Bilan: Nastavnicima zaraženima u školi pripada puna plaća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
O bolovanju zbog COVIDA-19
Nema nikakvoga razloga da se umanjuje plaća djelatnicima za koje se utvrdi da su se zarazili na radnom mjestu ili ih se pošalje u samoizolaciju zbog kontakta za koji se utvrdi da je zaražen, a s kojim je on imao kontakt na radnom mjestu. Ta smanjenja plaća su osjetna, velika, a s druge strane ti djelatnici nisu ništa krivi
Jere Bilan, sindikalni povjerenik zaposlenih u srednjim školama i profesor u Pomorskoj školi

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjem školstvu uputio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev da se nastavnici koji se zaraze koronavirusom u školi tretiraju jednako kao zdravstveni radnici, odnosno da im se naknada za bolovanje isplati u stopostotnom iznosu plaće.
Jere Bilan, sindikalni povjerenik zaposlenih u srednjim školama Zadarske županije i profesor u Pomorskoj školi Zadar s tim zahtjevom se slaže te ističe kako su argumenti za takav zahtjev potpuno opravdani, a dodaje i kako ista prava pripadaju svim djelatnicima u srednjim školama.
- Nema nikakvoga razloga da se umanjuje plaća djelatnicima za koje se utvrdi da su se zarazili na radnom mjestu ili ih se pošalje u samoizolaciju zbog kontakta za koji se utvrdi da je zaražen, a s kojim je on imao kontakt na radom mjestu. Ta smanjenja plaća su osjetna, velika, a s druge strane ti djelatnici nisu ništa krivi. Treba imati na umu da oni djelatnici koji ne razviju neke teže simptome, kao i oni u samoiziolaciji zbog kontakata sa zaraženima mogu obavljati nastavu po C programu, pojasnio je Bilan te dodao da se nastavnicima ukoliko su sposobni obavljati sve poslove i radne zadaće online, to treba i osigurati, a onda im i isplatiti pune plaće.
Podsjetio je na početak pandemije i situaciju u kojoj su se prosvjetni radnici našli tada te je dodao kako su svi već osoposobljeni za online nastavu još tijekom proljeća kada je ona uvedena i uspješno i realizirana.
U Zadarskoj županiji nekoliko škola je zbog proboja koronavirusa u škole prešlo na online nastavu, a u nekoliko škola u samoizolaciju su poslani nastavnici i razredna odjeljenja. Prvi proboj zabilježen je prošli tjedan u Osnovnoj školi Privlaka gdje se pokazalo da je jedna djelatnica pozitivna na COVID-19. Potom su i njezini kontakti razvili simptome, a ukupno je u samoizolaciju upućeno šestero djelatnika škole te 300 učenika iz OŠ Privlaka, ali i Područne škole Vir jer su djelatnici imali kontakte i s djelatnicima iz te škole.
Što se gradskih škola tiče, u samoizolaciji su dva odjeljenja, jedno iz OŠ Šime Budinića, a drugo iz OŠ Bartola Kašića, njih ukupno 71 te pet djelatnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno