Bakmaz: Vučetić vijećnike pretvara u šišmiše, a sam preuzima ulogu noćnog predatora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Marjana Bakmaz o razrješenju Upravnog vijeća i govoru predsjednika GV-a Vučetića
Autor: 
Razrješenje članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar, kao i imenovanje novih članova bile su točke koje su dodane po žurnom postupku. Vijećnici iz koalicije HDZ-a, HSP-a, SU-a i NS Reformista smatrali su kako žurni postupak nije opravdan. Bilo kako bilo, točke su dodane i potaknule su beskonačnu raspravu.
Vedran SITNICA
Bakmaz je istaknula Upravno vijeće Znanstvene knjižnice Zadar u potpunosti je poštivalo zakonsku proceduru prilikom odabira nove ravnateljice

Prošlu sjednicu Gradskog vijeća, baš kao i pretprošlu, obilježio je "boj za Znanstvenu". Naime, razrješenje članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar, kao i imenovanje novih članova bile su točke koje su dodane po žurnom postupku. Vijećnici iz koalicije HDZ-a, HSP-a, SU-a i NS Reformista smatrali su kako žurni postupak nije opravdan.
Bilo kako bilo, točke su dodane i potaknule su beskonačnu raspravu.

Na koncu, članovi Upravnog vijeća Davor Aras, prof., Marjana Bakmaz, prof. i izv. prof. dr. sc. Ante Bralić, su razriješeni, a na njihova mjesta imenovano je dvoje profesora Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Rafaela Božić, izv. prof. dr. sc. Marko Lukić te zaposlenik Gradske knjižnice Zadar Branimir Čakić, dipl. prof. razredne nastave.
Odluka je donesena jednoglasno, no valja naglasiti da nisu svi vijećnici bili suglasni, već su vijećnici iz koalicije HDZ-a, HSP-a i SU-a napustili Vijećnicu zbog brojnih uvreda.
Prijedlog Odluke o razrješenju članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar podržali su Damir Biloglav (DP), nezavisni Marko Vučetić, Irena Dragić, Nino Mrčela, Daniel Radeta i Danijela Vukoša iz SDP-a. Zatim, Marjana Botić, Marko Pupić-Bakrač i Ante Rubeša s liste Akcije mladih te Vito Dovranić, Drita Dunatov, Adela Frank, Anadia Kožul, Željko Krizman, Enio Meštrović i Rino Rados s Nezavisne liste Enija Meštrovića.
Iste su ruke izglasale i Odluku o imenovanju članova Upravnog vijeća Znanstvene, a razlozi se mogu sažeti u izjavu vijećnice Dragić koja smatra da je Upravno vijeće ponizilo Gradsko vijeće imenovanjem Marijane Senkić-Klapan za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Znanstvene usprkos neprihvaćanju tog prijedloga na prošloj sjednici.
Raspravu je obilježio istup predsjednika Marka Vučetića u kojem je kazao da Marjana Bakmaz, vijećnica i članica raspuštenog Upravnog vijeća, pripada "politikama banalnosti zla".

- To nije vrijeđanje, to je nešto što u literaturi postoji. Kad se na razini neopterećenosti i hinjenosti da se poštuje zakon čini šteta institucijama i ljudima, čini šteta gradu, rekao je Vučetić i nastavio tumačiti svoj stav zaključivši da je banalnost zla, kako je on istaknuo, ono što vidi na licu i u djelovanju kolegice Bakmaz.
Jučer se Marjana Bakmaz, primorana, kako kaže, medijskim ignoriranjem javnog vrijeđanja upućenog njoj od strane Marka Vučetića, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra, a i zbog bešćutnosti sadržaja izrečenih uvreda, obratila medijima.

