Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Haag odbio izdati obvezujući nalog Srbiji

16.11.2011. 23:00
Haag odbio izdati obvezujući nalog Srbiji


Gotovinina obrana zatražila je od Srbije dokumente za koje vjeruje da bi mogli predstavljati temelj za rušenje prvostupanjske presude, kojom je Gotovina osuđen na 24 godine zatvora


Žalbeno vijeće Haškoga suda odbilo je na zahtjev Ante Gotovine izdati obvezujući nalog (subpoenu) Srbiji radi dostave dokumenata kojima Gotovinina obrana želi uvjeriti žalbeno vijeće da Srbi nisu napustili Krajinu radi napada hrvatskog topništva, već zbog odluke vlastitog vodstva. Žalbeno vijeće nije prihvatilo argumente Gotovininih odvjetnika zaključujući kako žalbena faza postupka nije “novo suđenje”, niti na žalbeni postupak treba gledati kao na mogućnost da se “isprave ili ublaže pogreške” što ih je strana u postupku počinila u predraspravnoj i raspravnoj fazi postupka. Žalbeno vijeće podržalo bi Gotovinin zahtjev za izdavanjem subpoene Srbiji samo u slučaju da postoje “posebne okolnosti”, no takve okolnosti žalbeno vijeće u ovom slučaju nije pronašlo.
Gotovinina obrana zatražila je od Srbije dokumente za koje vjeruje da bi mogli predstavljati temelj za rušenje prvostupanjske presude, kojom je Gotovina osuđen na 24 godine zatvora. Riječ je o zapisnicima sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane (VSO) Savezne Republike Jugoslavije., za koje su u Gotovininoj obrani uvjereni da bacaju novo svjetlo na odlazak srpskih civila iz Krajine. Prema tim zapisnicima, Milošević je rekao kako bi bila “idiotska glupost” pomoći Krajini “nakon što su odlučili da napuste Krajinu i izazovu egzodus kada su imali sve uvjete da se brane”. “Zar sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije sa kojih su oni pobjegli što su brže mogli”, zapitao je tada Milošević.
Gotovinina obrana i ranije je tražila dostavu tih materijala, no na taj zahtjev Srbija nije poslala nikakav odgovor. Dosad je obrana mogla koristiti samo cenzurirane dokumente s brojnim zatamnjenjima, u skladu s dogovorom Srbije i haškog tužiteljstva kako će spomenuti dokumenti biti korišteni samo u postupku protiv Slobodana Miloševića, kako ne bi mogli naškoditi Srbiji u procesu povodom tužbe BiH za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).