Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Privatni kabineti nisu jednako dostupni svakom djetetu s autizmom!

17.09.2020. 08:39


Zadarska Udruga za autizam koja broji čak 120 članova od kojih su njih 44 s poremećajem autističnog spektra (PAS), djeluje u prostoru udruge na svega 30 četvornih metara. Predsjednik ove aktivne udruge, Ante Armanini, ističe kako je pored sedam odraslih i trinaest djece predškolske i njih 24 školske dobi s poremećajem autističnog spektra, a zbog epidemioloških mjera provode se pojedinačne terapije, jedan na jedan.


Napredak u integraciji
– Za sada radimo pojedinačne terapije, dok smo likovne radionice odgodili do daljnjega kao i mjesečne sastanke članova udruge, kaže Armanini, dodajući kako smatra da je bolje raditi na ovakav način s obzirom na ograničenost prostora, jer je tako lakše održavati socijalnu distancu koja je najbolja preventiva u ovoj situaciji koronavirusa.
Kako dalje objašnjava Armanini, zadnjih godina je došlo do napretka po pitanju integracije djece s autizmom u obrazovni, ali i u društvo općenito, te da se djeca koja imaju blaže oblike poremećaja autističnog spektra, čak integriraju u redovite vrtiće i škole.
– Lokalne zajednice financiraju asistente za škole i dosta se radi na integraciji. Zadnjih godina je došlo do vidnog napretka po tom pitanju, ali uvijek ima mjesta za napredak. Od velike je važnosti da se osiguraju i asistenti u predškolskim ustanovama, naglasio je Armanini, dodajući kako bi od krucijalne važnosti bila i dostupnost terapija preko uputnice, jer da privatni terapijski kabineti kojih ima u Zadru nisu dostupni svim roditeljima zbog toga što takve terapije koštaju, tako da sva djeca nemaju istu mogućnost napredovanja.
Udruga za autizam za sada ima jednu stalno zaposlenu osobu na puno radno vrijeme i profesora likovne kulture koji je na ugovoru o djelu, ali koji je za sada na čekanju jer su radionice odgođene zbog koronavirusa. U udruzi planiraju zaposliti još jednog terapeuta na ugovor o djelu i proširiti usluge zbog čega su aplicirali na natječaj resornog ministarstva i to za jednokratnu financijsku potporu. Također, kako objašnjava Armanini, velika nadanja polažu u Centar Mocire i s nestrpljenjem čekaju da ovaj obećavajući Centar otvori vrata.
– S Mocirama dobivamo suvremeni objekt, ali ga sada treba popuniti stručnim kadrom, te ga organizacijski urediti i implementirati sva dostignuća u znanosti, ističe Armanini, dodajući kako se svaka kuna koja je uložena u ranoj dobi višestruko isplati kad osoba s poremećajem autističnog spektra odraste.


Danas na Višnjiku podjela slikovnica
Vrijeme koronakrize, a pogotovo tijekom lockdowna, najveći problem su kako objašnjavaju iz udruge, osjetili upravo roditelji djece s autizmom, jer je doslovno sve stalo, pa tako i vrtići, škole, udruge, privatne radionice, rana intervencija i senzorika, a to je posebno pogodilo djecu s autizmom koja su navikla na strukturirani rad. Takva situacija ističe Armanini, kod neke djece je dovela i do regresije u ponašanju, ali i učenju i socijalnim kontaktima.
– Najveći problem je što su naglo stale sve dostupne terapijske aktvnosti, a posebno kod one djece koja ih najviše vole i jedva čekaju ići na njih, kaže Armanini, dodavši kako im, s druge strane, odlasci u kafiće i šoping centre nisu nedostajali jer su roditelji djece s autizmom naučili na neku vrstu izolacije te malo tko od roditelja s autističnom djecom može ići u gužvu i na bučna mjesta s puno ljudi.
Ipak za djecu s autizmom i njihove roditelje priprema se danas na Višnjiku zanimljiva manifestacija. Naime, tijekom likovnih radionica, a u sklopu projekta »Djeca za djecu«, u Gradskoj knjižnici pod vodstvom učiteljica Sandre Tomić i Katarine Markulnin, djeca osnovnih škola izrađivala su interaktivne slikovnice pomoću kojih bi se djeca s blagim spektrom autizma mogla inkluzirati u škole. Jer takve slikovnice, kako su objasnili iz udruge, uključuju gradivo iz hrvatskoj jezika, te iz matematike, ali i iz prirode i društva.
– Zbog ovih slikovnica mi smo roditelji jako zadovoljni, a pogotovo jer znamo da su slikovnice izrađivala djeca. Kada nam je učiteljica Sandra Tomić prezentirala projekt, odmah smo ga prihvatili, te je udruga nabavila potreban materijal i u vrlo kratkom roku smo se organizirali, priča Armanini, dodajući kako su se radionice odvijale tijekom veljače i ožujka te da je bio cilj predstaviti projekt 2. travnja povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu na Narodnom trgu, ali je zbog COVID-a 19 sve prolongirano za rujan. Tako je podjela slikovnica danas na Višnjiku, sa željom da se djeci priredi događaj koji će ih uistinu razveseliti.




»Lokalne zajednice financiraju asistente za škole i dosta se radi na integraciji. Zadnjih godina je došlo do vidnog napretka po tom pitanju, ali uvijek ima mjesta za napredak«
Ante ARMANINI