Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog toplinskog vala udvostručen broj hitnih intervencija

17.08.2021. 08:29


Cijela je hrvatska obala trenutačno zahvaćena još jednim toplinskim valom, najjačim do sada. Dolaskom ekstremno visokih temperatura, raste i broj hitnih intervencija zbog stanja povezanih s negativnim utjecajem visokih temperatura. Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar, te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.
O stanju s hitnim intervencijama tijekom toplinskog vala razgovarali smo s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Ivicom Erlićem.
– Mi i inače imamo mnogo intervencija, no one se u ljetnim mjesecima udvostruče. U ostalom dijelu godine dnevno imamo oko 30 do 35 intervencija, dok u ljetnim mjesecima na teren izađemo i do 80 puta. Oko 40 posto svih intervencija u ljetnim mjesecima otpada na stanja prouzročena ekstremnim vrućinama, kazao je Erlić te naglasio kako razlozi za intervencije u velikom broju slučajeva nisu visokog rizika.
– Vrućina najviše šteti starijim osobama i kroničnim bolesnicima, naročito onima koji imaju problema s tlakom, srcem i respiratornim problemima. U proteklom je tjednu, zbog još jednog toplinskog vala, ponovno skočio broj intervencija i pritisak na sustav hitne medicine, zaključio je Erlić.
U ovome će tjednu visoke temperature uzrokovati nepovoljne biometeorološke prilike i opasnost od toplinskog vala na području cijele zemlje. Od danas se najavljuje postupna promjena vremena što će doprinijeti osjećaju umora, slabijoj koncentraciji i razdražljivosti kod osjetljivijih meteoropata. Svima, a osobito kroničnim bolesnicima i ugroženijim skupinama ljudi savjetuje se boravak u rashlađenim prostorima, izbjegavanje suvišnih napora u najtoplijem dijelu dana, nošenje laganije odjeće i pokrivala za glavu, te laganiju prehranu uz dovoljan unos tekućine. Preporuča se i posjećivanje starijih osoba, koje su izloženije štetnim utjecajima visokih temperatura, a naročito onih koji žive sami.