Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Građevinskoj inspekciji treba više od tjedan dana

Autor: Siniša Klarica

16.09.2012. 22:00
Građevinskoj inspekciji treba više od tjedan dana

Foto: A. SITNICA



Nedvojbeno je da je dio rekonstrukcije nezakonit, samo treba utvrditi koji točno dio, navode u Ministarstvu graditeljstva


Provoditi legalizaciju bespravne gradnje a ne ojačati građevinsku inspekciju i druge institute nadzora, može biti okidač za novi val građenja bez potrebnih papira. Pokazuje to i nedavni slučaj adaptacije stana u prizemlju Šibenske 4 H u Zadru, koja je uzbudila je okolne stanare Bilog briga te su istu prijavili građevinskoj inspekciji. Više od tjedan dana, građevinska inspekcija ne može donijeti rješenje radi li se ili ne o bespravnoj gradnji.
Podsjetimo se, investitor Vatroslav Karamarko počeo je s adaptacijom svog stana u prizemlju, ali bez građevinske dozvole jer nema suglasnost susjeda. Neki od susjeda su potvrdili da su investitoru, ipak dali suglasnost za obavljanje radova. Radnici i još neki očevici demantiraju kako je vlasnik stana srušio zajednički ogradni zid i pripadajući vrt pretvorio u stambeni prostor na koji podiže još jedan kat. Naime, i okolni stanari poduzeli su slične, ali ipak ne tako drastične adaptacije. Učinili su to pretežito montažnim elementima u vrtu koji ima svaki stan u prizemlju.
Očevici pak kažu da je istina da je bager srušio postojeći zid, ali da se adaptacija vrši u istim gabaritima nekadašnjeg vrta jer investitor želi proširiti svoj, svega tridesetak kvadrata mali stan. U taj aneks, smjestio bi kuhinju.
U Ministarstvu graditeljstva i prostornog planiranja kažu da stanari, vlasnici, suvlasnici, upravitelj grade, naravno, nemaju dozvolu, pa građevinska inspekcija to mora provjeriti i istu pronaći u Državnom arhivu. Zgrada u Šibenskoj je građena prije 1990. pa su time i sve dozvole prebačene u arhiv.
– Nedvojbeno je da je dio rekonstrukcije nezakonit. Ono što se treba utvrditi je koji dio. Investitor je inspekciji dostavio ZK izvadak u kojem je naznačen postojeći balkon, ali ne i njegove dimenzije. Inspekcija će donijeti rješenje nakon što usporedi stanje na terenu s dozvolom i projektnom dokumentacijom, kaže se u priopćenju Ministarstva graditeljstva.