Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Svjedočanstvo talenta i marljivosti naših građana«

17.11.2020. 10:12


Znanstvena knjižnica Zadar priredila je izložbu »Izdavaštvo na zadarskom području 2019. – 2020.« u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana. Tako je od jučer u izložbenoj dvorani Knjižnice moguće pogledati izbor izdanja omeđenih i serijskih publikacija, audiovizualne građe izdavača s područja naše županije, kao i plakate društvenih, kulturnih i sportskih događanja u prethodnom vremenskom razdoblju od jedne godine.
Premda zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane virusom SARS CoV-2 nije bilo službenog otvorenja, svi zainteresirani mogu razgledati izložbu tijekom radnog vremena Knjižnice – od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati te utorkom i četvrtkom i od 17 do 19 sati. Također, Znanstvena knjižnica Zadar pripremila je i virtualnu izložbu koja će biti vidljiva od 16. studenog 2020. do 30. studenog 2020. na mrežnim stranicama Knjižnice.


Knjižnica-muzej
Izložba je organizirana poveznicama i podijeljena u nekoliko cjelina: knjige, serijske publikacije, audiovizualna građa, plakati i sitni tisak. Knjige, serijske publikacije i audiovizualna građa organizirani su po nakladnicima, gdje svaki nakladnik predstavlja svoje naslove povezane s kataložnim zapisom građe gdje se mogu naći podaci za posudbu, dok su plakati organizirani po mjesecima prema datumu događanja, a predstavljen je i izbor iz sitnog tiska.
Nadalje, riječ je o već tradicionalnoj izložbi koja je započela 1994. godine pod motom »Godine rata – godine rada, mjesecu knjige i knjizi u čast«.
– I tako već 27 godina u kontinuitetu, kroz godine rata, godine mira i, nadam se, u zadnjoj godini pandemije. Mi u Knjižnici smatramo da je to naša najbolja čestitka Gradu za rođendan, stoji u Riječi ravnatelja, mr. sc. Mire Grubića.
Cilj je izložbe, između ostalog, ukazati na značaj i opseg zadarske knjižnične produkcije.
– Budući da je naša Knjižnica gotovo knjižnica-muzej koja čuva našu vrijednu kulturnu baštinu, ova izložba je tim više bitna za naš grad i kulturu u cjelini. Da nije ove izložbe, mi ne bismo znali kolika je knjižnična produkcija na razini grada i županije, ne bismo znali koliki je naš doprinos na nacionalnoj razini, a kamoli da iz godine u godinu popravljamo europski prosjek. Čak smo i u ovoj godini, unatoč pandemiji, iznad europskog prosjeka, kazao je ravnatelj Grubić.


Brojni naslovi
Naime, stotinjak je nakladnika iz Zadarske županije s 206 naslova tiskanih knjiga, izdan je jedan naslov elektroničke građe, osam naslova audiovizualne građe, a serijske publikacije ove godine broje 45 naslova.
Priređivačice Mihaela Šimat i Ivana Župić Baždarić zahvalile su suradnicima i kolegama te najavile izložbu i sljedeće godine s nadom da će uvjeti za susret ipak biti povoljniji.
– Zahvaljujemo našim suradnicima, Grafičkoj školi i Državnom arhivu u Zadru, koji su nam pomogli u realizaciji ove izložbe u fizičkom i virtualnom obliku. Hvala svim kolegama u Knjižnici koji su punu godinu dana radili na prikupljanju, obradi i čuvanju izdavačke produkcije našeg zavičaja kako bi ova izložba, svjedočanstvo talenta i marljivosti naših građana, danas bila pred nama. Već danas krećemo u pripremu nove izložbe u nadi da će nam izložbena dvorana dogodine biti tijesna ne samo za knjige nego i njezine stvaratelje i ljubitelje, kazale su dipl. knjižničarke Šimat i Župić Baždarić. (Doris BABIĆ)