Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dukić: Ubrzavamo gradnju Centra za gospodarenje otpadom

17.11.2020. 15:36


Prošla su dva mjeseca otkako je Inspekcija zaštite okoliša naredila zatvaranje deponija u Diklu. Kao rok za izmještaj deponija dano im je tri mjeseca, što praktično znači da im je za preseljenje ostalo tek nešto više od mjesec dana. Gradonačelnika Zadra, Branka Dukića, stoga smo pitali kakva je najnovija situacija, odnosno jesu li pronašli novu lokaciju deponija.
Naime, Dukić je odmah po odluci inspektorice naglasio kako se deponij u Diklu ipak neće zatvoriti u tri mjeseca te da su u dogovoru s ministarstvima o tome na koji ćemo način zbrinjavati otpad s područja grada. Međutim, iznalaženje nove lokacije zahtijeva obiman posao te nam gradonačelnik danas kaže kako sada rade na jednoj novoj varijanti – ubrzanju gradnje Centra za gospodarenje otpadom.
– Nastojimo pronaći što kvalitetnije rješenje, budući da je deponij vrlo osjetljiva tema. Svjesni smo i toga da imamo zabranu odlaganja na Diklu te sada pokušavamo naći rješenje prihvatljivo svima. Konačni nam je cilj ubrzati gradnju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim te dobiti sve potrebne dozvole. Očekujemo kako Centar u Biljanima mogao biti dovršen i prije 2023. godine pa upravo radimo na ubrzanju tog projekta, kaže Dukić.


Obrovčani se pobunili
U javnosti se dosad spominjalo odlagalište Kljakovača u Bilišanima na kojem se već zbrinjava otpad s područja Obrovca. Međutim, ovaj deponij ne može prihvatiti količinu otpada odlaganu u Diklo i moralo bi se ići u njegovo prošenje. Osim toga, odlagalište je već u postupku sanacije s obzirom da je plan zatvoriti ga nakon otvaranja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.
Tu je i problem otpora mještana koji su se odmah pobunili zbog mogućeg dovoza smeća Bilišane, upozoravajući kako bi to bila katastrofa za okoliš. Eko udruga Zrmanja ukazala je na problem blizine crpilišta vode Zrmanja koje bi smeće moglo onečistiti. Na pitanje o već spominjanom odlagalištu u Bilišanima, gradonačelnik nam stoga kaže.
– Imamo odlagališta koja su već aktivna, ali gledamo kako ovo riješiti na način koji svima odgovara, što je konačni cilj i grada i jedinica lokalne samouprave. Moramo se strpiti i pomoći jedni drugima, ukoliko ne, lokaciju možemo tražiti i u nekoj drugoj županiji. Međutim, cilj nam je da cijena odvoza otpada bude racionalna, a ne da građane opteretimo nekom velikom cijenom, zaključuje Dukić.


Dogovor s ministarstvima
U tijeku su dogovori s nadležnim ministarstvima, no malo je vjerojatno kako će se Grad odlučiti na soluciju odvoza otpada u drugu županiju, budući da bi to dovelo do velikih troškova. Ostaje vidjeti kakavu će odluku donijeti Grad Zadar s obzirom da je on, a ne Ministarstvo okoliša, nositelj sanacije. Naime, ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, još u siječnju prošle godine obišao je deponij Diklo zaključujući kako moraju što prije započeti s njegovom sanacijom te uspostaviti i plohu za odlaganje otpada. Rezervna lokacija u međuvremenu nije pronađena jer se vjerovalo kako deponij može funkcionirati do otvaranja Centra u Biljanima Donjim. No, odluka Inspektorata svih je iznenadila, pa Grad i MInistarstvo sada traže najbolju alternativu deponiju u Diklu.