Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vatrogasci obranili kuće u Galovcu i Viterincima

16.10.2011. 22:00
Vatrogasci obranili kuće u Galovcu i Viterincima


Zadarski vatrogasci u nedjelju su, oko 11.45 sati, zaprimili dojavu o požaru između Galovca i Debeljaka. Vatra je tamo najprije zahvatila hrastovu šumu, no zbog jakog vjetra vrlo brzo se širila prema obližnjim kućama. Uz pomoć dva kanadera požar je lokaliziran oko 16 sati, a kuće su obranjene


Nekoliko požara na području grada i okolice zadarskim je vatrogascima zadalo poprilične muke tijekom proteklog vikenda, a u dva slučaja u pomoć su pozvane i zračne snage.
Vatrogasni operativni centar Zadar u nedjelju, oko 11.45 sati, zaprimio je dojavu o požaru između Galovca i Debeljaka. Vatra je najprije zahvatila hrastovu šumu, no zbog jakog vjetra vrlo brzo se širila prema obližnjim kućama. Kako vatrogasci JVP Zadar i DVD-a Sukošan i Galovac, koji su na terenu bili s četiri vozila, nisu uspijevali zaustaviti širenje požara, u pomoć su pozvana i dva kanadera. Nešto iza 16 sati požar je lokaliziran, a kuće obranjene, no zbog opasnosti od ponovnog aktiviranja požara, na požarištu su ostale dežurne ekipe.
Dan ranije, odnosno u subotu oko 20 sati, zadarske vatrogasce na uzbunu je dignula dojava o požaru u Viterincima nedaleko Biograda. Vatra je nošena burom ugrozila kuće, no zahvaljujući naporima vatrogasaca iz JVP Biograd, JVP Zadar, DVD-a Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Sukošan, Polača, Galovac i Škabrnja, kuće su obranjene, a požar je oko 22.30 sati lokaliziran. Dio vatrogasaca potom je povučen s požarišta, dok je jedan dio ostao na noćnom dežurstvu obilazeći opožareno područje.
S obzirom na to da je gorjelo na nekoliko mjesta, o svemu je obaviještena i policija, a izgorjelo je ukupno 70 hektara hrastove šume.
Osim ova dva velika požara, vatrogasci su imali još desetak intervencija zbog manjih požara diljem županije. U subotu, oko 12.50 sati, zadarski VOC zaprimio je dojava da gori nisko raslinje u Lišanama Ostrovičkim. Požar su ugasili djelatnici JVP Benkovac i DVD Lišane, a izgorio je 1.5 ha trave i plotova. Istovremeno, druga je vatrogasna ekipa iz JVP Zadar gasila vatru uz željezničku prugu u Ulici Vlatka Mačeka gdje je izgorjela manja površina niskog raslinja i trave. Već oko 13.10 zaprimljena je dojava o novom požaru. Gorjelo je nisko raslinje na Viru, zaselak Lozice, a ugasili su ga pripadnici DVD-a Vir. Tamo je izgorjelo je nešto trave jednako kao i u Proviću gdje su na teren izišli djelatnici JVP Benkovac. Slični požari evidentirani su tijekom subotnjeg poslijepodneva i u Velom Ižu i Torovima. Na Ižu je gorjelo nisko raslinje, a ugasili su ga pripadnici DVD-a Iž, dok su požar na predjelu Torovi, u kojemu je izgorjelo oko hektar trave, ugasili djelatnici JVP Biograd. Nešto veći požar u kojemu je izgorjelo oko tri hektara hrastove šume, smreke i trave buknuo je oko 16 sati na predjelu Velebita, iznad Rovanjske. Požar su gasili vatrogasci JVP Zadar, DVD Jasenice i jedan kanader.