[FOTO] NAUTIČKI DOGAĐAJ GODINE Okupilo se rekordnih 400 izlagača i brodica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Počeo 21. Biograd Boat Show, jedan među 36 najznačajnijih svjetskih nautičkih sajmova
Otvarajući 21 BBs hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla kako nautički turizam stavlja Hrvatsku uz bok najvećim svjetskim destinacijama. "Hrvatska je svjetski lider i čarterska destinacija br. 1 u svijetu, a posebno veseli što se na ovom sajmu sve više pojavljuju domaći brodograditelji i proizvođači nautičke opreme, rekla je između ostalog hrvatska predsjednica
Zvonko KUCELIN
Na otvaranju nautičkog sajma, 21. Biograd Boat Showa nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović danas je u Biogradu otvorila 21. Biograd Boat Show. Sajam je to koji je među 36 najznačajnijih svjetskih nautičkih sajmova. Otvarajući ovaj nautički sajam, hrvatska predsjednica je naglasila kako je BBS najveći sajam takve vrste u jugoistočnoj i istočnoj Europi. U 21 godina održavanja sajam posjetilo ga je preko 215.000 posjetitelja.
- Nautički turizam produljuje sezone i vrlo je bitan dio turizma i njegovog razvoja. Poanta nautičkog turizma kao i turizma u Hrvatskoj, nije privući veći broj ljudi, nego veći broj sredstava. Tu vidim mogućnost da zelena Hrvatska hrani plavu Hrvatsku. Razvoj nautičkog turizma poticaja je i maloj brodogradnji, ali prije svega treba istaknuti kako je taj dio turizma postavio Hrvatsku uz bok najvećim svjetskim destinacijama. Hrvatska je svjetski lider i čarterska destinacija br. 1 u svijetu, a posebno veseli što se na ovom sajmu sve više pojavljuju domaći brodograditelji i proizvođači nautičke opreme, rekla je između ostalog hrvatska predsjednica.

Ukupno pet manifestacija

Kao što je to godinama običaj, uzvanicima se u podužem govoru obratio predsjednik uprave Ilirije Biograd Goran Ražnjević. Ražnjević je posebno istaknuo kako je ovogodišnji sajam, koji ponovno rekordan s više od 400 izlagača s preko 400 plovila. Pripremljeno je čak pet manifestacija: 21. BBS, Dani hrvatske nautike, Kongres hrvatske nautičke industrije, prvi specijalizirani Croatia Charter Expo i Biograd business to business. Ilirija naime baštini epitet kolijevke nautičkog turizma koji je u ovom mjestu stasao prije 43 godine.
- Prvi njegov segment, lanac nautičkih marina koji danas broji preko 70 marina, dok drugi njegov segment charter turizam, izrastao je u najkonkurentniji hrvatski turistički proizvod koji je samo u prvih devet mjeseci 2019. ostvario 3.299.998 noćenja. Bez imalo lažne skromnosti doprinos ILIRIJE je njegovom razvoju, profilaciji i tržišnoj opstojnosti je među daleko najznačajnijima. Na Danima hrvatskog turizma 2018. godine primili smo posebnu nagradu "Anton Štifanić" za poseban i nemjerljiv doprinos razvoju nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj. rekao je na početku Ražnjević.
Današnji nautički sektor Ilirije, kroz Marinu Kornati i Hotelsku luku Ilirija-Kornati izrastao je u jednu od 3 vodeće hrvatske marine koju godišnje posjeti preko 60.000 nautičara. Samo u prvih devet mjeseci 2019. godine u gradu Biogradu na Moru ostvareno je 276.237 noćenja u charteru što čini 40 posto svih charter noćenja u Zadarskoj županiji. Sajam je to koji iz godine u godinu jača međunarodnu prepoznatljivost i ugled kroz rast udjela međunarodnih izlagača koji čine gotovo 25 posto svih izlagača među kojima su od ove godine i izlagači iz Sjedinjenih Američkih Država i međunarodni proizvođači plovila.

