Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Milanović obećao vjetar u leđa Liniću i Hajdašu Dončiću

Autor: Zdenko Duka

16.12.2012. 23:00
Milanović obećao vjetar u leđa Liniću i Hajdašu Dončiću

Foto: FAH



Ministar prometa i pomorstva radi na restrukturiranju mega sustava, a ministar financija uvodi financijski red pa je mnogima stao na žulj jer su odrasli u neredu. Njima ću dati vjetar u leđa, ističe premijer


Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je poslije tematsko-izvještajne konvencije SDP-a Koprivničko-križevačke županije da nakon što je kreditna agencija Standard&Poor’s snizila rejting Hrvatske, stanje nije panično i nije katastrofično, ali je izvanredno jer smo redovitim smatrali nešto što je trajalo godinama zdravo za gotovo. On smatra da u ovom trenutku ipak nema razloga pozivati u pomoć MMF.
– Prije tri mjeseca kad nam je dignut kreditni rejting rekao sam: – Bez euforije. Tako je i s ovim padom kreditnog rejtinga, ali mi nismo radili sve ono što investicijske kuće očekuju od svih, a to je da režu na sve strane. Pa onda, ako ima rasta – dobro, a ako nema – tko ti je kriv. Razumijem ih, ali postoji i druga strana priče, a to su socijalna prava koja su nužna, o kojima možemo razgovarati. Imamo vrlo intenzivan dijalog u kojem se s jednim dijelom sindikata uspijevamo dogovoriti, s drugim dijelom ne uspijevamo. Zvono nije na uzbunu, nije katastrofa, rekao je Zoran Milanović.
Milanović je novinarima kazao da je potpuno nelogično da je samo prije malo vremena hrvatska državna obveznica kotirala manje od četiri posto, dakle, to je bolje nego nekoliko posljednjih godina. Jednostavno se očekivalo da smanjimo plaće i otpustimo 25.000 ljudi. Takve strukturne reforme su očekivale kreditne agencije. Rekao je da razmišljaju o tome da urede sustav poslovanja, gruntovnice, strateška ulaganja, da skinu namete gospodarstvu, što i rade. A u gospodarstvu je uveden jedino veći red.
– Mi ćemo osigurati da se plaća porez i da ne bude visok. Hvala hrvatskim ljudima jer su u 2012. godini jedini oni podnijeli veći PDV. To se radilo s izravnom namjerom da se ojača gospodarstvo. Ovo sigurno nije razlog za paniku, nego da dodatno razmislimo koje su naše odluke jer kad nam drugi budu vodili politiku – onda nismo država. Poštujemo, ali radimo po svom, komentirao je Milanović.
Za priopćenje HNS-a koje kritizira rad Vlade u kojoj je glavni partner SDP-u, Milanović je rekao da sa svim partnerima razgovara jako mnogo, a u SDP-u mu često prigovaraju zbog toga. Kaže da je HNS-ovo priopćenja pročitao onako usput, da nije nebitno, ali ima i važnijih stvari. Rekao je da se s Čačićem i HNS-ovim ministirma čuje svakodnevno.
Na pitanje o mogućoj rekonstrukciji Vlade jer su neki ministri inertni, Milanović je rekao da to nije točno jer ministar prometa i pomorstva radi na restrukturiranju mega sustava, a ministar financija uvodi financijski red pa je mnogima stao na žulj jer su odrasli u neredu. Takvim ljudima, poput ove dvojice ministara, će još dati vjetar u leđa.
Milanović misli da dolazak MMF-a u ovom trenutku nije potreban. Ali, ovo možda nije loše kao upozorenje o tome kakvo je stvarno stanje u Hrvatskoj.