Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: U zemuničkom Domu za odrasle osobe maslina je obrana

17.10.2018. 10:42
FOTOGALERIJA: U zemuničkom Domu za odrasle osobe maslina je obrana


Mnogim maslinarima u Zadarskoj županiji ova godina će ostati u lošem sjećanju. Usprkos lošem urodu zbog leda, kiše u oplodnji koja je mnoge cvjetove "oprala", napadima moljca i mušice te dugotrajnom sušom koji su učinili svoje. Berba maslina i ulje ovih i narednih dana obilježit će narodni život Zadarske županije i Dalmacije. Tako je i u vrtu Doma za odrasle osobe Zemunik gdje je održana već tradicionalna, jedanaesta po redu berba maslina.
– Protekle godine ubralo se oko 1.700 kilograma maslina koje su "platile", dale oko 190 litara maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete. Ove godine urod je oko 400 kilograma uz očekivanih do 50 litara maslinovog ulja, također ekstra djevičanske kvalitete, rekao je Mladen Marušić, voditelj tehničke službe u Domu koji tijekom cijele godine zajedno sa Svetkom Dragašem i Antom Pavićem te korisnicima odgovorno brine o masliniku, višnjama maraškama, levandi, velikom povrtnjaku.
Oko 60 berača Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, Doma za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, Volonterskog centra Zadar, korisnici i djelatnici Doma te Zadarski list i djelatnici Općine Zemunik, "razbacalo" se po njegovanim zemuničkim maslinama u prekrasnom eksterijeru Doma i bez puno muke, uz lijepo vrijeme i dobro društvo pobrali oko 200 maslina. Nažalost, "pogodovao" im je i ovogodišnji loš urod.
– Mnogim maslinarima ovogodišnji urod neće izmamiti osmjeh na lice niti im omogućiti značajniju zaradu. Berba uobičajeno traje do pred Božić, a ove godine će završiti već do konca studenog, rekao je Ivica Dražić, zamjenik zemuničkog načelnika koji je bio dugogodišnji upravitelj plantaže višnje-maraške Vlačine u vlasništvu zadarske Maraske.
Iako u ekipi Zadarskog lista nije bilo iskusnih maslinara, nije se osramotila, dapače.
– Berbu maslina organiziramo u cilju socijalne rehabilitacije i integracije korisnika, a što je korak unaprijed u destigmatizaciji osoba s mentalnim oštećenjima. Osim toga, ovim putem promiču zdrav život, kazala je Nataša Petrušić, ravnateljica Doma.
Kako zemunički Dom ima i OPG, kaže, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) putem natječaja je dobio potporu za maslinik.
– Ulje proizvedeno u zemuničkom Domu dosad je dobilo ukupno dvanaest odličja od toga čak osam zlatnih medalja za vrhunsku kvalitetu na renomiranim natjecanjima te po dva srebra i bronce, ponosno će Petrušić.
Dom skrbi za 150 korisnika. Socijalne usluge dugotrajnog smještaja pruža za 146 korisnika, odraslih osoba s mentalnim oštećenjima u sklopu institucionalne skrbi, dok za četiri korisnika pruža socijalnu uslugu organiziranog stanovanja uz podršku stručnih i preostalih djelatnika u sklopu izvaninstitucionalne skrbi.
– U sklopu programa Pomoć u kući skrbi kapaciteta 60 korisnika trenutno se skrbi za 48 korisnika koji žive u 17 naselja u općinama Zemunik, Škabrnja, Poličnik, Sv. Filip i Jakov, Sukošan, Novigrad i Galovac. Ante Pavić, vozač za raznošenje hrane, im je kao član obitelji, ljudski i socijalni djelatnik. Na skrbi korisnika zaposleno je 52 djelatnika te dva djelatnika na programu Pomoć u kući, kazala je Petrušić, mag. socijalnog rada.
Nakon dodjela zahvalnica druženje se nastavilo uz bogat stol, kolače, piće i obilje slasnog fažola s kobasicama kojeg je pripremila kulinarska ekipa Ankice Bilaver.