Za potrebe istinskih nautičara

- Sajam je uspio i zbog Brojnih dodatnih aktivnosti među kojim je 36 različitih događanja od panel rasprava, stručnih predavanja, seminara, radionica, sjednica stručnih udruženja, demonstracija plovila, sportskih-regatnih manifestacija, izložba, ugostiteljski sadržaji i bogat zabavni program cijelo vrijeme održavanja sajma. Kao organizator, Ilirija je osim svojom nautičkom infrastrukturom u svrhu uspješnosti sajma uključila je i sve ostale svoje kapacitete: smještajne, kongresne i ugostiteljske. Sajam polazi od potreba istinskih nautičara i svojih izlagača a posebna su atrakcija sajma 327 charter plovila inače smještenih u Marini Kornati. Dodatna zanimljivost sajma je i Festival izvornosti koji promiče domaće lokalne proizvode i proizvođače, rekao je Ražnjević.
No kakva je situacija u nautičkom turizmu, govorio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Zadranin Josip Bilaver.
- U Republici Hrvatskoj ukupno djeluju čak 142 luke nautičkog turizma s ukupno 17.274 veza u moru te 4.780 mjesta za smještaj na kopnu. Broj upisanih brodova u RH u 2019. godini bio je iznad 126.000 brodica što je ukupno 2.000 brodica više nego prethodne godine. Također broj upisanih jahti pod hrvatskom zastavom je u stalnom porastu te za 2019. godinu iznosi 3.115. Valja napomenuti kako je od 2004. godine do danas broj jahti i brodica upisanih u RH porastao za čak 25,81 posto. Nadalje važno je istaknuti kako je Republika Hrvatska svjetska destinacija broj jedan u iznajmljivanju jahti i brodica bez posade. A prema podacima svjetski financijske kompanije Bloomberg, Hrvatska je čak 6. destinacija na svijetu za dolazak i boravak mega jahti. Svi ovi podaci nam daju za pravo da ovaj dio Jadrana smatramo ne samo europskim, već i jednim od svjetskih nautičkih središta svijeta, rekao je Bilaver.

Poslastica za sve koji vole more i brodove

Zadarski župan Božidar Longin naglasio je kao je BBS već po 21. put u Zadarsku županiju dovodi baš ono najbolje što se na moru može vidjeti.
- Ova manifestacija poslastica je za sve nas koji volimo more i brodove. Ujedno je doprinos jednoj od najsnažnijih i najkvalitetnijih turističkih grana – nautičkom turizmu. Zadarska županija oduvijek je bila perjanica nautičkog turizma na Jadranu sa svoji 116 otoka i otočića, s brojnim zanimljivim uvalama koje nude svakom posjetitelju užitak čiste i gotovo netaknute prirode te ne čudi da je baš nautički turizam grana koja se kontinuirano razvija. Nautički turizam, dakle, vrlo je poželjan oblik turizma jer su nautičari gosti koji su dobri potrošači, koji znaju i žele uživati, kako u našoj lijepoj prirodi, tako i u vrhunskoj gastronomiji. No, takvi gosti traže i kvalitetu i raznolikost sadržaja. Stoga je iznimno važno da marine budu upravo takve – visokokvalitetne, sa sadržajnom ponudom i još višom razinom zaštite okoliša. Turizam kao naša najjača gospodarska grana ne bi bila toliko jaka da nema kvalitetnih tvrtki kakva je Ilirija koja ima postojanost, ali i dobru viziju svoje budućnosti, rekao je između ostalog zadarski župan Božidar Longin.

 

Je li Hrvatska br. 1 u nautičkom turizmu u svijetu

Prije samog svečanog otvaranja održan je panel Je li Hrvatska i dalje vodeća destinacija u nautičkom turizmu u svijetu. Sugovornici panela kojeg je vodio glavni urednik časopisa More Braslav Karlić, naglasili su potrebu da Hrvatska mora učiniti iskorak u privlačenju mega jahti. Te jahte doprinose zaradu i 100 puta veću od čarteraša. Međutim, čulo se na panelu Hrvatska broji 4.546 brodova u čarteru što je čak 4,6 posto više nego lani. To rađa paradoks da se u srpnju i kolovozu poseže za damping cijenama dok naši konkurenti uvijek drže istu cijenu. Državni tajnik u Ministarstvu Turizma Tonči Glavina je istaknuo kako je cijena sidrišta u Grčkoj iznosi 1 euro na noć, dok se u Hrvatskoj cijene sidrenja opasno približavaju cijenama u marinama. Glavnina je naglasio kako je primijećeno da komunalne lučice sve više postaju konkurencija marinama, pa je država zabranila noćenje u istima, svedući te lučice kao tranzitne vezove. U sklopu 21 BBS-a održana je i izborna skupština Hrvatske udruge poslodavaca Udruge nautičkog sektora na kojoj ej za novog predsjednika izabran Romano Pičuljan iz tvrtke Pičuljan d.o.o.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno