Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kolega: Sastanak danas, nogostup dogodine

Autor: Nives Rogoznica

16.10.2008. 22:00
Kolega: Sastanak danas, nogostup dogodine

Foto: Adam VIDAS



Ukoliko bi se nogostup izgradio prije sustava odvodnje oborinskih voda, postojala bi ozbiljna opasnost od poplavljivanja kuća za vrijeme jakih kiša
Stanovnici Bokanjca potpisali su i gradonačelniku Zadra uputili peticiju kojom traže izgradnju nogostupa u ulici Put Vrela, odnosno uz prometnicu koja iz Zadra vodi prema Ražancu i Pagu.
Opasna cesta
– Naš veliki i do sada neriješeni problem predstavlja neizgrađeni nogostup uz rečenu prometnicu, koja je zapravo naša ulica i kojom naša djeca prolaze do škole i vrtića, a mi odrasli svakodnevno do trgovine, autobusne postaje ili ambulante. Zbog velikog prometa je tijekom cijele godine, a posebno u sezoni, kretanje uz tu prometnicu vrlo opasno i rizično za veliki broj pješaka koji nemaju alternativni pravac kretanja, stoji u tekstu peticije što ga potpisuje 126 građana Bokanjca.
Razočarana u Mjesni odbor od kojeg, kako je kazala nije bilo nikakve koristi, potpisivanje peticije organizirala je Ana Meštrović.
– Ovo je naš očajnički čin kojim tražimo pomoć nakon što smo kucali na sva vrata. I prije 80 godina je postojala ova cesta; od tada do danas jedino novo što smo dobili je asfalt, a i to je izgrađeno iz samodoprinosa. U školu i vrtić u koju danas idu naša djeca sam još i ja išla, a imam 72 godine, kazala je Meštrović navodeći kako je izgradnja nogostupa hitna budući da osim te ceste kojom, i to vozeći brzo, prolaze veliki kamioni i šleperi, djeca nemaju drugi put do vrtića ili škole.
U Gradu Zadru su, kazao je gradonačelnik Živko Kolega, svjesni problema.
Problem oborinske vode
– Problem nogostupa nam je itekako dobro poznat. Peticiju građana Bokanjca smo zaprimili, ali moram kazati da sam upravo zbog tog problema, i prije nego što je peticija stigla, dogovorio sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora. Osim toga već za petak je sazvan sastanak s projektantima i predstavnicima Županijske uprave za ceste kako bismo krenuli u realizaciju tog iznimno zahtjevnog projekta, kazao je gradonačelnik Živko Kolega.
Iako je riječ o županijskoj cesti, nogostup, prema pojašnjenju ravnatelja Županijske uprave za ceste Mile Fabijana, nije sastavni dio ceste, već dio komunalne infrastrukture.
– U izgradnju nogostupa stoga treba investirati jedinica lokalne samouprave – Grad Zadar. Naše obveze završavaju izgradnjom rubnjaka, a kako ga nema, mi smo njegovu izgradnju spremni financirati, kazao je Mile Fabijan, precizirajući kako je rubnjak betonski dio koji razdvaja cestu od nogostupa.
– Gradska uprava je ta koja treba izraditi projekt i ishoditi našu suglasnost i u tom projektu riješiti pitanje odvodnje oborinskih voda, a to neće biti moguće riješiti bez izgradnje upojnih bunara, dodao je Fabijan.
Laički rečeno, ukoliko bi se nogostup izgradio prije sustava odvodnje oborinskih voda, postojala bi ozbiljna opasnost od poplavljivanja kuća za vrijeme jakih kiša.
Gradonačelnik napominje kako je ono što projekt izgradnje nogostupa čini složenim upravo pitanje adekvatnog rješavanja odvodnje oborinskih voda.
– Vjerujem da građani imaju razumijevanja s obzirom da je riječ o kompleksnom projektu. Mi ćemo taj projekt ostvariti koliko god on koštao. Udovoljit ćemo zahtjevima građana, i vjerujem da ćemo već početkom sljedeće godine u proračun uvrstiti i ovaj projekt, kazao je gradonačelnik Kolega.