Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ponosni što smo s tobom dijelili košarkaški teren

17.09.2021. 07:14


Od Žane Lelas (51) legendarne hrvatske košarkašice, koja je preminula u srijedu opraštaju se brojni sportski djelatnici, klubovi, prijatelji, poznanici, ali i svi oni koji cijene njen ogroman doprinos sportu u kojem je ostavila neizbrisiv trag. Na Facebook stranici ŽKK Zadar su objavili:
– Teško je pronaći riječi kojima bismo opisali ovu bol u nama, a u isto vrijeme ponos i čast jer smo te poznavali, jer smo s tobom dijelili ono najdraže – košarkaški teren. Teren na kojem smo u isto vrijeme bili protivnici i prijatelji, na kojem smo se iznad svega poštovali i u porazu i pobjedi. Tvoje ogromno iskustvo, tvoje znanje, tvoj košarkaški entuzijazam, tvoju košarkašku emociju osjetila bi svaka osoba koja bi kročila nogom na taj isti teren, od one najmanje curice na terenu, pa do najstarije osobe u publici. A ono poslije terena, one naše košarkaške ćakule, onaj tvoj zarazni osmijeh, pozitivna energija i žar u očima kad pričamo o košarci, viruj da to tek nikad nećemo zaboraviti, tad smo od tebe najviše učili, tad smo upijali i bili zahvalni što takva jedna košarkaška ličnost i osobnost provodi vrijeme s nama. "Cilj naše akademije je dugogodišnje košarkaško i sportsko profesionalno iskustvo naše trenerice prenijeti na djecu i mlade", piše na službenoj stranici tvoje košarkaške akademije. Draga Žana u tome si uspila, budi ponosna jer mi itekako jesmo! Obitelji, prijateljima i poznanicima izražavamo iskrenu sućut. Počivala u miru Božjem.
Od Lelas se oprostio i Hrvatski košarkaški savez, gdje je Žana bila članica Stručnog saveza za žensku košarku.
– Žana Lelas je proljetos navršila tek 51. godinu, a njezin životopis je ispunjen uspjesima o kojima većina tek sanjati može. Bila je jedna od naših najboljih sportašica, njezin život bio je košarka i teško se može svesti u titule 'proslavljena košarkašica', 'srebrna olimpijka', 'članica Stručnog savjeta za žensku košarku'… Žana je košarku disala, s košarkom se budila i lijegala… Ženska košarka bez Žane sigurno više ne može biti ista. Naša su srca i misli sa Žaninom obitelji kojoj upućujemo najiskreniju sućut.


Vranković: Nemjerljiv gubitak
Josip Vranković, glavni tajnik HKS-a, je izjavio:
– Zatečen sam i šokiran. Žanu poznajem još od kadetskih košarkaških dana i imam samo riječi hvale za nju kao igračicu, trenericu i instruktoricu. Iznad svega, bila je vrlo predana i stručna u svom radu. Nemjerljiv je to gubitak za njenu obitelj, ali i cjelokupnu hrvatsku košarku.