- Prije svega, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić nije sposoban voditi sjednice Gradskog vijeća, što je i ovaj put pokazao kroz potpuno nepoznavanje demokracije, konstantno kršenje Poslovnika Gradskog vijeća, neorganiziranost u koordinaciji s radnim tijelima Gradskog vijeća i upravom. Vijećnike pretvara u šišmiše, a sam preuzima ulogu predsjedavajućeg noćnog predatora. Kako drugačije nazvati predsjednika koji iscrpljuje, vrijeđa, provodi verbalno nasilje prema vijećnicima koristeći se pritom bogato filozofskom retorikom, započela je Bakmaz.

Kako je Bakmaz istaknula na sjednici Gradskog vijeća, a opet ponovila, Upravno vijeće Znanstvene knjižnice Zadar u potpunosti je poštivalo zakonsku proceduru prilikom odabira nove ravnateljice kojoj je jedini nedostatak, kako je ona navela, to što nije bila prihvatljiva Vučetiću i njegovima.
- Razrješenje članova Upravnog vijeća koje je potom uslijedilo, dokaz je provođenja samovolje i nepoštivanja čl. 29. i čl. 30. Statuta Znanstvene knjižnice Zadar o čemu će pravorijek donijeti pravne institucije, dodala je Bakmaz i nastavila:
- Ako ja provodim politiku banalnosti zla, onda on provodi politiku oličenja zla. Nedorastao ulozi koju obnaša, svojim izjavama nenamjerno otkrije svoju mračnu stranu iz koje izvire emocionalna bešćutnost, destrukcija, korištenje straha i dominacija koja u intervalima postaje verbalno okrutna te izaziva jezu u sitnim noćnim satima. Iskoristit ću njegov citat i reći: "Njegova je duša ipak mračnija od noći." Kako drug vuk uočava nihilizam i pesimizam, ja ipak uočavam optimizam i zato je ovo sve rečeno trebalo davno prije reći. Ovim ne vrijeđam, nego samo koristim akademski govor i stilska izražajna sredstva opisujući stanje u kojem se nalazi, govorila je Bakmaz.
Potom je postavila pitanje tko je on uopće.

- Nazivam ga metaforički vukom jer to možda najbolje dočarava kako je izgledao prilikom izricanja svojih uvreda i grubog vrijeđanja s govornice indirektno me uspoređujući s nacističkim zločincem Eichmannom. Je li intelektualac, profesor, političar, filozof, Matan iz Prosjaka i sinova, Lord Voldemort? Najbolji odgovor bi bio da je on politička lutalica. Teško je nabrojati s kim sve nije pokušao ostvariti svoje političke ciljeve. Od svih na kraju odbačen, a predvidljivo je da će tako biti i ovaj put. Sudjelujući u političkom životu Vira kao općinski vijećnik, provodio je filozofski eksperiment kroz Udrugu civilnog života. Nakon svih velebnih uspjeha svog eksperimenta, napustio je Vir jer mu postaje premalen za ostvarivanje svojih političkih ambicija, nastavila je svoje obraćanje javnosti.
Kako je Bakmaz zaključila, kroz festival sile i taštine, čini se da su na početku dugotrajnog obrasca nepoštivanja i tiranije, iako je Vučetić obećavao transparentnost, demokraciju, uljuđenost i slobode.

- Svjedoci smo provođenja novog eksperimenta Filozofsko nasilje u Gradskom vijeću Grada Zadra. Žao mi je što gospodin Enio Meštrović, kao predsjedavajući Vijeća u tom trenutku, nije prekinuo Vučetića u njegovom ataku i vrijeđanju te me na taj način poštedio bijesnih zlih napada, a mogao je to učiniti kao korektiv, kao gospodin i kao čovjek jer to sam od njega očekivala. Ali dobro, završila je Bakmaz.

Pitali smo za komentar i glavnog aktera ove trakavice, Marijanu Senkić-Klapan, vršiteljicu dužnosti ravnateljice Znanstvene knjižnice i donedavno zamjenicu ravnatelja Mira Grubića, koja je pak rekla da to "nije u nadležnosti vršiteljice dužnosti".

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)