Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jedino Ist bilježi više nautičara

Autor: Elza Radulić-Toman

16.07.2010. 22:00
Jedino Ist bilježi više nautičara

Foto: Zvonko KUCELIN



Po tradiciji gosti s jahti i sličnih luksuznih plovila navečer posjećuju otočne restorane i druge ugostiteljske objekte kojih na ovome otoku ima dovoljno. I to vrlo kvalitetnih pa nije čudno što na Istu nisu rijetki poznati tzv. europski jet-set gosti pa čak i gosti s europskih kraljevskih dvorova
Premda ove turističke sezone nekako sve kasni, više izgleda da je lipanj nego srpanj, jer prošla je polovica srpnja, a od velikih turističkih očekivanja, kada je riječ o zadarskim otocima, baš se i nije puno ostvarilo. Rijetko dolaze vijesti da je negdje turista više nego lani, da su na djelu nesnosne ljetne gužve, da su plaže krcate, restorani također, da u njima za ručak treba čekati u redu kao što je to bilo ne tako davno…
Dapače, pravih sezonskih gužvi nema nigdje, a čak je primijećeno da su i pojedini brodovi za naše otoke do sada, u prvoj polovini srpnja plovili poluprazni (?), da su slabo popunjeni smještajni kapaciteti. Pa ni tamo gdje govore da ima turista, sve je tu negdje, na lanjskoj razini.
Primjerice, na otoku Ižu. Iznajmljivači se žale da gostiju jednostavno nema, a voditelj Turističkoga ureda u Velom Ižu Joško Strgačić ističe da je dosadašnji dio sezone upravo na razini lanjske. To znači, pojašnjava ovaj poznavatelj turističkih prilika, da je popunjenost kreveta u Malom i Velom Ižu otprilike na polovici, popunjeno je oko 50 posto onoga što se nudi. Na dan 15. srpnja na cijelom tome otoku je bilo točno 200 gostiju! To je premalo i otočani gotovo nemaju osjećaja da se nalazimo u srcu turističke sezone. Navečer je pusto, kažu, nije to ono što je uobičajeno u srpnju. U iškom privatnom smještaju su većim dijelom Slovenci, iza njih po broju dolazaka su Poljaci, a naši hrvatski turisti, kojih je nekad bilo najviše, sada su tek na trećem mjestu. Ima tamo još ponešto tradicionalnih gostiju poput Nijemaca, Austrijanaca i Švicaraca. Naime, Švicarci su gosti tamošnje udruge Maslinova gora, koju su prije dosta godina osnovali i drže je Švicarci. A Nijemci i Austrijanci su uglavnom gosti marine, nautičari. Jedino je iška marina ovoga srpnja puna.
I iz otoka Ista stižu vijesti da je i tamo ovih dana dosta nautičara, čak i više nego lanjske sezone. Oni se vide uvečer, kada se po davnašnjem običaju poslije dnevnih plovidbi sidre u išćanskoj uvali Široka, ali i u Kosirači, a bude ih na desetine. Također po tradiciji gosti s jahti i sličnih luksuznih plovila navečer posjećuju otočne restorane i druge ugostiteljske objekte kojih na ovome otoku ima dovoljno. I to vrlo kvalitetnih pa nije čudno što na Istu nisu rijetki i poznati tzv. europski jet-set gosti pa čak i gosti s europskih kraljevskih dvorova.
Nešto više gostiju još ima u Božavi na Dugom otoku, u čije je hotele po tradiciji uvijek dolazilo najviše Hrvata, kao i na Silbu, u njezin privatni smještaj, a svi ostali zadarski otoci i otočna mjesta, izuzevši Ugljana, ne znače puno u ovdašnjem turističkome privređivanju. Najveći nedostatak i kočnica razvitku turizma na svim tim još uvijek sačuvanim zadarskim otocima je voda, koju im dovozi jedan jedini brod za sve otoke (?) i to kad dođu na red!