Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lockdown i koronakriza potaknuli ideje u poduzetništvu

17.09.2021. 09:52


Tijekom ove posebne noćne sjednice Gradskog vijeća, financijska izvješća za 2020. godinu podnosili su direktori gradskih poduzeća. Jedan od zadnjih, nakon svanuća, oko 6 sati, bio je na redu Alan Kociper, direktor trgovačkog društva Inovativni Zad d.o.o..
Društvo je u 2020. godini ostvarilo financijske rezultate u okviru planiranog, uz nešto veću dobit od planirane.


Ukupni prihod prošle godine 8,6 milijuna kuna
– U 2020. godini je ostvaren ukupni prihod od 8,6 milijuna kuna, 17% veći od onog prethodne godine. Broj EU projekta koji su provedeni ili su u provedbi, popeo se na 4 (dva u 2020. godini), ukupne vrijednosti oko 46 milijuna kuna, od čega je čak 39 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U to ulazi i gradnja novog poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu koja je u tijeku te bi trebala završiti u listopadu sljedeće godine, kazao nam jučer ujutro Kociper, nakon podnošenja izvješća na sjednici Vijeća.
Kako kaže, nije bilo primjedbi vijećnika. Možda upravo zbog kasne, to jest rane ure.
U Poduzetničkom inkubatoru Novi Bokanjac, od početka djelovanja do danas usluge je koristilo preko 70 korisnika, redom mikro i malih poduzeća, od kojih većina posluje i danas.
– Tijekom navedenog perioda ti su poduzetnici zapošljavali ili zapošljavaju gotovo 600 ljudi. Tijekom 2020. godine četiri su korisnika napustila InZad inkubator, u pravilu zbog isteka ugovora, odnosno zbog povećanih potreba za prostorom. Čak 7 novih korisnika je ušlo u inkubacijski ciklus, no interes je bio daleko veći pa tako na listi zainteresiranih imamo 10 korisnika, govori direktor Inovativnog Zadra u kojem je lani bilo zaposleno 9 djelatnika, za koje je preko 50% troškova za plaće osigurano iz EU fondova.
– Sa zadovoljstvom mogu utvrditi da su rezultati za proteklu godinu, koja je i pred nas postavila osobite i neočekivane izazove, vrlo uspješni te ukazuju na kontinuirani rast našeg društva. U protekloj godini je, možda više nego ikada do sada, do značaja došla važnost našeg djelovanja. Kroz koronakrizu naši su mali poduzetnici imali stabilnu i sigurnu infrastrukturu, kako fizičku, tako i digitalnu, na kojoj su mogli neometano nastaviti poslovanje i, što je osobito važno, svi su prilagodili svoje poslovne planove i uspijevaju se nositi s izazovima koje je kriza stavila pred njih. Dapače, izgleda da su lockdown i koronakriza potaknuli neke ideje u poduzetništvu, istaknuo je Kociper.


Dva nova projekta
U protekloj su godini uspjeli ugovoriti i započeti s provedbom dva nova projekta financirana EU sredstvima.
– To su InZad MSP – Moderni servis za poduzetnike, vrijedan preko 500.000,00 kuna, te projekt izgradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora, vrijedan 24,5 milijuna kuna. Osim toga, nakon što smo osmislili i predali na prijavu Gradu kao jedinom prihvatljivom prijavitelju, intenzivno smo kao partneri uključeni u provedbu projekta Zadar Urban Mobility (ZUM) 4.0, ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna. Nastavljeni su projekti razvoja informatičke i komunikacijske (IK) infrastrukture grada (optička mreža, javna bežična Internet mreža, Internet of Things (IoT) mreža, videonadzorni sustavi, VoIP telefonija, e-Škole…), a značajan napredak ostvaren je na razvoju i uspostavi digitalnih javnih usluga nadogradnjom platforme e-Zadrani s 3 nove eUsluge. Na zdravim temeljima, uz stabilne vlastite prihode, podršku Grada Zadra i EU bespovratna sredstva, s optimizmom i ambicijom planiramo doprinijeti budućnosti Zadra kao digitalnog grada s učinkovitom javnom upravom i pametnom industrijom koja će osigurati kontinuiran i održiv razvoj Zadra kao poticajne sredine inovativnih i konkurentnih poduzetnika i grada koji svojim građanima osigurava najvišu kvalitetu života, zaključio je Kociper.




2020. u brojkama
8.589.211 kn prihoda (+17%),
39 milijuna ugovorenih EU bespovratnih sredstava (+100%)
240 pristupnih točaka WiFi mreže (+9)
5.000 korisnika gradske WiFi mreže prosječno u 24 sata (+20%),
70 kilometra gradske optičke mreže (+9)
4 javne elektroničke usluge Grada Zadra na platformi eZadrani (+400%)
110 pametnih uređaja na Internet of Things (IoT) mreži Grada Zadra (+275%)
36 korisnika IKT usluga Inovativnog Zadra (+12%)