Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Obitelj Luxardo 2021. obilježava 200 godina proizvodnje Maraskina

17.09.2021. 11:52


Jeste li znali da… se ove 2021. godine navršava 200 godina Luxardove obiteljske proizvodnje svima nam poznatog likera Maraskina. Proizvodnja započinje 1821. godine u pogonima destilerije/tvornice likera Luxardo u Zadru. Obitelj Luxardo živi svoju sedmu generaciju, neraskidivo vezanu za proizvodnju Maraskina i grad Zadar. Ta veza traje od 1817. godine kad u naš grad dolazi konzul Kraljevine Sardinije, gospodin Girolamo Luxardo sa svojom suprugom Marijom. Baš ona nosi »krivicu’’ jer je započela s kućnim spravljanjem likera Maraskina, a sve po preuzetim receptima zadarskih gospođa koje još od srednjeg vijeka tradicijski kroz kućnu radinost prave Rosolio Maraskino.
Girolamo kao poduzetan i poslovan čovjek prepoznaje poslovnu priliku kroz posebnost slatkog likera, rađenog od višnje maraške koja raste u okolici Zadra, a po kojoj je liker dobio ime i davne 1821. godine osniva destileriju. Počinje s ozbiljnom proizvodnjom likera Maraskina. Posebnu pažnju posvećuje dizajnu i izgledu boce, a koju je zaštitio za udaljenije transporte kukuruznom komušinom, koju oko boca ručno pletu žene iz Arbanasa. Takav izgled boce sačuvao se do danas.


Izvoz Maraskina
Svoj proizvod izvozi za Rijeku, Trst i Anconu preko kojih Maraskino stiče popularnost i pomalo postaje neizostavno piće u građanskim obiteljima. Maraskino je omiljen i na svim kraljevskim palačama ondašnje Europe. Poznato je da su u Zadar, tadašnji glavni grad Dalmacije koja je dio Austro-Ugarske monarhije, dolazili razni lordovi i prinčevi kako bi osigurali za svoj dvor dostatne količine tog slatkog napitka. Čak i slavni francuski pisac Honore de Balzac spominje u svom romanu grad na obali mora u kom se proizvodi Maraskino.
Godine 1854. na svjetskom sajmu u Beču Luxardov liker Maraskino dobiva zlatnu i srebrnu medalju za izvrsnost proizvoda. Raste slava Maraskina i on počinje svoja putovanja u daleke prekooceanske zemlje. U Zadru pored Luxarda imamo i druge proizvođače Maraskina i drugih likera poput Driolia, Vlahova, Magazzina, Pivca i ostalih koji svi zajedno unaprjeđuju proizvodnju i pronose ime Maraskina i Zadra svijetom. Zabilježeno je da se 1888. godine iz zadarskih tvornica i destilerija izvozilo 400.000 boca po svim kontinentima.


Nova tvornica
Kako raste potražnja u svijetu za Maraskinom, tako se Michelangelo Luxardo odlučuje za povećanje i proširenje proizvodnje te 1911. godine na obali predgrađa Brodarica gradi novu zgradu-tvornicu lijepog pročelja. Smješta je u blizini starog gradskog lukobrana tzv. đige. Vrijeme donosi Prvi svjetski rat kroz čiji vihor obitelj Luxardo, njihova tvornica i grad Zadar prolaze bez veće štete. Poratna politička previranja brišu stare granice uz nestanak velikih monarhija, a stvaraju nove države. Zadar postaje sastavnim dijelom Talijanske kraljevine, što obitelji Luxardo pogoduje i pospješuje trgovinu njihovim proizvodima u svijetu.
Nažalost, u Drugom svjetskom ratu obitelj Luxardo plaća visoku cijenu u ljudskim životima, dok sama tvornica kao i Zadar stradaju u savezničkim bombardiranjima. Kažu stari Zadrani da je Maraskino nakon direktnog bombardiranja proizvodnih pogona destilerije Luxardo tekao cestom u potocima. Tragično su stradali članovi obitelji Luxardo po dolasku partizana u Zadar, a konfiscirana je njihova imovina, kao i ono što je preostalo od renomirane tvornice. Nakon 120 godina proizvodnje obitelj je prisiljena napustiti voljeni Zadar. Jedini preživjeli brat četvrte generacije, Giorgio Luxardo smogao je snage i hrabrosti ponovno pokrenuti proizvodnju likera Maraskina, ovog puta u Italiji, na području Padove u mjestu Torregli. Samo mjesto nije odabrano bez razloga, već zbog klime i zemljišta koje je najpogodnije za sadnju višnje maraške bez koje je nemoguća proizvodnja poznatog Maraskina.




Selidba u Italiju
Sedma generacija ove poznate zadarske obitelji ponosi se voćnjakom od 22.000 stabala višnje, ponose se sa 6800 metara četvornih proizvodnog prostora, a najviše s punih 200 godina obiteljske tradicije proizvodnje Maraskina kojeg izvoze u 80 zemalja svijeta. Ulice u Padovi i Rimu nose ime obitelji Luxardo, a nažalost u našem Zadru ama baš ništa ne nosi njihovo ime, mada su neraskidivo vezani za sam grad I njegovu povijest. Bilo lijepo i ljudski nazvati neku ulicu ili prolaz njihovim imenom.


Ivo KALAJDŽIĆ