Citadela će postati atraktivna ljetna pozornica za 12 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

Objavljen je natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog  rješenja uređenja bastiona Citadele, poznatijeg kao park na Kapetanskom.

Natječaj je krajem prošlog tjedna objavio Grad Zadar, a provodi ga  Društvo arhitekata Zadar. Rok za predaju radova je 14. listopada, nakon  čega bi se trebalo odabrati najbolje rješenje za uređenje ovog atraktivnog  prostora koji već godinama stoji zapušten i nedovoljno iskorišten.

Povijesno i suvremeno

U planu je od bastiona Citadele napraviti atraktivnu ljetnu pozornicu,  a za što je planiran iznos od 12 milijuna kuna kako bi ovaj prostor zasjao  u novom ruhu.

Iz Grada Zadra dobili smo pojašnjenje na koji način se planira urediti  ovaj prostor koji bi uvelike upotpunio turističku ponudu novim i kvalitetenim sadržajima.

Grad Zadar ima za cilj dopuniti turističku ponudu novim kvalitetnim  kulturnim sadržajem, obnovljenim perivojem Citadela, i to obnovljenim  na tragu povijesne matrice, ali s uklopljenim novim sadržajem, scenskim  prostorom koji funkcionira u graditeljski i hortikulturno uređenom prostoru koji uvažava povijesno nasljeđe i suvremene potrebe građana.

Osnovna namjena prostora Citadele i dalje će biti perivoj, a dodatni  sadržaj u sklopu njega su scena i gledalište za maksimalno 500 posjetitelja. Prostor scene i prostor gledališta koristit će se samo u trenutku organiziranog kulturnog, znanstvenog ili drugog osmišljenog događanja, a  nestaju sa završetkom istog događanja, pa će prostor i dalje funkcionirati  kao javni perivoj na bedemima Citadele, stoji u priopćenju Grada Zadra.

Svrha ovog projekta, kako se dalje navodi u priopćenju, je obnoviti, revitalizirati te staviti u funkciju kulturnog turizma perivoj bastiona Citadela.

Također, Sveučilište u Zadru će koristiti prostor za svoje potrebe, kao i  dosada u sklopu redovnih znanstvenih, nastavnih i stručnih aktivnosti,  kao i za odmor, rekreaciju.

Dopuniti turističku ponudu

Otvorena scena u prostoru perivoja trebala bi omogućiti izvođenje kazališnih predstava i koncerata, te održavanje znanstvenih aktivnosti, filmskih projekcija, promotivnih ili drugih komercijalnih događaja.

Za Grad Zadar je od interesa da prostor svakodnevno mogu koristiti  stanovnici ili posjetitelji grada, bez obzira u kojoj funkciji se prostor nalazi, scenski prostor ili prostor perivoja.

Osim navedenoga, izradom idejnog rješenja bit će isplanirano i povezivanje uređene Citadele s prostorom neposrednog okruženja, dvorištem Znanstvene knjižnice, Državnog arhiva i Pomorske škole, te povezivanje s Perivojem kraljice Jelene Madijevke.

Kako je trenutačno u tijeku natječaj kojim će se dobiti najkvalitetnije  idejno rješenje uređenja bastiona Citadela, uslijedit će izrada projekta  uređenja bastiona. Nakon što bude izrađena projektna dokumentacija  slijede konkretni radovi na bastionu Citadela.

Trenutno je prostor perivoja Citadela je zapušten, devastiran i neosmišljen. Uređenjem i revitalizacijom perivoja Grad Zadar će dopuniti turističku ponudu, pridonijeti jačanju konkurentnosti turizma grada Zadra, Zadarske županije, ali i omogućiti da prostor perivoja zaživi sa svojim korisnicima, djelatnicima i studentima Sveučilišta te građanima.

Ovakav pristup jasan je pokazatelj da Grad Zadar preko svojih institucija čuva vrijednu povijesnu i kulturnu baštinu te je samim time ozbiljan  kandidat za uvrštenje na Popis svjetske kulturne baštine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno