Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nepravilno trošili novce iz fondova pa vratili 120 tisuća kuna

Autor: Irena Frlan

16.09.2012. 22:00
Nepravilno trošili novce iz fondova pa vratili 120 tisuća kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Većina od 16 slučajeva u 2011. odnosila su se na povrede pravila vezanih uz javnu nabavu te nepoštivanje rokova vezanih uz plaćanje, ali i dvije su sumnje u prijevaru
Općina Galovac u Zadarskoj županiji teško da bi mogla računati na toliku popularnost kakvu joj je priskrbila “nezgoda” u poslovanju s Europskom unijom: umjesto projekta sufinanciranog iz fondova EU-a, iz Bruxellesa su dobili račun na oko pola milijuna kuna jer je iznos odobren iz programa CARDS nenamjenski potrošen. Na 64 tisuće eura glavnice, skupile su se i kamate, a općina je na kraju uspjela skupiti potreban iznos i vratiti cjelokupni dug. Njihov slučaj postao je pouka mnogima koji, slučajno ili namjerno, žele “preveslati” europsku administraciju koja je vrlo stroga kad se radi o novcu europskih poreznih obveznika i istu takvu strogoću traži i od hrvatskih institucija koje nadziru trošenje europskih sredstava.
Nesretni slučaj, koji datira još iz 2005., nije, međutim, obeshrabrio novo političko vodstvo spomenute općine iz koje poručuju da će se i u budućnosti natjecati za novac iz europskih fondova.
– Radili smo projekte i prema drugim fondovima jer to je slamka spasa. Dug smo vratili i sad smo još jači, poručuju iz Galovca.
Dok je Galovac svoj dug namirio, neki drugi korisnici to će tek morati učiniti. U Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, međutim, ne otkrivaju za koliki je točno iznos, u posljednjih godinu dana, država zatražila povrat jer je novac iz europske blagajne nepravilno potrošen.
“Informacije o ukupnom iznosu zatraženog povrata nismo u mogućnosti iznositi s obzirom da dio slučajeva još uvijek nije zatvoren”, kazali su nam u Ministarstvu.
Ipak, u razdoblju od proteklih godinu dana, zbog utvrđenih nepravilnosti korisnici europskih fondova vratili su ukupno više od 120 tisuća kuna. “Slijedom nepravilnosti utvrđenih u razdoblju od prvog tromjesečja 2011. zaključno s prvim tromjesečjem 2012. godine izvršen je povrat u iznosu od 16.195,20 eura”, odgovorili su nam iz Ministarstva. Istovremeno, u tom je razdoblju nadležnim institucijama prijavljeno 16 slučajeva nepravilnosti u programima EU-a. U Ministarstvu otkrivaju da se većina slučajeva odnosila na povrede pravila vezanih uz javnu nabavu te nepoštivanje rokova vezanih uz plaćanje. Neki su korisnici proveli projekt mimo pravila, jedan je ima neprihvatljive troškove, neki nisu poštivali obveze ili uvjete ugovora, a u jednom slučaju utvrđena je neispravna popratna dokumentacija. Najviše nepravilnosti dogodilo se u sklopu fonda IPA.
“Do sada su dva slučaja nepravilnosti kvalificirana kao sumnja na prijevaru i proslijeđena na postupanje Državnom odvjetništvu. U jednom slučaju je Državno odvjetništvo podignulo optužnicu pred nadležnim sudom i kazneni postupak je u tijeku, dok je u drugom slučaju  kaznena prijava odbačena”, kazali su u Ministarstvu.