Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uskoro ponovno zajedno u brodu

18.11.2019. 00:30


Nakon samo godine i pol zajedničkog treniranja, Šime i Mihovil Fantela 2018. godine u Aarhusu stigli su na svjetski tron, a sada polako pripremaju nove podvige i rade važne korake prema što boljoj pripremi za olimpijsku 2020. godinu. Jedan takav korak dogodio se ovih dana kada su Šime i Miho u blizini Salzburga posjetili Red Bull Athletes Performance Center (APC), dijagnostički trening centar za sportaše, gdje se uz pomoć vrhunske tehnologije analiziraju fizičke, psihološke i strukturalne karakteristike sportaša, proučava kvaliteta i učinkovitost njihovih pokreta, uz uslugu fizioterapije i specifičnih treninga te savjeta što poboljšati, temeljenih na zahtjevima koje pojedini sport traži od natjecatelja.


Savjeti liječnika
– Mogu samo pohvaliti cijeli centar i osoblje, stvarno sam uživao tamo i oduševio se kako sve to izgleda i kako se vodi. Dojmovi su odlični, to je vrhunski opremljen sportski centar sa svim mogućim spravama za mjerenje tvog trenutnog stanja. Radi se sportska dijagnostika i cjelokupan tjelesni pregled sportaša. Svatko je imao svog fizioterapeuta koji je pregledavao stanje mišića, zglobova i tijela općenito, imali smo i trenera koji je s nama radio. Na kraju tjedna dobio sam knjižicu od četrdesetak stranica s analizom u kakvom mi je stanju tijelo – otkriva zlatni olimpijac iz Rija, Šime Fantela, kojeg se posebno dojmila jedna sprava za analizu kvadricepsa:
– Cijelo tijelo ti je u jednom kalupu, ne možeš se micati i koncentriran si samo na lijevi kvadriceps, samo iz tog mišića možeš izvlačiti snagu. Čudo je kako je ta sprava jaka i precizna i kako kontrolira cijeli proces i na kraju kompjuterski izbaci rezultate. Kod skokova se također sve iščitava digitalno, ta sila koju proizvodiš. Oduševile su me sprave za mjerenje snage i pokretljivosti, ali i vrhunski opremljena teretana. Igrali smo se i s vježbama s vizualnim efektima. Dosta zanimljivo.
Nakon tjedan dana analiza, kao i treninga u skladu sa specifičnim zahtjevima jedrenja, stručnjaci iz APC-a bili su zadovoljni sa stanjem u kojem je trenutno Šime.


»Doktori koji rade s Mihovilom baš su čarobnjaci, ja ih tako zovem. Što god šteka, poprave u dva, tri dana
Šime Fantela




– Generalno su zadovoljni. Savjetovali su tek jačanje donjeg dijela leđa i planiranje treninga periodizacije snage, što nama ovisi o samoj sezoni koja je duga i nemamo fiksni bazni period u teretani, da se zatvorimo i treniramo dva mjeseca, nego smo konstantno na moru, što nam je ipak prioritet. No, saznali smo koje su nam skupine mišića deficitarne i tome se sada možemo prilagoditi – zaključuje osvajač čak 15 medalja s najvećih jedriličarskih natjecanja.
Za Mihovila Fantelu koji je početkom listopada imao nezgodu na treningu zbog čega je morao biti podvrgnut operaciji, Red Bull Athletes Performance Center pripremio je dvotjedni program rehabilitacije.
– Dijagnostički centar je ‘bomba’. Imaju sve, od ultrazvuka i lasera do vakuumskih tretmana, uključujući i one za rastezanje kože da rez što brže zacijeli od operacije, ali i za bolju regeneraciju te cirkulaciju – naglašava Mihovil kojem je dan u APC-u započinjao radom uz savjete vrhunskih trenera, da bi se nastavio tretmanima kod fizioterapeuta, popodnevnom tjelovježbom, boravkom u vakuumskom stroju za regeneraciju, a za večernje sate u hotelu čak je dobio i vakuumske hlače za dodatnu obnovu mišića.


Tokio kao kruna
– Fizičkim namještanjem otkrili su mi i manju fakturu u ramenu koju CT nije pokazao, zadobivenu na regati u Japanu, zbog koje srećom neću imati problema kad se vratim na more. Ljudi koji ovdje rade zbilja su na visokom nivou stručnosti – otkriva mlađi brat Fantela koji jedva čeka povratak na regatno polje.
– Doktori koji s njim rade baš su čarobnjaci, ja ih tako zovem. Što god šteka, poprave u dva, tri dana. Sposobni su to ispraviti kroz samo par tretmana. Miho je u odličnim rukama i oni će mu sigurno moći najbolje reći kad će biti spreman vratiti se u brod – siguran je Šime Fantela koji za zadarski dvojac već planira u veljači nastup na SP-u u Geelongu u Australiji, a onda potkraj srpnja lov na olimpijsku medalju u Tokiju, što bi bila kruna bratske suradnje koja je u klasi 49er već dala iznimne jedriličarske rezultate.