Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slabljenje zanimanja za umjetnost počelo je prije pandemije

17.07.2021. 09:56


Dragan Jelavić, predsjednik zadarskog HULU-a autor je izložbi »Fragmenti« koje su 5. i 6. srpnja otvorene u Ninu u galeriji Višeslav i Kapetanovoj kuli u Zadru. U Ninu je izložio 28 djela čime je ujedno i službeno otvoreno Ninsko kulturno ljeto, a koja će ostati otvorena do 20. srpnja, a u Zadru je izloženo 15 radova.
Unatoč tome što otvorenje izložbe nije bilo napravljeno kako bi sam autor želio, budući da se epidemiološke mjere moraju poštivati, Jelavić je zadovoljan brojem posjetitelja.
– Nikad nisam volio tiha otvaranja. Uvijek mi je bio gušt napraviti fino otvaranje, da ljudi pogledaju slike, malo ostanu, popričaju, popiju piće, ali eto, kazao je autor.
»Fragmenti« su koloristički dijelovi drva koje autor slaže u različite kompozicije u 3 dimenzije. Jelavić, inače profesor likovne umjetnosti u osnovnoj školi, kaže kako ni sam više ne broji koliko izložbi ima iza sebe, što i ne čudi obzirom da je u ovom poslu 35 godina.


Četiri godine do realizacije
Prva izložba »Fragmenti« otvorena je u listopadu u Gradskoj loži, a interes nije izostao.
A kako je došao na ideju slaganja dijelova drveta u umjetnička djela, Jelavić objašnjava:
– U svom ateljeu najmanje slikam, više izrađujem lampe, komade namještaja, stolice… Došao sam na ideju da od ostataka drva pokušam nešto i napraviti i krenuo sam ih slagati. Moja prva takva kompozicija bila je mali drveni kuferčić i toliko sam bio uzbuđen kad sam to napravio da cijelu noć nisam mogao spavati. Malo pomalo, krenuo sam s daljnjim radovima. Od ideje, preko realizacije pa do postavljanja prve izložbe prošlo je otprilike četiri godine.
Ovisno o dimenziji slike, ponekad mu je potrebno i nekoliko dana da od drvenih komada složi umjetničko djelo. Običan predmet, komad drveta postaje slikarski medij. U novom ruhu kolorita i 3 D kontekstu postaje autorov izraz i vidljiva umjetnost.
– Svaku kockicu treba posebno obojati, to oduzme vrijeme, ali sam došao na ideju da ih polijevam bojom kako bih ubrzao proces. Drvo je prekrasan materijal i s njim se svašta može raditi, navodi Jelavić.
Prvu izložbu Jelavić je imao davne 1986. godine u Splitu, a najdraže mu je, kaže, raditi s akrilnim bojama.
– Kad radim sliku, volim je i završiti brzo pa mi akrilne boje najviše odgovaraju. Volim i da slika ima guste namaze, reljefne teksture. Samo sam za prvu izložbu slikao uljem, a kasnije sve rjeđe, priča Jelavić.


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!