Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iako brojke još uvijek nisu kao prije korone, muzeje obilazi sve više posjetitelja

17.07.2021. 08:40


Pandemija koronavirusa prošle je godine zatvorila vrata muzeja i galerija diljem Hrvatske i svijeta. Već u prvome valu pandemije muzeji su zabilježili pad posjeta za više od 50 posto. Procjene o oporavku turizma, koje su donijeli vodeći ekonomski stručnjaci, predvidjele su da će kulturni turizam, koji je osjetio pad prihoda od oko 40 posto, a u sklopu kojeg se ostvaruje veliki broj posjeta muzejima u Hrvatskoj, još dugo nakon pandemije biti u procesu oporavka i prilagodbe »novom normalnom«. Međutim, početkom turističke sezone koja je sad već u punom jeku, može se osjetiti veći broj gostiju, a turistički i kulturni radnici već osjete bolju posjećenost i veći broj ljudi. Zadarski muzeji sve su popunjeniji početkom ove turističke sezone, a iako posjećenost nije ni približna rekordnim brojkama prije pandemojskog vremena, ipak su zadovoljni brojem posjetitelja. Iz Muzeja antičkog stakla kažu kako su primijetili da se posjećenost znatno povećala, a posjećuju ih i domaći i strani gosti.


Sve više stranih i domaćih posjetitelja
– S velikim zadovoljstvom možemo reći da nam se u odnosu na prošlu godinu znatno povećala posjećenost, kako domaćih tako i stranih posjetitelja. Nisu to brojke iz rekordne 2019. godine, ali ono što nas možda najviše veseli je povratak školskih posjeta, kojih protekle godine zbog epidemioloških mjera nije bilo. Gotovi svi organizirani školski posjeti su zahtijevali i stručno vodstvo naših muzejskih kustosa pa s te strane možemo reći da je i interes za dodatna pojašnjenja bio veći, rekli su iz MAS-a, a kako se vrhunac sezone tek očekuje u narednih nekoliko dana, tako se nadaju da će se taj pozitivan trend nastaviti. U muzeje se lagano vraćaju grupe pa su tako MAS u lipnju posjetili učenici Srednje škole Plitvička jezera te učenici iz Gline, no i dalje su to male grupe pa se nadaju da će ih u budućnosti moći biti više.
– Budući da se polako približavamo samom vrhuncu sezone, nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend posjećenosti Muzeja i da ćemo usprkos svemu ostvariti jednu uspješnu sezonu, poručuju na kraju.
I u Arheološkom muzeju osjetan je znatan porast posjetitelja, posebice u odnosu na prošlu godinu koja je po svemu bila loša. Posjetitelji mogu posjetiti stalni postav srednjovjekovne zbirke, antičke zbirke te prapovijesne zbirke, a osim stalnih postava organiziraju i dodatne izložbe. Tako je u Muzeju ninskih starina prošlog tjedna otvorena gostujuća izložba Muzeja vučedolske kulture »Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi« koju će posjetitelji moći razgledati do 8. rujna. Cilj izložbe je kroz suvremeno i zanimljivo interpretirane astralne simbole na vučedolskoj keramici, posjetiteljima približiti i promovirati arheologiju te astronomiju koja je kao znanost prilično zapostavljena. Na izložbi se prezentira prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci, a koje je prof. dr. sc. Aleksandar Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda.
– U Arheološkom muzeju Zadar osjeti se znatan porast broja posjeta ako gledamo u usporedbi na isto razdoblje prošle godine, kažu iz Arheološkog te nadodaju kako su i u predsezoni već osjetili poboljšanje, međutim i tamo naglašavaju kako to još nisu brojke koje su bile prije pojave koronavirusa.


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!