piercinga ili tetoviranja u uvjetima za koje niste mogli biti sigurni da su provedene sve mjere prevencije zaraze
– ako sumnjate u bilo kakav nesretni slučaj prilikom kojega ste mogli biti zaraženi nekom od navedenih bolesti.