Građani gnjevni na kašnjenje Liburnijih autobusa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Zbog radova na gradskim prometnicama
U normalnim okolnostima, autobusu je potrebno tri minute s vrha Bulevara do Kolodvora, a sad se u gužvi putnici na istoj relaciji znaju voziti i pod 20 minuta
Iz Liburnije su građane zamolili za strpljenje

Od kad je više zadarskih prometnica krenulo u rekonstrukciju, tako je i zadarska Liburnija doživjela salvu nezadovoljstva građana. Napose zbog kašnjenja autobusa u vremenima kad građani idu na posao, učenici u škole, a studenti na predavanja. Istina je kako gradski oci nisu predvidjeli da će istovremenim "napadom" na glavne prometne pravce, gužve stvoriti takav kaos, napose u spomenutim razdobljima. No mnogi hrvatski gradovi imaju sličan problem, napose zbog načina financiranja javnih radova. Postojeći način stvara sliku kao da se tijekom godine ništa ne radi, a onda nakon sezone slijedi građevinski "ho-ruk".

Direktor Liburnije Edvin Šimunov je zamolio građane za strpljenje te je objašnjenje situacije prepustio svom glavnom operativcu Slobodanu Erslanu.

- Već prvi dan smo vidjeli koliki problem stvaraju gužve i kašnjenja npr. u Ulici Stjepana Radića kod Gradske knjižnice. Grad Zadar je reagirao postavljanjem znaka zabrane parkiranja u dužini 30 m, kako bi omogućio mimoilaženje dvaju autobusa. No za sva ova kašnjenja mi nažalost nemamo rješenja, rekao je voditelj prometno-operativnog odjela Liburnije, Slobodan Erslan.

Dodaje kako se cijeli problem ne može riješiti niti korekcijom voznog reda pa se tako događa da umjesto 30 minuta, autobus za Dračevac vozi u intervalima od 40 minuta. Napose je problem Bulevar ili Ulica Ante Starčevića. U normalnim okolnostima, autobusu je potrebno tri minute s vrha Bulevara do Kolodvora, a sad se u gužvi putnici na istoj relaciji znaju voziti i pod 20 minuta.

- Najteže je što mi slične situacije, kad se pojavljuju tako drastične gužve, ne možemo predvidjeti. One se ne pojavljuju u točno vrijeme pa da možemo reagirati korekcijom voznog reda. Na drugu stranu, ako izmjestimo linije u druge prometnice, gubimo veliki dio putnika. Jedino nam ostaje da građane zamolimo za strpljenje, a poslodavce za toleranciju, rekao je Erslan.

Najveći problem Liburniji bit će upravo radovi na Bulevaru koji će se provući do početka turističke sezone 2018. No u Liburniji poručuju kako će učiniti sve da prometovanje javnog gradskog prijevoza bude uredno kad se završe radovi na drugim autobusnim linijama. Pravo rješenje je kružno prometovanje autobusa, ali u gradu koji nema niti 100.000 stanovnika i u trenutnoj ekonomskoj situaciji, takav način organiziranja javnog gradskog prometa nije održiv.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno