Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vodovodizacijom Slivnice, Ždrila i Vinjerca u Europu

Autor: Velimir Brkić

16.12.2007. 23:00
Vodovodizacijom Slivnice, Ždrila i Vinjerca u Europu


U roku od godinu i pol dana sva naselja na području općine Posedarje imat će pitku vodu, najavio je posedarski načelnik Ivica Juričević
Na području općine Posedarje u tijeku su dva projekta na vodovodizaciji čijim će se završetkom ovo područje sasvim približiti danu kada će imati kompletiranu vodoopskrbu. Poslije dugog čekanja mještani Slivnice, Ždrila i Vinjerca, koji su se godinama patili s vodom iz seoskih bunara i cisterni i na najrazličitije načine vodu dopremali u svoja gospodarstva i kućanstva, konačno će dobiti toliko željenu i čekanu pitku vodu iz vodovodnih cijevi.– Iako kažu da cesta znači život, bez vode definitivno nema života. Voda je život. Tamo gdje nema vode nema ni kvalitetnog života, ni razvoja. Izgradnjom magistralnog i sekundarnog vodoopskrbnog sustava rješava se problem infrastrukture. Vodoopskrbom ćemo riješiti mnoge svoje probleme. Ne možemo zamisliti, a ni dopustiti da netko u 21. stoljeću nema vode, ističe Ivica Juričević, posedarski načelnik.
Kilometri mreže Pred tri mjeseca započeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže Slivnice Donje uključujući i zaseoke Kneževići i Stanari, a cjevovod ide sve do Poslovno-servisne zone Posedarje – Slivnica te s druge strane prema području općine Ražanac. Riječ je o zajedničkom projektu dviju općina kojim će biti izgrađeno 26,5 kilometara vodovodne mreže, a od toga 13,5 kilometara u posedarskom dijelu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15 milijuna kuna. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka osigurava 80 posto financijskih sredstava, a općine su zadužene za preostalih 20 posto iznosa. Glavni izvođač ovih radova je tvrtka Svigo Teh iz Rijeke koja će sa svojim kooperantom, domaćom tvrtkom Žunić Teh, projekt završiti u idućih deset mjeseci.U visokoj fazi realizacije je još jedan projekt vodoopskrbe. Njime je obuhvaćena izgradnja mjesne mreže Ždrilo, mjesne mreže Vinjerac, precrpne stanice Vučjak i vodospreme Slivnica Gornja, a vrijednost radova iznosi 5,7 milijuna kuna.Za izvođača radova izabran je varaždinski Coning, koji bi pod nadzorom zadarskog Gyn Companija u radove trebao biti uveden ovih dana. Rok realizacije projekta je šest mjeseci.
Podgradina prioritet – Kad se spomenuti projekti riješe, u posedarskoj općini bez vode ostaje još Podgradina te četiri manja naselja između Vinjerca i Ždrila – Ćoze, Srzentići, Magaši i Žunići, kaže Juričević dodajući kako bi radovi na vodovodizaciji navedenih naselja trebali započeti tijekom nadolazeće godine.– U roku od godinu i pol dana sva naselja na području općine Posedarje imat će pitku vodu, najavio je posedarski načelnik Ivica Juričević. Iako su za sada na vodovod priključena tek tri mjesta – Posedarje, Islam Latinski i Grgurice, sva ostala naselja u nekoj su od faza rješavanja vodoopskrbnog problema.Ivica Juričević ističe da je rješavanje vodoopskrbe Podgradine prioritet. Prošle godine je završena izgradnja vodospreme u ovom mjestu, koja zbog dotrajale postojeće podgradinske mjesne mreže, dodatno devastirane tijekom Domovinskog rata, nije dovedena u svoju punu funkciju. Kroz nekoliko mjeseci se očekuje izdavanje građevinske dozvole za projekt, a potom i raspisivanje natječaja. Mjesne mreže za navedena manja naselja također su u planu, a nakon njihove realizacije ići će se u gradnju veće vodospreme u Posedarju.– Treba najprije dovesti vodu u svako općinsko naselje. Potom se ide u gradnju vodospreme u Posedarju kapaciteta 500 kubika, budući da je ova postojeća zapremnine 105 kubika odavno nedostatna za potrebe mjesta, kazao je Juričević.Osim projekata na vodovodizaciji, u tijeku su još dva važna projekta. Riječ je o kanalizacijskoj mreži Posedarje te o izgradnji novog dječjeg vrtića. U tijeku su izrade glavnih projekata za dobivanje građevinskih dozvola.