Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Hebrang neće dopustiti da Šeks boljševizira HDZ

16.12.2011. 23:00
Hebrang neće dopustiti da Šeks boljševizira HDZ


Gordan Jandroković ignorirao je prijedlog Đurđice Sumrak o podršci Jadranki Kosor, a Hebrang joj je poručio da je predsjednica stranke samo do unutarstranačkih izbora


Intervju Vladimira Šeksa Jutarnjem listu mogao bi isprovocirati neželjene posljedice za njega i dio HDZ-a koji želi zadržati status quo u stranci. Naime, potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang koji se nije kandidirao na parlamentarnim izborima i planirao se skroz povući iz politike, ozbiljno razmišlja o sudjelovanju u unutarstranačkim izborima. To je već najavio kolegama na sjednici predsjedništva stranke.
“Dogovorili smo se dan nakon izbora da nećemo javno nastupati, a onda si ti Vlado dao intervjuu kojim najavljuješ boljševizaciju stranke. Spreman sam stoga odustati od političke mirovine i na unutarstranačkim izborima kandidirati se za člana predsjedništva”, rekao je, neslužbeno doznajemo, Hebrang u lice Šeksu.
Inače, boraveći neki dan u Splitu, gdje je u gradskoj organizaciji HDZ-a nastojao smiriti duhove nakon izbornog poraza, glavni tajnik stranke Branko Bačić objavio je da će u idućih mjesec i pol dana započeti unutarstranački izbori. Nikakva formalna odluka o tome još nije donijeta, ali na terenu je već započela intenzivna predizborna kampanja. Održavaju se sjednice županijskih i gradskih odbora na kojima se analiziraju izborni rezultati, struja u stranci koja je i dalje u potpunosti lojalna Jadranki Kosor pokušava na tim skupovima inicirati davanje podrške predsjednici HDZ-a. Negdje to uspije, kao primjerice u Osječkoj županiji gdje je HDZ-ov odbor pružio “bezrezervnu potporu gospođi Jadranki Kosor, gospodinu Vladimiru Šeksu i gospodinu Tomislavu Iviću, predsjedniku županijskog odbora”.
Pretvrd orah
Ali, Gradski odbor u Zagrebu pokazao se pretvrdim orahom. Može se reći da je predsjednica HDZ-a u četvrtak navečer na sjednici odbora doživjela poraz. Njezina prijateljica Đurđica Sumrak je predložila izglasavanje podrške predsjednici, ali ostali prisutni jednostavno su prešutjeli njezin prijedlog. Znakovito je da se ni predsjednik Gradskog odbora Gordan Jandroković nije očitovao o inicijativi Đurđice Sumrak.
– U svojem govoru Jandroković je nekoliko puta ponovio da je HDZ-u nužna puna demokratizacija koja će uključivati izbore s više kandidata na svim stranačkim razinama, od temeljnih ogranaka do vrha. To je bila poanta njegovog istupa, nije se opredjeljivao niti za niti protiv Jadranke Kosor, rekao nam je jedan član Gradskog odbora.
Na taj se način Jandroković neizravno svrstao uz Darka Milinovića, Andriju Hebranga i druge visoke dužnosnike HDZ-a koji zahtjevaju demokratizaciju stranke i protive se nametanju samo jednog kandidata za predsjednika stranke, Jadranke Kosor. No, možda i više od Jandrokovićevih riječi, članovima Gradskog odbora ostat će u sjećanju žestok sukob koji se dogodio između Andrije Hebranga i Đurđice Sumrak.
Težak poraz
Potpredsjednik stranke Hebrang dulje nije dolazio na sjednice Gradskog odbora, ali u četvrtak se pojavio kako bi ponovio svoju javno iznijetu ocjenu da je HDZ prije dva tjedna pretrpio težak poraz, da je nužno temeljito analizirati njegove uzroke i demokratizirati i obnoviti stranku i program za novo razdoblje. Nije, kažu prustni članovi s kojima smo razgovarali, uopće kritizirao Jadranku Kosor. Međutim, i to je Đurđici Sumrak bilo dovoljno da se javi za repliku i optuži Hebranga da želi srušiti predsjednicu HDZ-a.
– Ti nisi dao nikakav doprinos HDZ-ovom izbornom rezultatu. Nisi nikad govorio o predsjedničinim uspjesima, a ona je napravila čudo. Čak si već u izbornoj noći u emisiji Nova TV tražio njezinu smjenu, obrušila se Đurđica Sumrak na HDZ-ovog veterana.
– Lažeš, nisam tražio ničiju smjenu. Ali, Jadranka Kosor je predsjednica samo do unutarstranačkih izbora. Tada će članovi odlučiti što dalje. Nije bitan čovjek nego stranka, odgovorio je Hebrang.


Mala rasprava




HEBRANG ŠEKSU
Dogovorili smo seda nećemo javno nastupati, a onda si ti Vlado dao intervju u kojem si najavio boljševizaciju HDZ-a i zato ću odustati od političke mirovine i kandidirat ću se
SUMRAK HEBRANGU
Ti nisi dao nikakav doprinos izbornom rezultatu HDZ-a. Nisi nikad govorio o predsjedničinim uspjesima, a ona je napravila čudo. U izbornoj noći tražio si njezinu smjenu
HEBRANG SUMRAKICI
 Lažeš, nisam tražio ničiju smjenu. Ali, Jadranka Kosor je predsjednica samo do unutarstranačkih izbora. Tada će članovi odlučiti što dalje. Nije bitan čovjek, nego stranka


Nema slike Tuđmana, ali ima Kosor


Stjepan Bačić osvrnuo se na činjenicu da u prostoriji Gradskog odbora gdje se održavala sjednica nema slike Franje Tuđmana.
– Pričamo o povratku Tuđmanovim korijenima, a tu vidim jedino sliku Jadranke Kosor, upozorio je nekadašnji HDZ-ov zastupnik.