Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar dobio “Drveni brod”

Autor: Ivan Stagličić

16.10.2008. 22:00
Zadar dobio “Drveni brod”

Foto: Irena JURJEVIĆ



Oko naziva udruge bilo je rasprave iz koje su proizašla dva osnovna prijedloga: “Idro i veslo”, odnosno “Drveni brod”. Velikom većinom glasova skupština se odlučila za potonji naziv, to jest, Udruga za promicanje vrijednosti drvenog broda i tradicionalnih načina plovidbe – Drveni brod Zadar
Program manifestacije “Zadar more” u srijedu je nastavljen Osnivačkom skupštinom Udruge za promicanje vrijednosti drvenog broda i tradicionalnih načina plovidbe, koja je u crkvi Sv. Dominika okupila velik broj zainteresiranih.
– Ne zamišljam ovu udrugu kao skup nostalgičara koji će plakati za vremenima kojih više nema, vremenima kad se udobno jedrilo, kad se nigdje nije moralo doći točno na vrijeme i kad je meteorološko vrijeme predstavljalo okvir u kojem su se odvijale plovidba, život na moru i uz more. Moja i ideja članova Inicijativnog odbora je da je riječ o udruzi koja će upravo zbog toga što svega toga više nema i što je stvarnost takva da svega toga nikada više neće ni biti, svjedočiti o tim vrijednostima i to na takav način da se u njemu prepoznaje naš osobit identitet, posebnost našeg grada i arhipelaga, njegovih građana, a prije svega otočana, ali zašto ne i naših sugrađana u zaleđu, jer naš Mediteran izgleda da još uvijek završava na Jadranskoj magistrali, kazao je u uvodnome izlaganju prof. dr. Vladimir Skračić koji je iznio i podatke o višetisućljetnoj ugrađenosti mora, pomorstva, ribarstva i brodogradnje na ovome području, sve do današnjih dana kad je Zadar sjedište najveće hrvatske brodarske tvrtke, a Kali jadranskoga ribarstva.
Nov odnos prema baštini
– Kornatskim i zadarskim akvatorijem stoljećima je neprikosnoveno vladao i davao mu svoj smisao drveni brod i njegovo jedro. On je bio sredstvo, sadržaj i način postojanja, istaknuo je prof. Skračić upozorivši da se ne smije dopustiti da drveni brodovi danas nestanu s našega obzorja te je ukazao i na niz uspješnih akcija i manifestacija u posljednjih deset godina kojima se uspješno promoviralo drvene brodova: od falkuše, do regata brodova s latinskim jedrom koje iz godine u godinu okupljaju sve veći broj sudionika.
Naš je cilj prije svega usmjeriti svih koji to razumiju, prema vrijednostima koje su dio naše jadranske, mediteranske posebnosti, prema vrijednosti koju još uvijek predstavlja drveni brod i sve ono što se oko njega plelo: i riba i mreža i ovca i smokva, književnost i pjesma, priča i anegota, tuga i radost, etno i leksikologija, ukratko – život, kazao je prof. Skračić istaknuvši da su sve to vrijednosti koje se mogu ugraditi u suvremeno shvaćanje mora, posebno ugradnjom u oblike novoga turizma koji će se graditi na osuvremenjenom odnosu prema baštini i njezinim trajnim vrijednostima.
Izrada inventara svih brodova
 Jedan od načina na koji će se pristupiti tome je i izrada inventara svih drvenih brodova u arhipelagu te ohrabriti sve one koji grade i popravljaju takve brodove kao i one koji sa svojiom brodovima žele sudjelovati u konkretnim manifestacijama. Na osnivačkoj skupštini je kazano kako će se odmah po osnivanju donijeti i program koji će biti prikazan na prvoj redovitoj Skupštini. Jedna od točaka toga programa bit će i organiziranje prve regate, smotre, odnosno okupljanja oko drvenoga broda.
Bilo je i rasprave oko naziva udruge iz koje su proizišla dva osnovna prijedloga: “Idro i veslo”, odnosno “Drveni brod”. Skupština se velikom većinom glasova odlučila za potonji naziv, to jest, Udruga za promicanje vrijednosti drvenog broda i tradicionalnih načina plovidbe – Drveni brod Zadar.
U Upravni odbor udruge izabrani su Vladimir Skračić, Zrinka Mandić, Ivo Dunatov, Zdenko Brusić, Goran Novaković, Petar Kragić i Mirko Čepo, a za članove Nadzornog odbora su odabrani Ivo Dominis, Tomislav Vodopija i Tomislav Vulić.
U nastavku programa publici su se obratili Slavko Govorčin koji je ispričao nekoliko zanimljivih anegdota vezanih uz u dvorani izložene fotografije Jose Špralje te Toni Valčić koji je uz pjesmu kazivao priču o čuvenoj veslačkoj regati između stanovnika Ošljaka i Kali 1929. godine. Prikazana je i dijaprojekcija o Festivalu mora i mornara u Brestu o kojoj je okupljenima govorio Damir Maričić.