Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obnova Gornjeg mosta na Zrmanji 1,7 milijuna kuna

17.07.2019. 11:05
Obnova Gornjeg mosta na Zrmanji 1,7 milijuna kuna


U Kaštelu Žegarskom, naselju koji administrativno pripada Gradu Obrovcu, Županijska uprava za ceste Zadarske županije obnavlja Gornji most koji na lokalnoj cesti L63086 premošćuje rijeku Zrmanju na putu Žegar-Krupa. Masivni kameni most s četiri svoda prema dispoziciji kao i prema nekim konstruktivnim elementima ukazuje da je u današnjem obliku nastao u drugoj polovici 19. stoljeća, za vrijeme Austro-Ugarske.
Građevinski izazov i poduhvat
Radove na obnovi izuzetno vrijednog kulturno-povijesnog objekta izvodi tvrtka Tehma d.o.o. Zadar, a voditelj zahtjevnih radova je dipl. ing. građ. Srećko Mažer. Radovi bi trebali biti gotovi u listopadu.
– Vrijednost projekta obnove kamenog mosta dugog 42 metara i širine 4,2 metra te po 25 metara prometnice na svakoj strani obale, iznosi 1,7 milijuna kuna, kazao je Branko Kutija, vršitelj dužnosti Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Obnova oko 140 godina starog kamenog mosta na četiri jednaka polukružna svoda izgrađena od sedre, koji se oslanjaju na riječne masivne kamene supove, pravi je građevinski izazov i poduhvat.
– Nakon što je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Zadru 21. svibnja 2018. godine zaprimo obavijest od PU Zadarske, Policijske postaje Obrovac i obrovačkog komunalnog redara o znatnom oštećenju Gornjeg mosta na Zrmanji koje je nastalo 15. svibnja 2018., ŽUC je 22. i 23. svibnja 2018. utvrdio oštećenja na svodovima gdje je na drugom svodu i licu luka od desne obale ispalo 2/3 sedrenih blokova. Sedreni luk se pomaknuo iz vertikala, a dio kolovoza iznad oštećenog svoda utonuo je u svodnu konstrukciju, i svakom narednim danom sve više, objasnio je Kutija.
Registrirano kulturno dobro
Gornji most u Prmdeljima registrirano je kulturno dobro zavedeno u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-1217.
– Obnova Gornjeg mosta radi se prema građevinskom projektu »Projekt pojačanog održavanja mosta« izrađenom u Institutu IGH d.o.o. Zagreb. Treba istaknuti kako se kod svih radova sanacije surađuje s Konzervatorskim odjelom u Zadru, koji i nadzire radove, naglasio je Branko Kutija.
Nakon čišćenja krilnih zidova na obje obale od postojeće vegetacije zidovi se saniraju na način da se oštećeni zidni elementi zamjenjuju novim.
Fugiranje živim vapnom
– Fugiranje ploha na povijesnom mostu se vrši vapnenim mortom koji se u tvornici proizvodi iz živog vapna i vode, istaknuo je mr. sc. Davor Banić, dip. inž. građ., koji vrši nadzor radova po projektu kojeg je izradio dok je bio zaposlenik Instituta IGH-a. Most je do sedamdesetih godina proteklog stoljeća s obje strane imao kamenu ogradu. Međutim, ogradni zidovi su porušeni i zamijenjeni željeznom ogradom uzduž obje strane mosta.
– Ograda će se zidati kamenom, lomljivi vapnenac obrađen priklesavanjem. Visina će iznositi oko 60 centimetara, detaljan je Banić, Zadranin porijeklom iz Zagreba.
Kameni svodovi u prvom i trećem rasponu, koji su oslonjeni na potporne skele se potpuno preslaguju.
– Označava se položaj svakog kamena od sedre i izrađuje shema kako bi se svaki kameni blok vratio na svoje mjesto. Na svim ovim radovima imamo blisku suradnju s Konzervatorskim odijelom u Zadru, zaključio je Davor Banić.