Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Eko i etno turizam cvjetaju u “Kamenu”

Autor: Velimir Brkić

16.11.2008. 23:00
Eko i etno turizam cvjetaju u “Kamenu”

Foto: Velimir BRKIĆ



Kamena kuća, spavaonice i apartmani presvučeni starinskim i funkcionalnim interijerom, etnokonoba, jela ispod peke, s ražnja i gradela, domaća vina, travarice s ljekovitim biljem, maslinovo ulje, prirodan sok od maraške, svježe voće i povrće te čisti zrak preporuka su svima koji se nakratko žele maknuti od stresne svakodnevice
Unatoč nadasve bolnoj prošlosti i svim najtužnijim događajima iz Domovinskog rata, Škabrnja je danas mjesto poželjnog življenja. Ratne rane na prvi pogled na njenoj vanjštini gotovo da se i ne primjećuju. Škabrnjani su okrenuti svojim obiteljima i svakodnevici, svojim maraškama, obrtima i tvrtkama. Ubijena, ispaćena i popaljena Škabrnja vraća se u život. Nakon povratka i obnove ovo mjesto kao da proživljava svoje novo rođenje.
Odmor u moru mira
Odnedavno Škabrnja daje do znanja, ljubiteljima iskonskoga, da je ono što je oduvijek bila, izvorno ravnokotarsko selo! U njoj se zdravo živi, zdravo hrani.
Nasuprot turističkoj industriji, javno-privatnim turističkim megainvesticijama, koje su ni na nebu ni na zemlji, u Škabrnji se pojavljuje nešto novo na turističkom tržištu, etno i eko turizam, kao povratak izvornim, gotovo iščezlim oblicima života. Na seoskom domaćinstvu Šime Škare u škabrnjskim Škarama, među točno 77 domaćinstava, u domaćinstvu nazvanom “Kamen”, moći ćete se odmoriti u moru mira. Daleko od kolotečine svakodnevice od koje bi svi, bar na kratko, ponekad trebali pobjeći.
– Kamena kuća, spavaonice i apartmani presvučeni starinskim i funkcionalnim interijerom, etnokonoba, jela ispod peke, s ražnja i gradela, domaća vina, travarice s ljekovitim biljem, maslinovo ulje, prirodan sok od maraške, svježe voće i povrće te čisti zrak preporuka su svima koji se nakratko žele maknuti od stresne svakodnevice. Bijeg od ubrzanog i stresnog ritma života pružit će vam dom koji odiše toplinom, kaže škabrnjski pionir seoskog turizma, 62-godišnji umirovljeni inženjer Šime Škara dodajući kako se može i aktivno sudjelovati u raznim gospodarskim aktivnostima temeljenim na srdačnom odnosu domaćina i gosta.
Škarina priča primjer je kako polet i ljubav prema rodnome kraju mogu donijeti društvenu dobrobit. Naravno, uz puno upornosti, ali i obiteljskog razumijevanja spremnog uložiti i trud, i novac, i ljubav. Nakon srednje škole u Zadru i stjecanja zvanja strojobravara Škara odlazi kod strica u Sisak gdje godinu-dvije radi na željeznici. Po završetku vojnog roka zapošljava se u sisačkoj Ini-rafineriji nafte. Uz rad se dodatno školuje te završava Tehničku školu smjer strojar, potom Tehnološki fakultet i na kraju u Mariboru visoku školu za organizaciju rada, danas popularni menadžment. Radio je i u inozemstvu. Supruga Ankica djelatnica je mirovinskog fonda u Sisku, kćer Robertina je laboratorijski inženjer, a sin Robert specijalist infektolog. Šime do supruginog umirovljenja još uvijek živi na relaciji Škabrnja-Sisak-Škabrnja.
Kulturna baština
– Nekoliko godina bio sam nadasve aktivno uključen u sisački HKUD “Ivan Goran Kovačić”, govori Škara koji je sa svojim HKUD-om nastupao i u inozemstvu.
Zaljubljeniku u hrvatsku etnobaštinu i svoj rodni kraj bio je to tek povod da u svojoj Škabrnji staru konobu pretvori u rijetko viđenu etnokonobu, slikovit prikaz tradicijske baštine ovog ravnokotarskog sela neprocjenjive vrijednosti. Zbirka koja zavređuje da se posjeti i razgleda ne samo jednom već i nekoliko puta, jer ćemo u njoj zamijetiti mnoštvo slikovitih detalja koji će zaokupiti našu pažnju i koje ćemo s oduševljenjem otkriti. Zbirka je to koja se stalno povećava i raste kako po broju tako i po značaju i vrijednosti eksponata.
– Većinu eksponata pronašao sam na nekadašnjem deponiju Vlačine, rasutom materijalu srušene Škabrnje iz Domovinskog rata, otkriva neumorni skupljač narodnog blaga.
Mnoge stvari i ne vidimo oko sebe dok ne dođu strani turisti i dok se ne počnu zanimati za ono čime su bogati ti prostori, a nama se sve to čini posve obična stvar. Tu svu ljepotu i kulturnu baštinu ne vidimo jer tu živimo svaki dan. Uz primjerke kućnog inventara i pribora, raznih pomagala i alata i mnogih drugih vrijednih predmeta svakodnevne uporabe, tu su i oni posebni, vezani uz narodne običaje i vjerovanja koja su pratila ljude u raznim prigodama i životnoj dobi. Poslije posjeta ovoj čudesnoj zbirci u etnokonobi “Kamen” nameće se zaključak koji nedvojbeno govori da očuvanjem i promicanjem narodnih običaja i tradicije ukazujemo na istinske vrednote i ljepotu koja nam vraća osjećaj pripadnosti tim vrijednostima koje su nam ostavili naši stari u naslijeđe, ono najvrjednije što je sačuvano kroz vjekove naših trajanja, narodnoj kulturi.
Svjestan toga Šime Škara se prihvatio revitalizacije stare kuće i uređenja starog seoskog dvorišta s pripadajućim vrtom. Uspio je oživjeti izvorni ambijent starog seoskog gospodarstva koje je sposobno prihvatiti posjetitelje i uslužiti goste namjernike te im pružiti jedinstven i neponovljiv susret s prošlošću. No, vlasnik sprema i daljnja iznenađenja jer ga očuvanje narodnog života veseli, i tu radost želi podijeliti s drugima.
– Namjera nam se povezati i s ostalom ponudom u okolici, kako s onom u priobalju tako i s onom ravnokotarskog kraja, razgledanjem kulturno-povijesne baštine i lokalnim manifestacijama, i tako u sinergiji privući izletnike u ovaj lijepi kraj. Želja nam je promovirati zdrav način života i ukazati na nužnost očuvanja prirode i tradicije. Gostima možemo ponuditi mir i užitak te domaća jela i pića. Seosku idilu “korak do mora, dva do Velebita”, reći će Škabrnjanin Šime Škara, koji u narodnoj kulturi vidi ono neprolazno što oplemenjuje dušu i donosi unutarnju radost i bogatstvo pa to nesebično želi pružiti i drugima.