Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sve više djece treba pomoć Kabineta za ranu intervenciju

17.10.2018. 10:01
Sve više djece treba pomoć Kabineta za ranu intervenciju


Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije danas je Danom otvorenih vrata obilježio pet godina postojanja.
– Kabinet za ranu intervenciju pokrenut jes velikim entuzijazmom prije pet godina. Sada želimo pokazati što radimo i kolike su potrebe za ovakvim uslugama u našoj zajednici. Sve je veći broj djece s poteškoćama pa je tako i sve veća potreba da Kabinet uđe u sustav, odnosno u neko od resornih ministarstava kako bi ova usluga bila još kvalitetnija. Nadam se da će se to što skorije dogoditi, rekao je u pozdravnom govoru okupljenima don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa.
Voditeljica Lucija Božajić Golem također je pozdravila okupljene te je zahvalila suradnicima, Gradu i Županiji te Caritasu na suradnji.
– Već pet godina dajemo stručnu i savjetodavnu pomoć obitelji i djeci sa utvrđenim ili s rizikom odstupanja u razvoju. Dakle, djeca koja dolaze kod nas ne moraju imati dijagnozu, već sama sumnja roditelja, pedijatra ili bilo kakvog stručnjaka dovoljna je za upućivanje djeteta kod nas. Trenutno zbog kapaciteta primamo djecu do maksimalno tri godine, a rana intervencija obuhvaća djecu do šeste godine. Međutim, s obzirom na manjak usluga od rođenja do četiri godine, mi smo obuhvatili upravo tu najmanju dob, a kasnije djecu upućujemo u vrtiće prema potrebama djeteta. Bitno je da rana intervencija uključuje multidisciplinarne postupke te mi djelatnice surađujemo kako bi djeca dobila što bolju uslugu, rekla je Marija Grbić u izlaganju. Istaknula je kako se jednako usmjeravaju prema djeci i prema roditeljima, s naglaskom na njihove individualne potrebe, jer svako dijete je različito i raste u drugačijim okolnostima. Glavni cilj u radu je osnažiti i roditeljske vještine kako bi dijete dobilo snažnu bazu za rast i napredovanje.
Rekla je kako su od početka godine pa do danas dobili su 115-ero nove djece na razvojnu procjenu, dok ih je u Kabinetu trenutno 60-ak.