Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Danas nova odluka o istražnom zatvoru

16.08.2011. 22:00
Danas nova odluka o istražnom zatvoru


Od Sanaderovih odvjetnika jučer se nije moglo doznati hoće li na današnjem ročištu ponuditi jamčevinu za puštanje na slobodu ili predložiti neku drugu mjeru opreza


Sudac istrage  zagrebačkog Županijskog  suda danas će odlučiti hoće li  bivšeg premijera Ivu Sanadera pustiti da se u nastavku  antikorupcijske istrage brani  sa slobode ili će mu produljiti istražni zatvor u kojem se nalazi od izručenja  Hrvatskoj 18. srpnja.
Ročište na kojem mora prisustvovati i osumnjičenik  održat će se u zatvoru u  Remetincu s početkom u  9,30 sati, potvrdio je Hini  sudac istrage Krešimir  Devčić. Odluku će donijeti  nakon što sasluša argumente  obrane koja smatra da se  Sanader treba braniti sa slobode i USKOK-a koji bivšeg  premijera, osumnjičenog u  nizu korupcijskih afera, “iza  rešetaka” želi zadržati još  najmanje dva mjeseca.
Istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku  HDZ-a određen je još u prosincu prošle godine kad je  USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da  se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije  udružio te zlouporabio premijerski položaj i ovlasti.
Na prvu odluku o istražnom zatvoru Sanaderova se obrana žalila ističući da  ne postoji opasnost od bijega, jer on, kako tvrde, ni u  prosincu prošle godine, kad  je otišao iz Hrvatske neposredno nakon što je USKOK  tražio da mu se skine zastupnički imunitet, nije  bježao od hrvatskog pravosuđa, nego je išao na unaprijed dogovoren službeni  put. No, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda taj argument krajem srpnja nije prihvatilo ocjenivši da i dalje postoji  opasnost od bijega.
Na opasnost od utjecaja  na svjedoke, što je bio drugi  razlog da ga se liši slobode,  obrana se tada nije žalila.
Od Sanaderovih odvjetnika jučer se nije moglo doznati hoće li na današnjem  ročištu ponuditi jamčevinu  za puštanje na slobodu ili  predložiti neku drugu mjeru  opreza, primjerice zabranu  napuštanja boravišta, oduzimanje putovnice ili “kućni  pritvor” odnosno istražni  zatvor u domu.
Sanadera USKOK u nekoliko korupcijskih afera tereti za zlouporabe premijerskog položaja i ovlasti,  udruživanje radi počinjenja  kaznenog djela te primanje  mita.
Osim u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih  tvrtki i ministarstava navodno izvučeno više od 100  milijuna kuna, Sanadera se  sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s  Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995.  dok je bio zamjenik ministra  vanjskih poslova. Tereti ga se  i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu  dobit od 10 milijuna eura na  štetu državnog poduzeća JANAF, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita za  prepuštanje upravljačkih  prava u Ini mađarskome  MOL-u.
U međuvremenu protiv  Sanadera je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje  u pranje novca, no još nije  podignuta nijedna optužnica.