Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mjesto razaranja postalo mjesto ljubavi

Autor: Velimir Brkić

16.11.2008. 23:00
Mjesto razaranja postalo mjesto ljubavi

Foto: Filip BRALA



Obilježavanja “Dana sjećanja”, 17. obljetnice spomena na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu, u ravnokotarskoj Škabrnji započela su molitvom Križnog puta “Škabrnja na Križnom putu”, od kapelice na Marinovcu do vrha brda Ražovljeve glavice. Nastavljeno je u atriju OŠ “Vladimir Nazor” gdje je održana promocija šeste po redu knjige iz ciklusa knjiga Žene u Domovinskom ratu “Snagom ljubavi – činiti dobro”, u kojoj su žene Škabrnje posvjedočile istinu o patnji i stradanjima u vremenu Domovinskog rata. U 21.00 sat u župnoj crkvi Uznesenja BDM započinje i cjelonoćno molitveno bdijenje gdje su nazočni vjernici s molitvom, liturgijskim pjevanjem i čitanjem tekstova svjedočanstava stradanja bili uz 86 ubijenih mještana Škabrnje.
Uoči 17. obljetnice škabrnjskih žrtava, jednog od najtragičnijih događaja u suvremenoj hrvatskoj povijesti kad su u Škabrnju ušle horde suvremenih barbara rušeći, paleći i na stravičan način ubijajući sve pred sobom, održan je Križni put kojeg su na ideju župnika don Borisa Pedića prije tri godine realizirali župnikova obitelj, članovi zajednice “Dobri pastir” i mještani izgradivši kapelicu na početku Križnog puta dugog oko kilometar i pol te uredili okoliš s postajama 14 drvenih križeva na kojima je trnova kruna. Usprkos izuzetno hladnom vremenu s jakim udarima bure vjerničko mnoštvo, djeca u naručju roditelja, mladi, starci sa štakama, sve škabrnjske generacije i vjernici iz cijele Hrvatske, njih oko 400, dostojanstveno je sudjelovalo u molitvi koju je predvodio župnik Pedić.
U prirodnom okružju Škabrnje, gotovo nalik onomu u kojem je Isus nosio svoj križ od sudnice Pilata do brda Kalvarije, molitva Križnog puta započela je na Marinovcu, mjestu gdje su na stražama hrvatskih položaja bili naši branitelji, a završila je na brdu Ražovljeva glavica s kojeg su četnici granatirali Škabrnju i cijele Ravne Kotare. Taj put, nekad poprište agresije i rušilačke mržnje, Škabrnjani su pretvorili u put mira i molitve.
– Želimo pokazati tko smo i što smo; mi smo ljudi molitve. Kad je tu bilo mjesto razaranja i mržnje, napravimo od toga mjesto ljubavi i žrtve, rekao je don Boris naglasivši kako je Kristov čin muke i žrtve djelo spasenja i otkupljenja svakoga čovjeka, sveg svijeta i svih stvorenja.
Potom je u prepunom atriju OŠ “Vladimir Nazor” održana promocija knjige Žene u Domovinskom ratu “Snagom ljubavi – činiti dobro” u kojoj je 31 žena iz Škabrnje, sudionica Domovinskoga rata, na potresan način ispričale svoja sjećanja na strahote koje su proživjele u ratu, istinu koje su proživjele kao bake, majke, supruge, djevojke i medicinske sestre na bojištu, kao prognanice. Nakon što je prije nekoliko dana knjiga prezentirana u Zagrebu večeras je uoči 17. obljetnice najcrnjeg i najtužnijeg dana u povijesti Škabrnje predstavljena i u ovom ravnokotarskom selu mučeniku, selu heroju.
Govoreći o riječi “oprostiti” don Boris, koji je predvodio molitvu na početku prezentacije, rekao je “kao čovjek sam dužan oprostiti onom tko se kaje, a ako opraštamo onima tko se ne kaju to je grijeh”.
Uvodnim slovom okupljene je pozdravila predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković, pojasnivši, među ostalim kako je dosad u ovome ciklusu sjećanja izišlo ukupno šest knjiga, koje su napisale hrvatske žene sudionice rata. Sedma je nastala kao kompilacija i prevedena na španjolski i već predstavljena hrvatskim iseljenicima u Argentini i Urugvaju, a upravo se i sada jedna priprema na engleskome jeziku. Danas, na dan škabrnjskoga stradanja, jedna takva knjiga će se u Argentini predati Carli del Ponte i pritom upitati je što je učinila sa zločincima koji su poharali Škabrnju.
Pored Slišković knjigu su predstavili dr. Boris Dželalija, ratni liječnik u Škabrnji, don Emil Bilaver, svećenik rodom iz Škabrnje, Marija Obad, sveučilišna profesorica, i ratni zapovjednik škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić, dok je okupljene pozdravio načelnik općine Škabrnja Nedjeljko Bubnjar. Voditeljice programa bile su sestre Katarina i Antonija Pavičić, dok su potresne ulomke iz knjige su čitale Ivana Haberle i Vesna Matešić. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je školski zbor iz Škabrnje.
Na promociji su između ostalih nazočili zadarski župan Đani Bunja, pročelnica Renata Peroš te članice udruge “Žene Kukljice” predvođene predsjednicom Draganom Filipi i općinskom načelnicom Goranom Poropat, općine u kojoj je tijekom Domovinskog rata uglavnom boravila prognana Škabrnja.
Obilježavanje “Dana sjećanja” započinje u utorak polaganjem vijenaca na spomen obilježje masovne grobnice s početkom u 9.50 sati. Desetak minuta potom na Trgu dr. Franje Tuđmana započinje središnja komemorativna svečanost nakon koje će u 11.00 sati u župnoj crkvi započeti sveta misa. Za točno u podne predviđen je mimohod od župne crkve do centralnog križa u spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju Sv. Luke, polaganje vijenaca i molitva odrješenja.