NA TRI HEKTARA Riješit će se problem nedostatka grobnica za narednih sto godina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Za novo groblje u Pakoštanima 20 milijuna kuna
Postojeće groblje u Pakoštanima je pretijesno, neprimjereno trenutku življenja. Na novom groblju na sjeverozapadu Pakoštana, koje bi trebalo riješiti problem nedostatka grobnica za najmanje sljedećih 100 godina, zasad je izgrađeno 117 grobnica. Slijedi izgradnja mrtvačnice, a prvi ukopi pokojnika bit će na proljeće, najavio je Milivoj Kurtov, načelnik, dodajući kako će ubrzo početi i gradnja mrtvačnice na groblju u Vrani
Velimir BRKIĆ
Novo groblje sasvim se uklopilo u okoliš

 Za dva tjedna na blagdane Svih svetih i Dušni dan odlazimo na grobove naših pokojnika i nosimo cvijeće i palimo svijeće, molimo.
- Groblja su zapravo i mir mrtvih i briga živih, istaknuo je Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane (Drage, Pakoštane, Vrana, Vrgada).
Općina Pakoštane u posljednjih nekoliko godina ulaže znatna financijska sredstva kako bi podigla razinu ukopa.

»Prebukirano« staro groblje

- Općinsko središte Pakoštane broji oko 2.300 stanovnika i postojeće groblje je pretijesno, neprimjereno trenutku življenja. U tijeku je izgradnja novog groblja na sjeverozapadu naselja, kod Poslovne zone Servisna zona Pakoštane, između Jadranske magistrale i županijske ceste Pakoštane - Vrana, kazao je Kurtov.
680 grobnica, 2.900 grobnih mjesta
Procijenjena vrijednost izgradnje novog groblja, koje ima čak 30.165 metara kubičnih površine, iznosi 20 milijuna kuna. Podignut je dio ogradnog zida i prvih 117 od ukupno 680 grobnica sa tri i šest ukopnih mjesta. Izgradnjom svih grobnica groblje će imati oko 2.900 grobnih mjesta.
- Novo groblje trebalo bi riješiti problem nedostatka grobnica za najmanje sljedećih 100 godina, naglasio je Kurtov dodajući kako Općina nastoji zadržati duh tradicije, a istodobno odgovoriti i svim zahtjevima modernog života.
Novo groblje, kaže on, gradi se u nekoliko faza jer je preveliko da bi se moglo izgraditi odjednom.
- Kako smo za izgradnju mrtvačnice u vrijednosti od oko dva milijuna kuna bez PDV-a pred potpisom ugovora sa zadarskom tvrtkom Lavčević vjerujem da će se početkom proljeća započeti s prvim ukopima pokojnika, kazao je Kurtov najvljujući i radove u Vrani.

Javna nabava za Vranu

- Na groblju u Vrani izgradit ćemo mrtvačnicu. Međutim, na prvoj javnoj nabavi za izvođača radova objavljenoj 4. rujna 2020., s rokom za dostavljanje ponuda do 29. rujna 2020., pristigle su ponude koje su znatno veće od procijenjene vrijednosti od 644.000 kuna bez PDV-a. Prvu javnu nabavu za izgradnju mrtvačnice ovih dana ćemo poništiti i objaviti novu, najavio je Kurtov.
Novo groblje u Pakoštanima neće biti jedan veliki prostor već će polja biti podijeljena na manje zaokružene cjeline.
- Na površini od 30.165 metara četvornih bit će 17 grobnih polja s oko 40 grobnica po grobnom polju, ovisno radi li se o 6 ukopnih mjesta ili su s 3 ukopna mjesta. Dosad je od 680 izgrađeno 117 grobnica, kazao je Antonio Šarić, direktor komunalnog poduzeća Juština d.o.o. koje na prostoru koje pokriva Općina Pakoštane obavlja komunalne djelatnosti i koje će upravljati grobljem.

Kapelica i parkiralište s 87 mjesta

Izgradnja grobnica povjerena je zadarskom Lavčeviću. Ugovor između Općine Pakoštane i Lavčevića 20. siječnja 2015. potpisan je na razdoblje od četiri godine te je do 20. siječnja 2019. izgrađeno 117 grobnica.
Poslovi koje obavlja Juština d.o.o. su: održavanje, uređenje i rekonstrukcija groblja, dodjela grobnih mjesta i naplata grobne naknade za korištenje grobnice, vođenje grobnog očevidnika i drugi poslovi propisani Zakonom o grobljima.
- Osim mrtvačnice s ispraćajnom dvoranom, koja je pred izgradnjom, lokacijskom dozvolom gradit će se i kapelica te parkiralište s 87 mjesta, od toga četiri za invalide te dva parkirna mjesta za autobuse, istaknuo je Šarić.


»Općinsko središte Pakoštane broji oko 2.300 stanovnika i postojeće groblje je pretijesno, neprimjereno trenutku življenja. U tijeku je izgradnja novog groblja na sjeverozapadu naselja, kod Poslovne zone Servisna zona Pakoštane, između Jadranske magistrale i županijske ceste Pakoštane - Vrana«
Milivoj KURTOV

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno