Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prije i poslije plesa navratite u Monoazu

17.08.2018. 14:15
Prije i poslije  plesa navratite  u Monoazu


Monoplay – festival sola, ove godine slavi značajnu obljetnicu, deset godina svoga postojanja. U tih deset godina ovaj zadarski festival etablirao se u značajno odredište vrhunskih plesnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, a Zadar je stavio na kartu suvremene plesne umjetnosti.
– Prije deset godina počeli smo u kinu Pobjeda u sklopu Artkulture.  Ove godine na festivalu su vrhunske predstave koje su dio udžbenika suvremenog plesa, a stižu nam i vrhunski umjetnici iz Helsinkija, Francuske, Njemačke, najavila je koreografkinja i osnivačica Monoplayja, Sanja  Petrovski dodavši kako su svi izvođači ujedno i autori predstava.
– Solo je prva i osnovna forma suvremenog plesa, a naš festival nastavio je tragom razvoja te, jedne od najtežih, plesnih formi, rekla je Petrovski među brojnim izvođačima spomenuvši i dva vrlo značajna imena.  Zadrani će tako imati priliku gledati jednu od najvećih zvijezda suvremenog plesa  danas – Xaviera le Roya iz Francuske s njegovim komadom  "Self Unfinished". Radi se o jednoj od njegovih najpoznatijih koreografija koja je premijerno izvedena prije 20 godina u Njemačkoj, a od tada je  gostovala na brojnim pozornicama svijeta. Tu je i nastup Matije Ferlina,  jednog od najpropulzivnijih suvremenih izvedbenih umjetnika u Hrvatskoj i Europi danas koji će izvesti komad "Staging a Play: Antigona".
U programu će još nastupiti i koreografkinja s helsinškom adresom  Sanna Myllylahti, koja će otvoriti Monoplay, poljska umjetnica sa slovenskom adresom Magdalena Reiter, španjolski umjetnik Jesus Rubio Gamo, a kao i lani predstavit će se studenti Studija plesa pri zagrebačkoj  Akademiji dramske umjetnosti te zadarska plesna scena.
– Zadarski umjetnici odradit će zadnje večeri jedan slavljenički program Monodžuboks, pri čemu će se svaki umjetnik predstaviti s kratkim  solom, kako bismo proslavili ovu našu obljetnicu, rekla je Petrovski.
Ove godine program je obogaćen dodatnim sadržajem. U Sv. Dominiku će se za vrijeme trajanja čitavog festivala održavati Monoaza, umjetničko-ugostiteljski poduhvat Monoplayja i bara Botaničar u Zagrebu.  Botaničar su naime u Zagrebu otvorila dva Zadranina koji nisu zaboravili svoj grad, a jedan od njih, Ivica Ivičević jučer je rekao kako  će kroz pet  dana trajanja festivala kroz Monoazu pokušati kreirati scenu kulture i zabave, a za posljednji dan najavio je i koncert vrhunskog hrvatskog saksofonista Gordana Tudora. U prostoru Monoaze trebalo bi se održati među  ostalim i nekoliko izložbi, ali i predstavljanje festivalske monografije koja  predstavlja svojevrsni homage festivalu, a pisali su je višegodišnji suradnici i profesionalci koji su pratili festival iz svoje perspektive.
Pokrovitelji festivala su Grad Zadar, Zadarska županija, Ministarstvo  kulture, od ove godine i zaklada Kultura nova, Francuski institut i Eurogarden, a organizatori su posebno zahvalili i Kazalištu lutaka koje ih  "udomljava" već niz godina.
Festivalski program je besplatan, osim glavnih predstava na festivalu  koje će se održavati svake večeri u 21 sat u dvorani Kazališta lutaka Zadar, a cijena ulaznice iznosi 35 kuna po predstavi.