Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Švedski general na hrvatskoj raketnoj topovnjači

Autor: Siniša Klarica

16.10.2008. 22:00
Švedski general na hrvatskoj raketnoj topovnjači

Foto: Siniša KLARICA



U uzvratnom posjetu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani od 15. do 17. listopada, boravi zapovjednik ratnog zrakoplovstva Kraljevine Švedske, general bojnik Anders Silwer. Pored susreta u Zapovjedništvu HRZ i PZO general Anders posjetit će Operativno središte, 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku Donjem te Pilotsku školu Središta za obuku “Rudolf Perešin” u Zadru.
U pratnji svog domaćina, zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Vlade Bagarića, general Silwer se u zadarskoj gradskoj luci ukrcao na hrvatsku raketnu topovnjaču RTOP 21 Šibenik. Kao što je otprije poznato, topovnjača Šibenik naoružana je švedskim borbenim sustavima, protubrodskim raketama sustava RBS 15 i pramčanim topom “bofors” SAK 57 L/70 Mk 1. Prema informacijama iz MORH-a, radi se o radnom posjetu, bez prisustva novinara.
Podsjetimo, nedavni posjet prvog čovjeka HRZ-a generala Bagarića Švedskoj o kojoj MORH nije izvijestio javnost, prošao je s mnogim, blago rečeno, nedorečenostima. Naime, hrvatski general u Švedskoj letio je zrakoplovom JAS 39 Gripen. Gripen je jedan od kandidata za budući hrvatski višenamjenski borbeni zrakoplov koji švedska korporacija SAAB namjerava prodati Hrvatskoj. To da hrvatski šef ratnog zrakoplovstva leti s izravnim konkurentom u natjecanju, a da je o tome izvješćena samo švedska, ali ne i hrvatska javnost, podgrijalo je neke druge primisli o kojima se jučer nisu izjašnjavala dvojica generala.


 GENERAL ODGOVOREN OD IZJAVE


Iako je švedski general Silwer jučer htio dati izjavu novinaru, u tome je bio spriječen baš od strane zapovjednika HRZ-a generala Bagarića. Naime, u trenutku kad se spremao dati odgovor na pitanje koja je svrha njegova posjeta OS RH, general Bagarić ga je uhvatio za ruku i povukao na stranu. Nakon toga uslijedile su verbalne akrobacije vojnog policajca koji je nosio oznaku Zrilić, navodno zbog prelaska trake POLICIJA kojom je bilo zapriječeno više od 50 m Liburnske obale.