Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ustrajnost čuvanja kulturnog blaga i tradicijske kulture

17.08.2019. 07:47
Ustrajnost čuvanja kulturnog blaga i tradicijske kulture


 »Oj Polačo nek ti ime traje » naziv je tradicionalne, 21. po redu manifestacije koja se u organizaciji KUD-a Gradina održala u Polači.
– I ovdje se u Polači potvrdilo da se zaista imamo čime ponositi i da trebamo ustrajati u očuvanju sve ljepote našeg kulturnog blaga i tradicijske kulture. A osim njegovanja tradicijske kulture, važno je istaknuti i turistički potencijal ovog kraja, kazao je Mićo Ražnjević, predsjednik KUD-a Gradina.
KUD Gradina je protekle godine proslavio dvije izuzetno značajne i nadasve rijetke obljetnice, 25 godina osnivanja i rada te vrijednu poštovanja i najvećih priznanja, jubilarnu 20. smotru folklora »Oj Polačo nek ti ime traje«.
– Od tisuću i pol Polačana oko 200 je na razne načine bilo aktivno u KUD-u Gradina, ponosno će Ražnjević.


Običaji iz »škrinje« baštine
Spektakularnu manifestaciju je poput vrhunskog voditelja vodila mladolika Tereza Ražnjević.
– Narodne običaje, pjesme i nošnje trebalo bi češće pokazivati, vaditi iz starih škrinja i prenositi na mlađe naraštaje. Tradicija i baština razlog su našeg postojanja, izvorni hrvatski proizvodi i ono što nas razlikuje od drugih, poručio je Mićo Ražnjević.
Okupljeni na tribinama asfaltnog športskog-školskog igrališta mogli su uživati u ljepoti narodnih nošnji i izvedbama folklornih skupina. Polačka smotra slavi, čuva, njeguje i pokazuje narodno blago, kulturu i običaje iz »škrinje« baštine.
Osim domaćina uspješan nastup imali su i KUD Kukljica iz Kukljice na otoku Ugljanu, Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih, KUD I. G. Kovačić iz Bibinja FS Veseli Bibinjci, KUD Netreić iz Netreića kod Karlovca, KUD Hrkanovci iz Hrkanovca kod Slavonskog Broda (dvije skupine), KUD Moslavka iz Gornje Gračanice između Popovače i Kutine, HKUD Sv. Kata iz Bruda u susjednoj BiH, tte narodni guslar Dane Jurić iz Dubravice kod Skradina.


Publika oduševljena manifestacijom
– Igralo se, kolalo, plesalo i pjevalo u brižno očuvanim narodnim nošnjama, ističe Ražnjević.
Zahvaljujući volonterima i entuzijastima bila je to još jedna dobro organizirana i dobro posjećena ovoljetna manifestacija. Nazočni su ostali oduševljeni bogatstvom repertoara, ali i događajem koji je gotovo u srcu ljetne sezone donio živost u njihovo ravnokotarsko mjesto.
– Vjerujemo da će naši prijatelji, folkloraši iz kontinentalne Hrvatske i BiH, pričati o tome što su vidjeli i potaknuti druge da nas dođu posjetiti. Kao što je već poznato, kultura nadilazi sve granice, stoga očekujemo nova prijateljstva i produbljivanje starih, poželjela je Anka Bobanović, voditeljica KUD-a Gradina.
Gušti fešte nisu izostali pa se igralo, pjevalo i plesalo uz česti pljesak razdragane publike. Druženje folkloraša potom se nastavilo uz bogat stol, a pjesma i zvuci mandoline i tamburice nisu prestajali.




Sponzori
Manifestaciju su pomogli: Općina Polača, OŠ Franko Lisica Polača, Hotelska kuća Ilirija d.o.o. Biograd na Moru, PIK Vinkovci, Tvornica kruha Zadar, Bure Cash and Carry, Komunalno poduzeće Bošana Biograd na Moru, Bobanović Mira pok. Drage, Marko Kuija, Mladenka Brkljača rođ. Bobanović, Vida Modrić rođ. Peraić, Ana Klarica, Frizerski salon Jagoda vl. Jagoda Bobanović, Mile Bobanović, Goran Prtenjača Balinac.