Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POTRAGA ZA POROTOM Gradsko vijeće potvrdilo kandidate za suce porotnike

17.08.2019. 07:35
POTRAGA ZA POROTOM Gradsko vijeće potvrdilo kandidate za suce porotnike


Nakon što je Grad Zadar nedavno objavio natječaj za suce porotnike za tri zadarska suda, njih je potvrdilo i Gradsko vijeće. Riječ je o kandidatima za Općinski sud u Zadru, za mladež Općinskog suda te za mladež Županijskog suda. Zbog slabe zainteresiranosti za ovu dužnost Grad Zadar natječaj je morao objavljivati čak dvaput. Naime, od 60 sudaca porotnika koliko ih se tražilo natječajem za sva tri suda, na natječaj se javilo samo njih 19.
Navedeno je to u izvještaju Odbora za izbor i imenovanja Grada Zadra koji je o kandidatima podnio izvješće Gradskom vijeću: »Slijedom dana 09. svibnja do 01. lipnja 2019. godine Grad Zadar je objavio Javni poziv za kandidate za suce porotnike Općinskog suda u Zadru i kandidate za suce porotnike za mladež Općinskog i Županijskog suda u Zadru. Zbog nedovoljnog broja zaprimljenih kandidatura javni poziv je ponovljen od 28. lipnja do 12. srpnja 2019. godine. Potpuna prijava kandidata sastojala se od potpisane Izjave, preslike osobne iskaznice i životopisa. Javnim pozivom traženo je 20 sudaca za svaki porotnički sud, što je ukupno 60 sudaca porotnika, a većina kandidata podnijela je prijave za sva tri porotnička mjesta. Tijekom oba poziva zaprimljeno je ukupno 19 prijava«, navode u Odboru za izbor i imenovanja.


Slab odaziv na natječaje
A evo tko su kandidati za suce porotnike Općinskog suda u Zadru koje je Gradsko vijeće sada i potvrdilo uoči njihova imenovanja na Županijskoj skupštini: Martina Petrić, Robert Magaš, Vesna Magaš, Boris Ćustić, Arijana Miljković, Lena Dražević, Dragomir Taraš, Martina Vlahov, Novela Vidov, Ivanka Utrobičić, Dragan Bubalo, Vedranka Galac, Bosiljka Lončar, Varija Šunde Nikolić i Branko Dupor.
Kandidati za suce porotnike za mladež Županijskog suda u Zadru su: Josip Bajlo, Marcela Marguč, Mišo Šubašić, Ante Ražnjević, Dragan Bubalo, Vedranka Galac, Bosiljka Lončar, Marijan Matek, Nebojša Fiala, Ulješka Belamarić Debeljak, Bore Gambiraža, Radojka Antić i Marijana Bodulić. Tu su i kandidiati za suce Općinskog suda za mladež su: Marcela Marguč, Mišo Šubašić, Ante Ražnjević, Dragan Bubalo, Vedranka Galac, Bosiljka Lončar, Marija Pia Valentin, Dinko Stojčević i Miroslav Cindori.


Trebaju porotnike za tri suda
Naime, Grad Zadar još je 9. svibnja objavio Javni poziv za kandidate za suce porotnike Općinskog suda u Zadru i kandidate za suce porotnike za mladež Općinskog i Županijskog suda u Zadru. Međutim, zbog nedovoljnog broja zaprimljenih kandidatura javni poziv je ponovljen od 28. lipnja do 12. srpnja 2019. godine. Suci porotnici svoju dužnost na zadarskim sudovima pak ne obavljaju besplatno, već imaju pravo na naknadu troškova i nagradu sukladno Pravilniku o naknadama i nagradi sudaca porotnika.
Praksa je da suce porotnike općinskih i županijskih sudova u državi imenuje Županijska skupština, te taj posao uskoro očekuje i Županijsku skupštinu u Zadru na čelu sa Željkom Lončarom. Oni će to učiniti, kao i u ostalim gradovima, na prijedlog Općinskog, odnosno Gradskog vijeća, sindikata, Udruženja poslodavaca i Gospodarske komore. Prilikom imenovanja sudaca porotnika moraju se poštivati odredbe jednake onima kakve se primjenjuju i prilikom odabira sudaca, zbog čega se na natječaj za porotnike mogu javiti osobe koje ispunjavaju uvjete strogo propisane Zakonom o sudovima. Kandidat stoga može biti samo onaj tko je: punoljetni hrvatski državljanin dostojan obnašanja dužnosti suca porotnika, osoba koja nije član političke stranke niti se bavi političkom djelatnošću te osoba koja dužnost porotnika može neometano obavljati. No, za suca porotnika za mladež, uz navedene uvjete, kandidati moraju ispunjavati i posebne, što znači da je osoba iz reda profesora, učitelja, odgajatelja ili osoba koja ima iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama.