Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bilan: Nastavnicima zaraženima u školi pripada puna plaća

17.09.2020. 07:26


Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjem školstvu uputio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev da se nastavnici koji se zaraze koronavirusom u školi tretiraju jednako kao zdravstveni radnici, odnosno da im se naknada za bolovanje isplati u stopostotnom iznosu plaće.
Jere Bilan, sindikalni povjerenik zaposlenih u srednjim školama Zadarske županije i profesor u Pomorskoj školi Zadar s tim zahtjevom se slaže te ističe kako su argumenti za takav zahtjev potpuno opravdani, a dodaje i kako ista prava pripadaju svim djelatnicima u srednjim školama.
– Nema nikakvoga razloga da se umanjuje plaća djelatnicima za koje se utvrdi da su se zarazili na radnom mjestu ili ih se pošalje u samoizolaciju zbog kontakta za koji se utvrdi da je zaražen, a s kojim je on imao kontakt na radom mjestu. Ta smanjenja plaća su osjetna, velika, a s druge strane ti djelatnici nisu ništa krivi. Treba imati na umu da oni djelatnici koji ne razviju neke teže simptome, kao i oni u samoiziolaciji zbog kontakata sa zaraženima mogu obavljati nastavu po C programu, pojasnio je Bilan te dodao da se nastavnicima ukoliko su sposobni obavljati sve poslove i radne zadaće online, to treba i osigurati, a onda im i isplatiti pune plaće.
Podsjetio je na početak pandemije i situaciju u kojoj su se prosvjetni radnici našli tada te je dodao kako su svi već osoposobljeni za online nastavu još tijekom proljeća kada je ona uvedena i uspješno i realizirana.
U Zadarskoj županiji nekoliko škola je zbog proboja koronavirusa u škole prešlo na online nastavu, a u nekoliko škola u samoizolaciju su poslani nastavnici i razredna odjeljenja. Prvi proboj zabilježen je prošli tjedan u Osnovnoj školi Privlaka gdje se pokazalo da je jedna djelatnica pozitivna na COVID-19. Potom su i njezini kontakti razvili simptome, a ukupno je u samoizolaciju upućeno šestero djelatnika škole te 300 učenika iz OŠ Privlaka, ali i Područne škole Vir jer su djelatnici imali kontakte i s djelatnicima iz te škole.
Što se gradskih škola tiče, u samoizolaciji su dva odjeljenja, jedno iz OŠ Šime Budinića, a drugo iz OŠ Bartola Kašića, njih ukupno 71 te pet djelatnika.