Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Brojnim projektima trasiran razvoj Škabrnje

Autor: Velimir Brkić

16.10.2008. 22:00
Brojnim projektima trasiran razvoj Škabrnje

Foto: Velimir BRKIĆ



Sveukupna investicija za vodovodizaciju iznosi 12 milijuna kuna. Prva domaćinstva priključivat će se čim se završi već uznapredovala izgradnja vodospreme Zemunik Gornji, u proljeće. Škabrnjani i Prkošani vodoopskrbom će riješiti mnoge probleme, a i gospodarske, istaknuo je načelnik Nediljko Bubnjar
Općina Škabrnja (Škabrnja, Prkos) sutra slavi svoj dan i blagdan Sv. Luke. Svečanost proslave započinje u 10.30 sati polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na mjesnom groblju Sv. Luke, pokraj istoimene crkvice iz 13. stoljeća. Pola sata poslije u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održat će se sveta misa. Točno u podne u atriju OŠ Vladimira Nazora održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća.
Vodovodizacija 12 milijuna kuna
Ratne 1991. godine, široj javnosti jedva poznato ravnokotarsko selo Škabrnja, kolijevka višnje maraske, bit će zauvijek upisano u hrvatsku povijest. Toga dana, zajedno s Vukovarom, Škabrnja će postati poprište najtragičnijih događaja u suvremenoj hrvatskoj povijesti. U ratu posve spaljena i uništena Škabrnja, danas nakon povratka svojih stanovnika iz progonstva poput feniksa krupnim koracima ide prema prosperitetnijoj budućnosti. U tijeku je realizacija više infrastrukturnih projekata, a najavljeni su i novi.
U sklopu istočnog vodovodnog pravca spojnim magistralnim cjevovodom Zemunik Gornji – Škabrnja u ovo ravnokotarsko naselje stigla je voda sa Zrmanje. Prije dvadesetak dana na prigodnoj svečanosti potpisan je ugovor između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Općine Škabrnja o financiranju izgradnje sekundarne, mjesne vodovodne mreže Škabrnja – Prkos vrijedne 12 milijuna kuna. Slijedi javni natječaj za izvođača radova.
– Sveukupna investicija za vodovodizaciju iznosi 12 milijuna kuna. Prva domaćinstva priključivat će se čim se završi već uznapredovala izgradnja vodospreme Zemunik Gornji, u proljeće. Škabrnjani i Prkošani vodoopskrbom će riješiti mnoge svoje probleme, a i gospodarske, istaknuo je načelnik Nediljko Bubnjar, dodajući kako je u Škabrnji cjevovod postavljen još 1999. godine.
Sanacija Vlačine
Osim za vodoopskrbu, Škabrnja će iz Čobankovićeva ministarstva dobiti dva milijuna kuna za izgradnju toliko željenog dječjeg vrtića, dok je s Hrvatskim vodama prije nekoliko dana potpisan izuzetno važan ugovor za glavni projekt navodnjavanja Vlačina vrijedan 1,2 milijuna kuna. U tijeku je projekt izgradnje nogostupa vrijednog 1,7 milijuna. Istovremeno je u tijeku ishođenje potrebne dokumentacije za izgradnju nove sportske dvorane. U tekućoj godini planira se potpuna sanacija Vlačine, a zbog proširenja sportsko-rekreativnog centra uslijedit će i izmjene i dopune DPU SRC Vlačine. Nakon postavljanja navodnjavanja očekuju se i završni radovi na izgradnji novog nogometnog igrališta, sijanje trave i izgradnja ogradnog zida.
– Za oživljavanje buduće poduzetničke zone Marinovac na površini od 11 hektara osim rješavanja vodoopskrbe i odgovarajuće elektromreže u tijeku je rješavanje imovinskopravnih odnosa, zaključio je Bubnjar.