Hristov: Neka našim mladim ljudima dom ostane Hrvatska

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Sv. Filipu i Jakovu započela izgradnja 24 POS-ova stana na lokalitetu Rabatin
Ponosan sam na sve koji su u ovom sudjelovali i sretan zbog kojima smo pomogli, došao je ovaj dan kad je započela izgradnje 24 POS-ovih stanova po izuzetno povoljnim cijenama, za oko 1.300 eura po m2. Molim Boga da izvođaču radova da zdravlja i likvidnost kako bi 16,5 milijuna vrijedan projekt završio na vrijeme, za 500 dana, poželio je Zoran Pelicarić-Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Velimir BRKIĆ
Pecina lopata »malte« za sva vremena

eliki dan za općinu Sveti Filip i Jakov. Polaganjem vremenske kapsule započeli su radovi na izgradnju četiri POS-ovih zgrada s ukupno 24 stanova na Rabatinu iznad Sv. Filip i Jakova. Dragan Hristov, ravnatelj Agencije za posredovanje nekretninama (APN), i Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, simbolično su položili vremensku kapsulu i lopatama betona ugradili u temelje objekta.
Vrijednost radova je 16,5 milijuna kuna, a predvidiva predugovorna cijena stana iznosit će maksimalno 1.350 eura po metru četvornom.

Simbol novog početka

- Simbolično polaganje kapsula neka bude simbol novog početka za 24 ovdašnje obitelji. Nastavimo zajedno graditi domove, neka našim mladima ljudima dom ostane Hrvatska, rekao je Hristov.
Poticajno stanogradnja – POS pokazala se kao uspješan model trajnog rješavanja stambenog pitanja za koji vlada veliki interes.
- Agencija već 20 godina radi program poticajne stanogradnje, a do sada je napravljeno preko 8.500 stanova na 80 lokacija u vrijednosti 4 milijarde i 300 milijuna kuna. U Zadarskoj županiji ima 500 stanova, 36 stanova je u završnoj izgradnji u Biogradu na Moru, dok u Sv. Filip i Jakovu od danas započinjemo graditi 24 stana, rekao je Hristov, te je nastavio:
- Rok izvođenja radova iznosi 500 dana, objavio je Dragan Hristov.

Povoljna cijena i na otplatu

Površina zemljišta na Rabatinu iznosi 2.775 metara četvornih, na kojem će biti izgrađene četiri zgrade na četiri etaže, podrum, prizemlje i dva kata sa parkirnim mjestima i uređenim okolišem za 24 stana iz Programa poticane stanogradnje (POS).
- Ponosan sam na sve koji su u ovom sudjelovali i sretan zbog kojima smo pomogli, došao je ovaj dan kad je započela izgradnje stanova po izuzetno povoljnim cijenama, za oko 1.300 eura po metrom četvornom dok je na tržištu minimalna cijena 2.200 eura, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik.
Cilj je omogućiti građanima zadovoljavanje stambenih potreba uz mogućnost kupnje stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.

Općinskih 4 milijuna kuna

- Općina je u projekt uložila četiri milijuna kuna. Dala je besplatno zemljište, dovela je svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš, objavio je Pelicarić, te je nastavio:
- Ovo će biti visokokvalitetni stanovi. Bavimo se solidarnošću kako bismo pomogli potrebitima, da uđu u svoj stan što je Božji blagoslov. Molim Boga da izvođaču radova dade zdravlja i da bude likvidan. Isto tako i za nadzor, poželio je Pelicarić.
Pričao o izgradnji kuća i POS-ovih stanova, kaže on, dugo se spominje i ona je o kojoj se dugo govori.
- Naime, živimo u zaista čudnom vremenu, čim se projekt najavio već je bio osuđen, vjerovali ili ne, a na gradilište nije bio zabijen ni prvi capun ili kramp rekao je Pelicarić. Neki nisu vjerovali i izražavali su sumnju, međutim bilo kako bilo na Rabatinu će biti oko 100 obitelji koje će tako ostati u Lijepoj Našoj i doprinositi gospodarskom razvoju, od toga 24 obitelji u POS-stanovima čija cijena ne smije biti preko 1.350 eura metara četvornog korisne površine, a mi se nadamo da će to biti 1.300 eura, naglasio je Pelicarić.

Ključ u ruke

U današnje vrijeme, kaže on, svjesni su problema i potreba mladih te pružanje podrške i pomoći mladima ljudima shvaća kao obvezu i kao dužnost.
- Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka unutar demografske obnove, reći će Pelicarić, istaknuvši kako se na natječaj za 24 POS-ova stanova na Rabatinu javilo preko 70 kandidata, nitko nije odustao.
POS je još uvijek najbolji i najjeftiniji način za kupnju stana jer u njemu sudjeluju država, banke i lokalna samouprava.
- Stanovi neće biti u roh-bau izvedbi nego će biti izgrađeni po sustavu »ključ u ruke«. Dakle, opremljeni su do potpune funkcionalnosti. U roku od šest mjeseci održat će se tribine i razgovori sa svim kandidatima. Međutim, zadnju riječ će imati poslovne banke što će ovisiti o kreditnoj sposobnosti kandidata, zaključio je Zoran Pelicarić-Peco.

Puno truda u lijepu priču

Lijepo vidjeti da je Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala ovakav način rješavanja stambenog pitanja svojih žitelja, jer se program društveno poticane stanogradnje zaista pokazao izvrsnom platformom za sprječavanje iseljavanja i poboljšanja kvalitete stanovanja, a što mu je u konačnici i jedna od primarnih zadaća. Ovo je jedna zaista lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda, kazala je Josipa Tokić, pomoćnica direktora APN-a.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
POS je još uvijek najbolji i najjeftiniji način za kupnju stana jer u njemu sudjeluju država, banke i lokalna samouprava. I TO JE TO!

Monika