Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski ugostitelji ugodno iznenađeni dobrom sezonom

17.08.2021. 11:30


Oni koji su ove sezone pokušali neplanirano otići na večeru u neki od zadarskih restorana, naišli su na redove koji se protežu daleko ispred ulaza u te iste restorane. Pronaći slobodni stol ovih je dana zaista težak posao, a mnogi završe lutajući gradom, tražeći slobodno mjesto. Za večeru u nekim restoranima potrebno je najaviti se i do nekoliko dana unaprijed jer je lista rezervacija zaista dugačka. Turisti koji borave u Zadru često biraju izlazak na večeru radije od kuhanja u apartmanima, a ovih dana na terasama restorana zaista se traži stol više. Zadarski su ugostitelji zadovoljni turističkom sezonom koja je već u srpnju rušila sve rekorde, a kako sad izgleda, taj će se pozitivan trend nastaviti i postsezoni jer već ima veliki broj rezervacija.
Božidar Vedrić, vlasnik restorana Bruschetta iznimno je zadovoljan ovom turističkom sezonom koja je sve ugostitelje ugodno iznenadila.


Zadovoljavajuća špica sezone
– Špica sezone je izvrsna, predsezona je bila teška i nije bila uobičajena, ali sada smo jako zadovoljni kako se razvija situacija, govori Vedrić i napominje kako su se nadali boljoj sezoni nego što je to bilo prošle godine, ali ipak ovoliki broj gostiju nisu očekivali.
– Grad je zaista pun, ima gostiju iz cijelog svijeta i mislim da svi restorani i ugostiteljski objekti posluju jako dobro, kazao je Vedrić dodavši kako se nada da će i posezona biti dobra.
– Sada sve ovisi o posezoni. I prošle godine je sve išlo dobro do polovice kolovoza pa se gotovo preko noći situacija okrenula. Nadam se da će epidemiološka slika biti povoljna te da će rujan i listopad također biti dobri, kazao je Vedrić i dodao kako bi to mnoge ugostitelje izvuklo iz gubitaka koje su doživjeli prilikom zatvaranja kada nisu bili u mogućnosti raditi.
– Sjetit ćete se da smo ovu zimu i proljeće imali svakakve uvjete, pa smo radili skraćeno ili uopće nismo mogli raditi, a evo sad trenutačno u restoranu imam isti broj radnika kao 2019. godine, što je dobar pokazatelj o broju gostiju, zaključuje ovaj ugostitelj.
Restorani su puni tijekom cijelog dana, za vrijeme ručka gužve su manje, ali iz 19 sati započinje navala. Jučer je po gradu također bila gužva već sredinom dana, a kratkotrajna naoblaka prijepodne mnoge je natjerala da sjednu na ručak u neki od ugostiteljskih objekata na Poluotoku, pa su tako restorani oko 13 sati bili puni. Stipe Knežević, vlasnik restorana Stipe, također je zadovoljan ovom sezonom.


Optimistično prema postsezoni
– Mogu reći da je turistička sezona iznenađujuće dobra, očito se pokazalo točnim da je nepovoljna situacija u drugim europskim poželjnim destinacijama pridonijela boljoj turističkoj sezoni kod nas. I Stožer je napravio dobar posao, činjenica je da je situacija dobra, ali potrebno je i dalje poštovati mjere kako se situacija s koronom ne bi pogoršala. Budemo li se svi pridržavali mjera, turistička sezona se može produljiti i do kraja kolovoza, ali i na rujan, optimističan je Knežević.
– Samo da potraje dulje i bit će nam svima dobro, rekao je vlasnik ovog restorana dodavši kako će promet ove sezone sigurno kompenzirati barem dio gubitaka nastalih tijekom pandemije koronavirusa.
– Kod nas su i Grad i Županija izlazili u susret s određenim mjerama, uključili su se oni koji su mogli aplicirati za određena sredstva, što je pomoglo ugostiteljima, kazao je Knežević rekavši kako su mjere ipak još malo prestroge te bi oni koji donose te mjere trebali biti fleksibilniji.
– Ljudi ne bi tražili dodatan novac da im ne treba, pa bi banke trebale pojednostavniti prijave kako bi i poduzetnici i ugostitelji dobili ta sredstva, rekao je Knežević osvrnuvši se i na mjere koje nisu jednake za kafiće i restorane.
– Smatram da bi se te mjere trebale izjednačiti, mi se bavimo istim poslom i trebamo imati iste uvjete. Ako ih nemamo onda dolazi do ogorčenja i animoziteta što svakako nije dobro, te se nadam da će Stožer i Vlada to u budućnosti korigirati, zaključuje Knežević.
Nalazimo se u vjerojatno zadnje udarnom tjednu ove sezone, a Knežević se nada da se grad neće isprazniti u sljedećih nekoliko dana, već će da će turista biti i u sljedećem mjesecu.